Szynka z dzika.pdf

(136 KB) Pobierz
348517606 UNPDF
Składniki
szynka z dzika ok. 5 kg
Składniki aprawy
35 dag soli,
1 dag saletry,
po kilka iaren piepru, iela angielkiego i jałowca,
1 dag kolendry,
kilka godików i lici laurowych,
cubata łyżka cukru (w lecie cukru nie dawad),
5 ąbków cosnku.
Spoób prygotowania
Synkę umyd, połowę miażdżonych prypraw, oli i aletry wetred w mięo Ułożyd natartą ynkę
ciano w kamionkowym (lub nieukodonym emaliowanym) nacyniu, prykryd drewnianym cytym
i paronym denkiem, obciążyd (najlepiej odważnikiem) i pootawid w temperature pokojowej
pre 2 dni Zagotowad 2,5 l wody pootałą połową prypraw i aletry, wytudid i wtrykiwad
równomiernie w mięo pry pomocy trykawki, cególnie tarannie w okolice koci Retą alewy
zalad mięo i prenied je do chłodnego (+4 do +8 topni C) pomiecenia Peklowad 3-4 tygodnie,
prewracając mięo co 2 dni W tym caie prekładad kilkakrotnie mięo, odwracając je na wytkie
trony Zapeklowaną ynkę opłukad i wymocyd w wodie pre kilka godzin.
Spoób wędenia
Synkę obuyd pre 1 dieo, a natępnie awieid do wędenia Wędid w dymie 32-40 stopni C
pre 3 dni, 2 ray na dobę po 2 godiny Na pocątku i na koocu wędenia do palenika dodad trochę
jałowca
Autor: Marian Borkowki (a godą autora)
Przepis zamieszczony na stronie http://www.marbo.agnet.pl/wedzar.html
Zgłoś jeśli naruszono regulamin