NADWAGA I OTYŁOŚĆ U DZIECI I MŁODZIEŻY.pdf

(205 KB) Pobierz
Microsoft Word - 071_080_06_Sikorska
ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2007, 6 (55), 71 – 80
GRAŻYNA SIKORSKA-WIŚNIEWSKA
NADWAGA I OTYŁOŚĆ U DZIECI I MŁODZIEŻY
S t r e s z c z e n i e
Otyłość jest uznana za jedną z chronicznych chorób niezakaźnych, czyli tzw. chorobę cywilizacyjną
i stanowi zagrożenie dla zdrowia ludzkości. Do oceny stopnia otyłości oraz przedstawienia rozkładu da-
nych antropometrycznych wykorzystuje się: siatki centylowe, wskaźnik BMI, wskaźnik Cole’a, pomiary
obwodu talii i bioder oraz fałdomierze.
Najczęściej rozpoznaje się otyłość prostą, znacznie rzadziej wtórną. Ze względu na rozmieszczenie
tkanki tłuszczowej w ustroju wyróżnia się typ androidalny i gynoidalny otyłości. Typ androidalny stwarza
znaczne ryzyko rozwoju zespołu metabolicznego. Do otyłości prostej prowadzi przedłużający się w czasie
dodatni bilans energetyczny, któremu sprzyjają nieprawidłowe nawyki żywieniowe (słodkie napoje, żyw-
ność typu „fast food”, przekąski), mała aktywność fizyczna i problemy emocjonalne. Otyłość dziedziczo-
na jest wielogenowo, a realizacja skłonności do nadmiaru masy ciała zależy od wpływów środowiska.
Otyłość u dzieci i młodzieży stwarza ryzyko chorób układu oddechowego, endokrynologicznego, stłusz-
czenia wątroby, nieprawidłowości ortopedycznych i zaburzeń psychicznych, a w wieku późniejszym –
schorzeń układu sercowo-naczyniowego i cukrzycy II typu. Leczenie ściśle zależy od wieku oraz stopnia
nadwagi i otyłości; podstawowym celem terapii jest utrzymanie lub zmniejszenie masy ciała i zapobiega-
nie skutkom otyłości.
Słowa kluczowe: nadwaga, otyłość, dzieci, powikłania, leczenie
Wprowadzenie
Problem otyłości u dorosłych znany jest od dawna. U dzieci narasta on od kilku-
nastu lat. Otyłość przez wielu rodziców nie jest uważana za chorobę. Często nie do-
strzegają oni problemu, uważając nawet, że jeśli dziecko jest „pulchne”, to z pewno-
ścią jest zdrowe. Tymczasem nadwaga i otyłość znacznego stopnia stanowią zagroże-
nie dla zdrowia i należy je uważać za jedną z chronicznych chorób niezakaźnych, do
niedawna nazywanych chorobami cywilizacyjnymi.
Dr med. G. Sikorska-Wiśniewska, Klinika Pediatrii, Gastroenterologii i Onkologii Dziecięcej, Akademia
Medyczna w Gdańsku, ul. Dębinki 7, 80-211 Gdańsk
561645270.001.png
72
Grażyna Sikorska-Wiśniewska
Nadwaga i otyłość
Nadwaga jest to różnica pomiędzy aktualną a należną masą ciała wyrażona w ki-
logramach lub procentach zgodnie ze wzorem:
masa ciała aktualna – masa ciała należna
Nadwaga = ––––––––––––––––––––––––––––––––– x 100 [%]
masa ciała należna
Otyłość jest to patologiczne zwiększenie masy tkanki tłuszczowej w organizmie,
co prowadzi do upośledzenia funkcji różnych narządów i w rezultacie do wzrostu ry-
zyka chorobowości. Zatem stan ten jest chorobą, a nie tylko defektem kosmetycznym.
U dorosłych otyłość rozpoznaje się, gdy zawartość tkanki tłuszczowej jest większa niż
30% należnej masy ciała u kobiet i 25% u mężczyzn; u dzieci zawartość tkanki tłusz-
czowej w organizmie ściśle zależy od wieku i płci.
Do oceny stopnia otyłości oraz przedstawienia rozkładu danych antropometrycz-
nych wykorzystuje się: siatki centylowe i tzw. wskaźnik masy ciała BMI. Pediatrzy
rzadziej posługują się fałdomierzami, które służą do oceny grubości tkanki podskórnej.
Siatki centylowe (m.in. masy w stosunku do wieku, wzrostu w stosunku do wieku
i masy w stosunku do wzrostu) umożliwiają graficzne przedstawienie pozycji danego
parametru i porównanie go z normą.
Wskaźnik BMI (Body Mass Index) oblicza się według wzoru:
BMI = masa rzeczywista [kg]/(wzrost [m]) 2 .
Wartości wskaźnika między 20 a 25 uznawane są za prawidłowe. Nadwagę roz-
poznaje się, gdy BMI mieści się w granicach pomiędzy 25 a 30, a otyłość, gdy BMI
przekracza 30. U dzieci wartość otrzymanego z obliczeń BMI porównuje się z danymi
z siatki centylowej. Mimo, że ocena wskaźnika BMI przy użyciu siatek centylowych
pozwala na odpowiednią ocenę stanu odżywienia dziecka i uważana jest za „złoty
standard” w rozpoznawaniu otyłości, nie jest ona często stosowana przez pediatrów,
którzy w swojej praktyce najczęściej posługują się siatkami masy ciała i proporcji.
U młodszych dzieci do oceny antropometrycznej stosuje się raczej wskaźnik Co-
le’a (LMS - Least Mean Square) [4].
MR[kg] x WS [m] 2
LMS = –––––––––––––––– x 100 [%]
MS [kg] x WR [m] 2
gdzie:MR – rzeczywista masa ciała badanego dziecka,
WS – standardowa wysokość dla wieku i płci badanego dziecka,
WR – rzeczywista wysokość badanego dziecka (50 centyl wzrostu dla dziecka w da-
nym wieku),
MS – standardowa masa ciała dla wieku płci badanego dziecka (50 centyl masy ciała
dla dziecka w danym wieku).
NADWAGA I OTYŁOŚĆ U DZIECI I MŁODZIEŻY
73
Wskaźnik Cole’a jest zatem ilorazem aktualnego i standardowego Wskaźnika
Masy Ciała:
LMS= (BMI akt./BMI stand.) x 100 [%]
Prawidłowy LMS występuje przy wartościach między 90–110%; nadwaga obejmuje
wartości 111–120%, a otyłość – wartości >120%.
Występowanie otyłości
Nadmierna masa ciała jest problemem społecznym; w 1997 roku Światowa Orga-
nizacja Zdrowia (WHO) oficjalnie ogłosiła otyłość ogólnoświatową epidemią obejmu-
jącą dzieci i dorosłych, uznając ją za jedno z największych zagrożeń dla zdrowia ludz-
kości. Liczba osób otyłych gwałtownie rośnie, co może dziwić wobec propagowanego
w ostatnich kilkunastu latach wizerunku szczupłej aż do przesady sylwetki. Uważa się,
że świat objęła obecnie pandemia otyłości, która dotyka zarówno kraje wysoko uprze-
mysłowione, jak i państwa o niskim dochodzie narodowym [6]. Z danych opublikowa-
nych przez Haslama i Jamesa [8] w 2005 r. wynika, że około 10% światowej populacji
do 18 roku życia ma nadwagę lub otyłość, a amerykańskie badania prowadzone na
dużej grupie ponad 8 tysięcy dzieci i młodzieży, zakończone w 2002 r., wskazują na
nadmiar masy ciała u około 30% z nich [9]. Według innych danych, nawet ponad po-
łowa Amerykanów wykazuje nadmierną masę ciała [5]. Niepokojące są ogólnoświato-
we dane dotyczące małych dzieci – szacuje się, że ponad 22 miliony dzieci poniżej 5
roku życia jest otyłych [12]. Badacze europejscy uważają, że w Europie około 20%
dzieci ma nadmiar masy ciała, z czego u około 5% stwierdza się otyłość [10]. Szacuje
się, że do 2010 r. 26 milionów dzieci w Unii Europejskiej będzie miało nadmierną
masę ciała, z czego 6,4 miliona będzie otyłych [12]. W Polsce częstość występowania
otyłości waha się w różnych regionach od 2,5 do 12% dzieci i młodzieży. Wśród 3
tysięcy dzieci śląskich między 7 a 9 rokiem życia nadwagę rozpoznano u ponad 15%,
a otyłość u prawie 4% [14].
Przyczyny i typy otyłości
Kontrolę nad ilością spożywanego pokarmu sprawują ośrodki głodu i sytości
znajdujące się w ośrodkowym układzie nerwowym: w podwzgórzu, układzie limbicz-
nym, węchomózgowiu i w korze mózgu. Główną strukturą tego systemu jest jądro
łukowate, obejmujące zarówno neurony wytwarzające neuroprzekaźniki pobudzające
(neuropeptyd Y, białko agouti), jak i hamujące apetyt, czyli substancje antyoreksygen-
ne (proopiomelanokortyna, transkrypty kokainy i amfetaminy).
Ośrodki pokarmowe otrzymują informacje natury chemicznej poprzez substraty
energetyczne (glukoza, wolne kwasy tłuszczowe, aminokwasy) i poprzez neuroprze-
kaźniki (kwas gammaaminomasłowy GABA, acetylocholina, adrenalina, dopamina,
74
Grażyna Sikorska-Wiśniewska
serotonina, endorfiny). Bodźce w sposób ciągły docierają do ośrodków regulacyjnych,
które wpływają na zużycie glukozy, uwalnianie insuliny, termogenezę i pobór poży-
wienia. Na łaknienie mają największy wpływ neurotrasnsmitery:
pobudzające: noradrenalina (zwiększa apetyt na węglowodany),
hamujące: serotonina ( zmniejsza apetyt na węglowodany) i dopamina (hamująca
spożywanie tłuszczów) [2].
W populacji dzieci i dorosłych najczęściej (w ponad 90% przypadków) rozpozna-
je się otyłość prostą (samoistną, jednoobjawową, pierwotną), czyli taką, której nie to-
warzyszą inne objawy chorobowe; powstaje ona wskutek zaburzenia równowagi mię-
dzy ilością energii dostarczonej wraz z pożywieniem a wydatkowaną przez organizm.
Ten typ otyłości jest często uwarunkowany genetycznie – u innych osób w rodzinie
można stwierdzić nadmiar masy ciała, wynikający prawdopodobnie z małego tempa
podstawowej przemiany materii. Istotną rolę w rozwoju otyłości prostej odgrywają
czynniki środowiskowe: jedzenie bywa formą ucieczki od stresu (rozwód rodziców,
nieszczęścia w rodzinie, wykorzystywanie seksualne, niepowodzenia szkolne), aktyw-
ność fizyczna jest bardzo ograniczona, w rodzinie panuje nieprawidłowy sposób od-
żywiania się. Do rozwoju otyłości prostej szczególnie predysponowane są dzieci
z rodzin, których członkowie mają nadmiar masy ciała oraz młodzież w okresie pokwi-
tania.
Otyłość młodzieńcza wynika ze zwolnienia szybkości wzrastania, co zmniejsza
zapotrzebowanie energetyczne. Apetyt dziecka jest w tym czasie dość znaczny, zatem
wyraźne bywa gromadzenie zapasów tkanki tłuszczowej, która stanie się źródłem
energii w okresie znacznych wydatków metabolicznych w fazie dojrzewania.
Otyłość wtórna (patologiczna) wynika ze schorzeń endokrynologicznych, układu
nerwowego, wad genetycznych lub jest skutkiem przewlekłego leczenia [13].
Przyczyny otyłości wtórnej:
choroby układu wewnątrzwydzielniczego: choroba Cushinga, niedoczynność tar-
czycy, niedoczynność przytarczyc, niedobór hormonu wzrostu, hyperinsulinizm,
zaburzenia okresu pokwitania, przekwitania i ciąży;
choroby układu nerwowego: mózgowe porażenie dziecięce (może przebiegać rów-
nież z wyniszczeniem), rdzeniowy zanik mięśni, guzy ośrodkowego układu ner-
wowego, stan po zapaleniu opon mózgowych i mózgu, stan po urazach ośrodko-
wego układu nerwowego;
zespoły genetyczne i chromosomalne: zespół Downa, zespół Turnera, zespół Kli-
nefeltera, rzadkie zespoły genetyczne, choroby spichrzeniowe,
przewlekłe stosowanie leków: steroidów, leków przeciwpadaczkowych, leków
psychotropowych i uspokajających.
Podział patogenetyczny wyodrębnia otyłość regulacyjną, w której pod wpływem
różnych czynników, np. psychicznych, hormonalnych, ekonomicznych, zostaje zabu-
NADWAGA I OTYŁOŚĆ U DZIECI I MŁODZIEŻY
75
rzony prawidłowy mechanizm głodu i sytości, a tym samym przyjmowania pokarmów.
W otyłości metabolicznej podstawową przyczyną przyrostu tkanki tłuszczowej jest
wrodzone lub nabyte zaburzenie przemian węglowodanów lub lipidów [17].
W zależności od rozmieszczenia tkanki podskórnej wyróżnia się typ otyłości:
androidalny (brzuszny, trzewny, „jabłkowy”) charakterystyczny dla płci męskiej,
w którym tłuszcz lokalizuje się głównie na brzuchu. W tym typie ryzyko towarzy-
szących zaburzeń metabolicznych, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy i chorób
układu krążenia jest szczególnie wysokie. Wynika to z faktu, że tkanka tłuszczowa
obecna wewnątrz jamy brzusznej jest bardziej wrażliwa na działanie hormonów
podwyższających stężenie tłuszczów we krwi niż tłuszcz w innej lokalizacji.
gynoidalny (pośladkowo-udowy, „gruszkowy”), występujący głównie u płci żeń-
skiej, u której tkanka tłuszczowa lokalizuje się przede wszystkim na biodrach, po-
śladkach i udach.
Typy otyłości androidalnej i gynoidalnej różnią się pod względem metabolicz-
nym. W przypadku typu brzusznego rozwija się zespół metaboliczny („zespół oporno-
ści na insulinę”), charakteryzujący się hyperinsulinemią, hyperurikemią i wysokim
stężeniem fibrynogenu we krwi, a także niekorzystnym składem lipidów osocza
(zwiększone stężenie triacylogliceroli, cholesterolu LDL wraz ze zmniejszeniem za-
wartości frakcji HDL). Zatem u osób tej grupy częściej niż z gynoidalnym typem oty-
łości stwierdza się nadciśnienie, cukrzycę II typu oraz różne postaci miażdżycy tętnic:
chorobę wieńcową, udary, niedokrwienie kończyn, wzrasta również ryzyko choroby
zatorowo-zakrzepowej. Skłonność do odkładania tłuszczu na brzuchu jest silnie zde-
terminowana genetycznie i pojawia się głównie w wieku dojrzałym [2].
Przyczyny otyłości wtórnej, uwarunkowanej chorobami układu nerwowego, en-
dokrynnego, lekami i zaburzeniami chromosomalnymi oraz genetycznymi zostały
przedstawione przy omawianiu typów otyłości. Zdecydowanie najczęściej otyłość wy-
nika z dodatniego bilansu energetycznego, spowodowanego nadmiarem energii z po-
karmu w stosunku do wydatku na podstawową przemianę materii, ruch i termogenezę.
Do najczęstszych przyczyn należą:
nieprawidłowe nawyki żywieniowe: spożywanie zbyt dużych ilości żywności
(przejadanie się), nieprawidłowy skład posiłków z dużą ilością cukrów prostych
i tłuszczów. Szeroko propagowane w krajach uprzemysłowionych produkty goto-
we do spożycia, mało wartościowe, ale kaloryczne, są w wielu rodzinach podstawą
żywienia. Dzieci otrzymują do szkoły na drugie śniadanie batony, chipsy, ciastka
i napoje typu cola, zamiast owoców i wody mineralnej lub dostają od rodziców
pieniądze na zakup przekąsek, przy czym są to najczęściej, lubiane przez dzieci,
produkty wysokokaloryczne. Młodzież często żywi się w barach szybkiej obsługi.
Wysokoenergetyczna żywność typu „fast food” zwykle zawiera znaczne ilości
tłuszczów nasyconych i izomerów trans , a jednocześnie niską – błonnika pokar-
Zgłoś jeśli naruszono regulamin