Szynka tylna gotowana sznurowana w pęcherzu.pdf

(279 KB) Pobierz
348160527 UNPDF
Przyjmijmy obie ciżar zynki jako 5 kg - bdzie łatwiej dokonywad obliczeo
Surowiec:
Szynka tylna z kocią bez golonki - 5 kg
Przyprawy:
W przypadku kiedy peklujemy zynk już wytrybowaną (bez koci) o wadze ok 5 kg uzywamy
1 Sól kuchenna - od 0,20 do 0,25 kg
2. Saletra - 0,0085 kg
3. Woda - ok. 2,5 - 3 l.
Jeli za zynka jet z kocią, to peklujemy ją toując olank zalewową o tżeniu 16-18 st. Be
(tabele tżeo olanek w dziale Peklowanie/Mokre)
Materiały pomocnicze:
1 Pcherze wołowe lub pcherze wieprzowe duże
2. Szpagat nr 8
Postad surowca po obróbce
Czd miita zynki (dyzek) bez koci, tłuzczu i tkanki cignitej
Postad gotowego produktu
Szynka w pcherzu gotowana kztałtu nieoremnego walca Grubod 12-16 cm, długod 17-22 cm.
Dopuzczalna wartwa tłuzczu zewntrznego do 1,0 cm Szynka znurowana dwa razy wzdłuż i co
1,5-2 cm w poprzek Można użyd iatk kurczliwą do zynek W wżzym koocu ptelka do
zawiezania długoci 10-12 cm.
SKRÓT INSTRUKCJI
1. Peklowanie i ociekanie:
Mio chłodzone do temperatury 4-6 tC natrzykuje i doarteryjnie lub dominiowo, dając 6-7%
olanki w tounku do ciżaru zynek Przy natrzykiwaniu doarteryjnym daje i 1 dodatkowe
natrzyknicie igłą w miieo czterogłowy (myzk, krzydło), a przy natrzykiwaniu dominiowym
daje i 7-9 natrzyknid w minie Natpnie zynki zalewa i olanką Stżenie olanki
nastrzykowej i zalewowej - 16-18 tBe (zczegóły peklowania w dziale Peklowanie/Mokre).
Zauważycie, że tżenie olanki podane wyżej jet wikze od tego jakie propagujemy na tronce -
0,80 - 0,85 kg oli na 10 l wody) Wynika to tąd, że mają one zatoowanie gdy peklowanie obejmuje
duże zynki z kocią, które z natury rzeczy przyjmują ól trozk inaczej W przypadku zynek małych,
bez koci peklujemy nazym "tronkowym poobem" oczywicie nie zapominając o natrzyku i 40%-
towej iloci olanki w tounku do iloci mia
Cza peklowania w olance zynek natrzyknitych doarteryjnie 8-12 dni, natrzyknitych
dominiowo - 10 - 14 dni w temperaturze 4-6 0C Wkazane jet przekładanie kilkukrotne mia w
czasie peklowania.
Jeli zauważycie jakiekolwiek objawy pucia i (mtnienie zalewy, piana itp) należy natychmiat
wyjąd mio (prawdzid jego tan) po czym porządzid nową zalew Zalewa może mied kolor
czerwonawy - normalny objaw technologiczny.
Oczywicie nie muz przypominad, że miko mui przez cały cza byd całkowicie przykryte zalewą
Najlepiej jet nawet codziennie zajrzed do niego.
Po wyjciu z olanki prawdzamy zapach i upeklowanie (ładny, jednolity kolorek, mak jednakowy w
całej objtoci mia - można wyciąd kawałek ze rodka i próbowad - podmażyd lub ugotowad)
Natpnie zynki rozkładamy na ażurowym podłożu nad zlewem lub wanną, lub tam rozwiezamy na
ok 24 godz celem ocieknicia
2. Moczenie i osuszanie:
Szynki moczymy w zimnej, bieżącej wodzie przez ok 2-3 godz Cza ten można krócid, w zależnoci od
wielkoci kawałków zynki Muicie po protu po jakiej godzinie próbowad kawałeczek ze rodka i
prawdzid makowo naolenie Natpnie obmywa i je w ciepłej (30-40 0C) wodzie, oczyszcza
zczotką i nożem i rozwieza na 12-24 godz do ocieknicia i ouzenia
Po ociekniciu i dokonaniu próby organoleptycznej, może i okazad iż moczenie jet zbdne - to
kwestia smaku.
3. Wykrawanie formowanie i sznurowanie szynek:
Z zynki (jeli jet z kocią) wykrawa i koci, uuwa grubza tkank łączną, cigna i złogi tłuzczu
ródminiowego Ogonówk oddziela i od zynki na wyokoci tawu biodrowego, tak aby nie
uzkodzid myzki i mini górnej zrazówki Myzk przeznaczamy na zynki znurowane wdzone, a
dyzek wyrównuje i ormuje zynk i obciąga w pcherz wołowy lub wieprzowy duży, znuruje dwa
razy wzdłuż i co 1,5-2 cm w poprzek ormując w wżzym koocu ptelk do zawiezenia
4 Wędzenie
Szynki w pcherzach rozkłada i lub rozwieza na ok 2 godz do obechnicia Natpnie zynki
wdzi i dymem zimnym przez ok 2,5-3 godz do barwy brązowej z odcieniem winiowym
5. Gotowanie:
Szynki wkładamy do naczynia z wrzącą wodą i gotujemy w temperaturze wrzenia przez ok 15 minut,
a natpnie obniżamy temperatur do 80-82 tC i utrzymuje ją do ugotowania i oiągnicia
temperatury 68-70 tC wewnątrz zynek Orientacyjny czas gotowania wynosi ok. 50 minut na 1 kg
zynki Do czau parzenia wlicza i cza gotowania w temperaturze wrzenia
7 Powtórne wędzenie
Ugotowane zynki rozwieza i lub rozkłada na ok 12 godzin w celu otudzenia do temp ok 20 t.C
wewnątrz zynki, po czym wdzi i ponownie w dymie zimnym przez 1,5-2 godz.
8. Studzenie:
Szynki tudzi i rozwiezone lub rozłożone na półkach, tak aby nie tykały i ze obą do
temperatury poniżej 6 tC wewnątrz zynki Dopuzczalne jet otudzenie do temperatury nie
wyżzej niż 12 tC
Autor: Maxell
Zgłoś jeśli naruszono regulamin