Ozór wołowy wędzony gotowany.pdf

(149 KB) Pobierz
349205558 UNPDF
(na 5 kg oorów)
A. Surowiec:
1 Oór wołowy – 5 kg.
B Pryprawy i materiały pomocnice
I. Przyprawy:
1 Sól kuchenna – 0,25 kg,
2. Saletra – 0,0085 kg,
II Materiały pomocnice
1 Kątnice małe lub jelita bydlęce rodkowe o rednicy powyżej 65 mm.
2 Pręda nr 6 mm
C Potad urowca po obróbce
Oory peklowane gotowane, e djętym nakórkiem
D Potad gotowego produktu
Oory ktałtu naturalnego o ciężare 0,4 do 1,0 kg w małych kątnicach lub w jelitach rodkowych
bydlęcych, prewiąane w rodkowej cęci ra lub dwa ray prędą Na cieoym koocu pętelka
długoci 10-12 cm do zawieszenia.
E Wydajnod porednia
Wydajnod rednia (międy oorami peklowanymi a oorami nie peklowanymi) – 99%
F Wydajnod gotowego produktu
Preciętna – 50%
Skrót Intrukcji
1. Peklowanie i ociekanie:
Obmyte w imnej wodie oory pekluje ię w olance porądonej mieanki o kładie 100 kg oli
i 4 kg aletry, o tężeniu 14 topni Be, biorąc 40 kg olanki na 100 kg oorów
Czas peklowania – 14-21 dni w temperaturze 4-6 tC Pred dalą obróbką prawda ię peklowanie
oorów i apach, po cym rokłada je na kratkach do ocieknięcia na 3-4 godziny.
2. Moczenie:
Mocy ię pre 2-3 godiny w imnej, bieżącej wodie i obmywa w ciepłej o temp 30-40 st.C.
3. Gotowanie:
Oory gotuje ię w temperature 90-95 tC do miękkoci (ależnie od wieku 2-4 godz.), po czym z
jece ciepłych dejmuje ię nakórek i rokłada oory do otudenia na 2-3 godiny praując je aby
były możliwie proste.
4 Formowanie i obciąganie
Z otudonych oorów okrawa ię w grubych koocach lune trępy w celu wyrównania
powierchni Na oory naciąga ię ołonki odpowiednich wielkoci Kooce wiąże ię prędą
pootawiając w cieoym koocu pętelkę do awieenia Oory prewiąuje ię w rodkowej cęci 1
lub 2 ray prędą i nakłuwa cienką igłą
5. Oparzanie:
Obciągnięte oory anura ię na około 1 min we wrącej wodie, a natępnie rowiea na 2-3 godz.
do ocieknięcia i ouenia
6 Wędenia
Zimnym dymem przez 10-12 god do barwy brąowej
7. Studzenie:
Do temperatury poniżej +6 tC W braku odpowiednich pomieceo dopuca ię otudenie do
temperatury nie wyżej niż +12 tC
Autor: Maxell
Zgłoś jeśli naruszono regulamin