Boczek wędzony gotowany.pdf

(148 KB) Pobierz
348213455 UNPDF
(ok 3 kg boczku)
A. Surowiec:
Boczek bez żeberek
B Przyprawy i materiały pomocnicze
1 Sól warzona –
2. Saletra –
3 Ewentualnie pekloól -
Materiały pomocnicze
1. Szpagat nr 8.
C Potad urowca po obróbce
Boczek gruboci co najmniej 2 cm, przykrojony do kztałtu protokąta, przecięty wzdłuż na dwie
częci
D Potad gotowego produktu
Kztałt zbliżony do protokąta, długoci 20-40 cm, zerokoci 8-14 cm, gruboci powyżej 2 cm,
pokryty całkowicie lub częciowo kórą lub bez kóry
Skrót intrukcji
1 Pochodzenie i jakod urowca
Boczki bez żeberek zgodnie z opiem w dziale Wieprzowina, o gruboci co najmniej 2 cm, przykrojone
do kztałtu zbliżonego do protokąta o zerokoci 16-25 cm i długoci 25-50 cm, dokładnie
oczyszczone i ochłodzone do temperatury 4-6 stopni C.
2. Peklowanie i ociekanie:
Boczki naciera ię ze wzytkich tron miezanką o kładzie 100 kg oli i 3 kg aletry używając 2,6 kg
mieszanki na 100 kg boczku, co w naszym przypadku da 0,078 kg mieszanki na 3 kg boczku, i układa
kórą do dołu, w naczyniu odpornym na działanie oli Po 24 godz boczek zalewa ię olanką
porządzoną z oli – 0,135 kg i saletry - 0,006 kg na 1,5 l wody. Czas peklowania boczku w solance 7-
10 dni w temperaturze 4-6 stopni C.
należy prawdzid upeklowanie i zapach Przed dalzą produkcją boczek rozkłada ię na kratach do
ocieknięcia na ok 24 godz
3. Moczenie, krajanie i suszenie:
W przypadku gdy boczek jet zbyt łony, moczymy go w zimnej bieżącej wodzie max do 3 godz,
natępnie obmywamy ciepłą wodą (30-40 topni C), oczyzczamy, przycinamy na kawałki o długoci
20-40 cm i zerokoci 8-14 cm, po czym rozwiezamy na pętelkach na okre ok 2-3 godz. celem
ocieknięcia i ouzenia
4 Wędzenie
Ciepłym dymem w temperaturze 30-40 stopni C przez 2-3 godz do janobrązowej barwy kóry W
czaie wędzenia należy przekładad kije w wędzarni
5. Gotowanie:
Boczki wkładamy do wrzącej wody i gotujemy w temp 75-80 stopni C. przez 1,5–2 godz, do
oiągnięcia wewnątrz boczku temperatury 68-70 stopni C.
6. Studzenie:
Ugotowane boczki rozkłada ię w jednej wartwie na tołach lub tolnicach i tudzi do temp poniżej
6 topni C Dopuzcza ię tudzenie do temp 12 topni C
Natępnie boczki oczyzczamy z wytopionego tłuzczu
Autor: Maxell
Zgłoś jeśli naruszono regulamin