Jak zrobić ciasto kruche
· 210 g mąki
· 70 g cukru
· 1 żółtko
· 140 g schłodzonej Kasi
· 2 łyżki śmietany
· szczypta soli
Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj Kasię. Całość posiekaj nożem na drobne kawałki.
Następnie dodaj żółtko, śmietanę oraz szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj.
Wskazówka nr 1: Do mieszania składników możesz użyć miksera ręcznego. Warunek jest jeden: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Wskazówka nr 2: Do ciasta możesz dodać kieliszek wódki lub łyżeczkę octu, dzięki czemu ciasto będzie bardziej kruche.
Powstałą masę szybko zagnieć.
Z ciasta uformuj kulę i owiń ją folią aluminiową. Wstaw na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj, przełóż do formy i natychmiast upiecz.
Wskazówka nr 3: Zanim wstawisz ciasto do piekarnika, ponakłuwaj je widelcem, dzięki temu spód ciasta się nie wybrzuszy podczas pieczenia i ciasto będzie równomiernie wypieczone.
Wyłóż rozwałkowane ciasto do formy i upiecz.Wskazówka nr 4: Piekarnik nastaw na 200oC. Czas pieczenia ciasta kruchego wynosi ok. 20 minut.
anetapietraszewska