Szynka staropolska.pdf

(143 KB) Pobierz
348160326 UNPDF
1. Szynka wieprzowa – 5,0 kg
2 Sól – 0,200 kg
3. Saletra – 0,012 kg
4. Pieprz – 0,01 kg
5 Miód – 1 szklanka
6 Lid laurowy – 8 szt
7 Godiki – 6 szt
8. Ziele angielskie – 0,005 kg
9. Ciemne piwo lub porter – 1 butelka
Zioła dokładnie utred w modieru 2 litry wody, ól, aletrę i piwo gotowad 10-15 minut, wytudid
Za pomocą trykawki wprowadid olankę (ok 0,250 l) do głębych wartw ynki, właca w
okolice koci (25-30 nakłud) Retę olanki podgrad, wymiead dokładnie miodem i iołami,
otudid
Synkę ułożyd w nacyniu (najlepiej kamiennym), alad olanką, prykryd talerykiem, obciążyd i
otawid na 3 tygodnie Prewracad ją co 3 dni
Wyjąd, onurowad, uyd 2-3 dni w prewiewnym, chłodnym miejcu
Wędid 14-18 dni zimnym dymem.
Produkt redniotrwały
Autorzy: Tadeusz Barowicz i Wojciech Tatarczuch
Nadełał Maxell
Zgłoś jeśli naruszono regulamin