Ciasto Snikers.doc

(80 KB) Pobierz
Ciasto Snikers

Ciasto Snikers

Biszkopt

·         8 jaj

·         3/4 szklanki cukru

·         25 dag mąki

·         2 duże łyżki kakao

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         2 łyżki wody

Wykonanie

Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sito do ubitych jaj. Na koniec dodać zimna wodę i całość lekko zamieszać. Upiec biszkopt na blaszce 24x 42cm w temperaturze 175 stopni około 25-30 minut. Blaszkę dobrze nasmarować i piec na papierze do pieczenia.

Ciasto orzechowe

·         25 dag orzechów grubo pokrojonych

·         5 białek

·         1 szklanka cukru

·         1 łyżka miodu

·         1 łyżka mąki

·         1 łyżka maki ziemniaczanej

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie

Białka ubić z cukrem, dodać resztę składników i piec na blaszce tej samej wielkości co biszkopt. Ciasto piec na papierze i papier zdjąć jeszcze z gorącego placka. Piec w temperaturze 175 stopni około 25 minut.

Krem

·         1,5 szklanki mleka

·         5 żółtek (z ciasta orzechowego)

·         1/2 szklanki cukru

·         1 cukier waniliowy

·         1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej

·         2 kostki masła (margaryna + masło)

·         2 łyżki kakao

Wykonanie

Z mleka, cukru, żółtek i maki ziemniaczanej ugotować budyń - odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na gładko, dodawać po łyżce budyniu. Utrzeć na pulchną masę. Można dodać kieliszek spirytusu. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Odłożyć 2-3 łyżki kremu do dekoracji.

Złożenie ciasta

Połowa biszkoptu - połowa kremu - ciasto orzechowe - druga połowa kremu - druga połowa biszkoptu - pozostały krem, posypać startą czekoladą.

Smacznego!

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin