Carving Zestaw Nr.1.docx

(1634 KB) Pobierz

Carving – Czyli Dekoracje Na Półmiski z Owoców i Warzyw

1.   Białe kwiaty (na Komunię)

2.   Muchomorki z pomidora

3.   Palma z marchewki i papryki

4.   Tulipany z marchewki

5.   Motylki

6.   Zawijany wachlarz z ogórka

7.   Dekoracje z jabłka – listki z jabłka

8.   Biedronki z pomidora

9.   Róże z marchewki

10. Ośmiornica z banana

11. Kwiat z cebuli

12. Kaktus z ogórka

13. sienica z ogórka uśmiech

14. Dekoracja z ogórka spirala2

15. Krokodyl z ogórka


 

Białe kwiaty (na Komunię)


http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/04/gotowe-kwiaty-z-motylkiem.thumbnail.jpg
http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/04/3stars2.jpg
Już niebawem ważna uroczystość w życiu naszych dzieci. Oczywiście przedstawione wcześniej przykłady idealnie nadają się do dekoracji komunijnych potraw i ozdoby całej uroczystości.
Okazuje się, że podczas komunii, a raczej przyjęcia po uroczystości większość z Państwa chce dekorować potrawy “na biało”. Oczywiście można położyć na sałatce kilka stokrotek. Ja polecam białą rzodkiew. Nie tylko jest bardzo tania ale też można z niej wykonać rewelacyjne białe kwiaty, które udekorują nasze potrawy.

Do wykonania potrzebne są:
- biała rzodkiew
- obieraczka do ziemniaków
- ostry nożyk

Sposób wykonania.

1. Rzodkiew obieramy i dokładnie tak jak w przypadku wcześniej pokazywanych różyczek i nagietków z marchwi wycinamy obieraczką do ziemniaków pojedyncze pasy.

http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/04/wycinanie-platkow.jpg

2. Gotowe płaty zalewamy wrzątkiem na ok. 10-15 minut. Sparzony płat zwijamy na pół i delikatnie nożykiem wykonujemy nacięcia.

http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/04/kwiatki-z-rzepy-krojenie.jpg

3. Nacięty płat rzodkwi delikatnie rolujemy - uzyskując kwiat.

http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/04/kwiat-z-rzepy11.jpg

Można też bardzo łatwo uzyskać kwiaty - nie zwijając płata na pół, tylko wykonując nacięcia i rolując (patrz - nagietki)

http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/04/kwiat-z-rzepy2.jpg

Gotową dekorację można ożywić wykonując “oczka” stokrotek np. z żółtej papryki lub kukurydzy.

http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/04/gotowe-kwiaty-z-motylkiem.jpg

http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/04/kompozycja-komunijna.jpg

 

Muchomorki z pomidora


http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/04/muchomorki-miniatura2.thumbnail.jpg
Grzybki - muchomorki z pomidora i jajka
http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/04/1stars22.jpg
Jedna z najstarszych i najbardziej sprawdzonych dekoracji imieninowego stołu. Bardzo łatwa do wykonania, a w czasach, gdy sklepy oferują pomidorki koktajlowe można zrobić: z czerwonych mini-muchomorki, a z żółtych np. podgrzybki.
Kropeczki można wykonać majonezem lub gęstą śmietaną.

Do wykonania potrzebne są:

·                      pomidory

·                      jajko

·                      majonez

·                      ostry nożyk

·                      rurka lub wykałaczka

Sposób wykonania:
1. Pomidora myjemy i przecinamy na pół - uzyskując kapelusik muchomorka.

http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/04/pomidor-krojenie.jpg

2. Jajko gotujemy na twardo. Obcinamy dół - żeby stabilnie stał i górę - żeby można było położyć kapelusz.

http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/04/jajko-pomidor.jpg

3. Za pomocą rurki, wykałaczki lub widelca robimy na kapeluszu kropeczki z majonezu. Można ozdobić zieloną sałatą.

http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/04/muchomorek-z-pomidora.jpg

http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/04/grzybek-z-pomidora.jpg

 

Palma z marchewki i papryki


http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/04/palmy-gotowe-z-kwiatkami1.thumbnail.jpg

Dekoracja egzotyczna
http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/04/3stars3.jpg
Palma idealnie nadaje się do dekoracji każdej “majonezowej” sałatki - po wbiciu w “masę” palma będzie się stabilnie trzymać. Dekorację można również wykorzystać do ozdobienia półmisków i talerzy - należy jednak pamiętać o wybraniu “grubego” pnia, z którego będziemy wykonywać naszą palmę. Nacinanie marchewki uzależnione jest tylko od wolnego czasu i pomysłowości.

1. Marchewkę myjemy i obieramy. Ostrym nożykiem wykonujemy nacięcia wedle uznania (my robiliśmy co 0,5cm, nic się jednak nie stanie gdy odstępy pomiędzy nacięciami będą większe). Pod skosem nożykiem ścinamy dolną część pierścienia (ze ścięciami można eksperymentować). Można zrobić tylko kilka karbów - palma też będzie efektowna.

http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/04/marchewka-nacinanie.jpg

http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/04/marchewka2-palma2.jpg

2. Z zielonej papryki wycinamy środek i pozbywamy się nasion.

http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/04/papryka2-palma2.jpg

http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/04/papryka2-palma.jpg

http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/04/papryka-formowanie.jpg

http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/04/papryka-nacinanie.jpg

3. Do marchewkowego “pnia” wbijamy wykałaczkę i łączymy z papryką.

http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/04/marchewka-wykalaczka.jpg

http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/04/palma-gotowa1.jpg

4. Palma idealnie nadaje się do dekoracji sałatek, wystarczy tylko wsadzić ją do miski z gotową sałatką.

http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/04/palmy-gotowe-z-kwiatkami.jpg

 

Tulipany z marchewki


http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/04/tulipan-miniatura.thumbnail.jpg
http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/04/3stars.jpg
Kwiaty z marchewki
Nie są to do końca prawdziwe tulipany, bowiem nasze kwiatki posiadają środek wykonany z pomidorków koktajlowych. Jest to jednak kolejna propozycja na zawsze efektowne i tanie ozdoby. Polecam użycie dużej i grubej marchewki. Ta dekoracja wymaga precyzji ale przygotowane w ten sposób kwiaty można włożyć do pojemnika z wodą i przechowywać w lodówce -  czyli można przygotować wcześniej.

Do wykonania potrzebne są:

·                      marchewka

·                      połówki pomidorka koktajlowego lub czarne oliwki

·                      ostry nożyk

Sposób przygotowania:
1. Marchewkę myjemy i obieramy. Obcinamy końce aby uzyskać ok. 10cm warzywa. Ostrym nożem nadajemy marchewce kształt czworokąta, trójkąta lub pięciokąta - w zależności od tego jak dużą posiadamy marchewkę i jaki kwiat chcemy uzyskać.

http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/04/marchewka-czworokat.jpg

http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/04/marchewka-czworokat2.jpg

2. Rogi naszej figury obkrawamy na ok. 2 cm.

http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/04/marchewka-odkrawanie.jpg

3. Powstałe ukosy nacinamy jeszcze raz, zaczynając ok 0,5cm wyżej - wykrawamy płatki. Należy to robić delikatnie aby nie przecinać łączących się ze sobą płatków.

http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/04/marchewka-odcinanieplatkow2.jpg

4. Powstały kwiat delikatnie okręcamy - pomagając sobie nożykiem i oddzielamy od reszty marchewki.

http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/04/marchewka-odcinanieplatkow1.jpg

5. Środek wypełniamy w zależności od wielkości marchewki i powstałego tulipanka: czarną oliwką, rzodkiewką lub połówkami pomidorka koktajlowego.
Z jednej dużej marchewki można wyciąć kilka kwiatków. Należy jedynie pamiętać o delikatnym odkrawaniu płatków.

http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/04/kwiat-4-rogi.jpg

http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/04/gotowa-dekoracja.jpg

http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/04/tulipan-miniatura.jpg

Tagi: dekoracja z marchewki, kwiaty z marchewki, tulipan z marchewki,tulipan z warzyw

 

Dekoracja z arbuza – carving bez narzędzi


http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/01/roza-z-arbuza11.thumbnail.jpg
Rzeźbienie w domowym zaciszu czyli carving jest prosty!
http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2007/10/4stars.jpg 

Wykonując tą ozdobę, chcieliśmy udowodnić, że bardzo łatwo stać się mistrzem carvingu, nie używając wymyślnych narzędzi, dłut czy specjalnych zestawów do rzeźbienia w owocach. Cała dekoracja została wykonana za pomocą jednego ostrego nożyka. Długość czasu wykonania rzeźby w arbuzie (to nasza pierwsza róża) 1,5 godziny. Efekt – proszę ocenić.
Dla wzmocnienia efektu proszę wybrać arbuz w kolorze ciemnozielonym.

Do wykonania potrzebne są:
arbuz
ostry nożyk

1. W środku arbuza wycinamy równe kółeczko – środek kwiatuszka. (jeśli ktoś nie ma pewnej ręki może sobie pomóc delikatnie rysując wzór na owocu).

http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/01/carving1.jpg

2. Pozostawiając ok. 0,5 cm skórki wycinamy dalsze elementy ozdoby – np. płatki. Wycięte elementy wyciągamy za pomocą rąk lub nożyka.

http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/01/carving2.jpg

3. Dokładnie w ten sam sposób kontynuujemy naszą pracę – pozostawiamy taką samą grubość skóry arbuza i wycinamy listki.

http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/01/carving3.jpg

4 Ozdabiamy owoc np. falbanką – wycinamy równomiernie szlaczek wokół całego owocu – pamiętając o pozostawieniu skórki o takiej samej szerokości jak poprzednio.

http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/01/carving4.jpg

5 Wycinamy końcowy element, który zespoli naszą dekorację w jedną całość – np. powtarzamy motyw z liśćmi.

http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/01/carving7.jpg

6. Dekoracja gotowa. Można teraz „przycieniować” niektóre elementy – zostawiając np. 0,1 mm zielonej skórki – na ciemnym arbuzie efekt będzie rewelacyjny. Reasumując: wystarczy dobry pomysł, trochę wolnego czasu i ostry nożyk – tak

 

http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/01/carving8.jpg

 

http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/01/roza-z-arbuza3.jpg

stajemy się mistrzami carvingu.http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/01/roza-z-arbuza1.jpg

 

Motylki


http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/04/motylki-gotowa-ozdoba1.thumbnail.jpg
http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/04/1stars21.jpg
Dekoracja z białej rzodkwi.
Motylki robi się błyskawicznie - wystarczy foremka w kształcie motyla. Najważniejsze, czyli koloryzacja zależy jedynie od posiadanych barwników spożywczych. Na żółto barwi kurkuma, a idealny róż osiągniemy, pocierając wycięte skrzydła czerwonym burakiem. Nadaje się do dekoracji stołu, półmisków oraz porcji - należy po prostu wbić wykałaczkę w przygotowaną potrawę.

Do wykonania potrzebne są:

·                      biała rzodkiew

·                      barwniki

·                      foremka w kształcie motylka

·                      ostry nożyk

·                      wykałaczki

·                      jabłko, mandarynka

Sposób wykonania:

1. Białą rzodkiew kroimy na plastry o grubości ok 0,5 cm. Za pomocą foremki wykrawamy skrzydełka.

http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/04/motylek-wycinanie.jpg

2. Gotowe skrzydełka zanurzamy we wcześniej przygotowanym barwniku.

http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/04/motylek-kolorowanie.jpg

3. Odsączamy na ręczniku papierowym i nabijamy pod kątem na wykałaczkę.

http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/04/motylek-wykalaczka.jpg

4. Gotową ozdobę wbijamy np. do połówki jabłka, mandarynki lub bezpośrednio w potrawę.

http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/04/motylki-gotowa-ozdoba.jpg

http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/04/motylki2.jpg

http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/04/motylki3.jpg

 

 

Zawijany wachlarz z ogórka


http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/05/ozodoba-z-ogorka.thumbnail.jpg
http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/05/2stars.jpg
Druga propozycja na wachlarz z ogórka. Tym razem łatwiejsza, bo nie musimy robić idealnych nacięć skórki, jednak tym razem ozdoba wymaga precyzji przy zawijaniu, trzeba uważać, żeby fragmenty ogórka nie pękały. Nadaje się zarówno do dekoracji półmisków jak i do dekoracji pojedynczych porcji.

Do wykonania potrzebne są:

·                      ogórek

·                      ostry nożyk

1. Ogórek myjemy, przecinamy na dwie równe połowy i wycinamy fragment ok. 4 cm. Powstałą część nacinamy z jednej strony jak na zdjęciu.

http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/05/dekoracja-z-ogorka1.jpg

2. Ostrym nożykiem wykonujemy równe nacięcia w odstępie ok 3-4 mm.

http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/05/ozodoba-z-ogorka2.jpg

3. Po wykonaniu 7dmiu nacięć resztę ogórka odkrawamy. Z powstałych nacięć wykonujemy wachlarz - na przemian zawijając płaty ogórka.

http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/05/dekoracja-z-ogorka-gotowa.jpg

http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/05/ozodoba-z-ogorka-gotowa2.jpg

 

Dekoracja z jabłka


http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/05/ozdoba-z-jablka5.thumbnail.jpg
Listki z jabłka
http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/05/3stars.jpg
Bardzo efektowne, a w połączeniu z zieloną sałatą dają świetny efekt. Niebawem pokaże co z takiej metody wycinania w jabłku jeszcze można uzyskać. Podobne dekoracje robiłam w rzodkiewce - dokładnie taką samą metodą. Idealnie nadaje się do dekoracji półmisków i sałatek. Po wycięciu skropić cytryną - dłużej zachowa kolor.

Do wykonania potrzebne są:

·                      jabłko

·                      ostry nożyk

1. Jabłko myjemy. Ze środka pod kątem wykrawamy pierwszy element i delikatnie go wyjmujemy.

http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/05/jablko-nacinanie1.jpg

2. Kolejne elementy wykrawamy w ten sam sposób, pod tym samym kątem, Należy uważać aby odległość pomiędzy wycinanymi elementami była dokładnie taka sama - wtedy ozdoba będzie najlepsza. Należy też pamiętać o tym aby nie nacinać mocno jabłka - gotową dekorację musimy po prostu delikatnie wyciągnąć i przełożyć na półmisek.

http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/05/jablko-nacinanie2.jpg...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin