{1}{90}movie info: DX50 688x352 29.97fps 701.5 MB|/SubEdit b.4066 (http://subedit.com.pl)/ {232}{400}Polska wersja ze s�uchu:|KFI|www.youtube.com/conspiracylocal {430}{526}/"Niechaj po�ywienie b�dzie lekarstwem,|/a lekarstwo po�ywieniem" {530}{608}/- Hipokrates -|/(460 - 370 p.n.e) {612}{724}/Grecja|/oko�o roku 400 p.n.e {730}{856}/Hipokrates po�o�y� fundamenty|/pod wsp�czesn� medycyn�. {860}{1046}/Wierzy� on, i� ludzkie cia�o posiada|/wrodzon� zdolno�� samoleczenia. {1111}{1221}/"Po pierwsze nie szkodzi�". {1256}{1346}/"Niechaj po�ywienie|/b�dzie lekarstwem". {1350}{1463}/Jego "Przysi�ga Hipokratesa" jest do dzi�|/sk�adana przez wsp�czesnych lekarzy. {1467}{1624}/Jednak�e od czas�w Hipokratesa nasze podej�cie|/do leczenia chor�b si� zmieni�o... {1628}{1776}/Dzisiejsi lekarze s� bardzo s�abo,|/o ile w og�le, szkoleni z dietetyki. {1780}{1950}/Nowoczesna medycyna obraca si� wok�|/"pigu�ki na wszystko". {1958}{2038}/I taki stan rzeczy|/chce utrzyma� przemys� zdrowotny. {2042}{2148}Gdy tylko zaczniesz zadawa� pytania,|nie mo�esz przesta�. {2152}{2296}Dobre zdrowie jest sensowne,|ale nie jest dochodowe. {2300}{2377}/Choroby serca i rak s� co roku|/dwoma g��wnymi zab�jcami w USA. {2381}{2446}/Opr�cz tego na skutek|/niepotrzebnych operacji {2450}{2582}/i b��d�w lekarskich|/rocznie umiera 39 000 os�b. {2586}{2725}/Z powodu infekcji i zaka�e� szpitalnych|/ginie 80 000 {2729}{2850}/natomiast 106 000 umiera z powodu|/niepo��danych reakcji na leki. {2854}{2911}/��cznie 225 000 os�b. {2915}{3040}1. Choroby serca = 652 486|2. Rak = 553 888|3. Medycyna = 225 000 {3044}{3150}Nie traktuj�c �ywienia powa�nie,|wyrz�dzamy ludziom straszn� szkod�. {3154}{3248}/"Optymalne �ywienie jest medycyn� jutra".|/- Dr Linus Pauling {3252}{3361}Ka�dy cz�owiek na �wiecie,|we wszystkich kulturach, {3365}{3481}w ka�dym kraju|i j�zyku to wie: {3515}{3587}jeste� tym, co jesz. {3591}{3647}Jedzenie ma znaczenie. {3651}{3752}PO�YWIENIE MA ZNACZENIE {3850}{4011}Supermarket.|Symbol wysokiego poziomu �ycia w tym kraju. {4060}{4152}Produkty przywo�one s�|z plantacji i hodowli {4156}{4234}pomimo odleg�o�ci i pory roku. {4238}{4391}S� wynikiem cudownego|rolnictwa, zachowuj�c �wie�o�� {4405}{4504}przez ca�� drog�,|a� na tw�j talerz. {4508}{4569}Jak stare jest twoje jedzenie? {4573}{4601}/Dr Victor Zeines|/Holistyczny dentysta i dietetyk {4605}{4769}Je�li si� zastanowisz: twoje|jedzenie w najlepszym wypadku {4778}{4901}pokonuje dystans 2500-3000|km zanim je kupisz {4905}{4975}i ma przynajmniej tydzie�. {4979}{5057}Rodzi si� wi�c|kolejne pytanie: {5061}{5245}Ile warto�ci od�ywczych jest w|jedzeniu, kt�re ma przynajmniej 5 dni? {5302}{5450}Przy odrobinie szcz�cia b�dzie to|mo�e 40% tego, co potrzebujesz. {5454}{5495}/Prof. Ian Brighthope|/Profesor dietetyki {5499}{5655}Niemal ca�a �ywno�� jak� mo�emy kupi�|w wielkich sklepach du�ych miast {5659}{5704}jest przetworzona, {5708}{5845}cz�sto sk�adniki od�ywcze s�|zepsute lub zd��aj� znikn�� {5849}{5925}nim jedzenie trafi na talerz. {5929}{5985}/David Wolfe|/�wiatowy ekspert od�ywiania surowym jedzeniem i super-�ywno�ci� {5989}{6078}Zdecydowali�my, i�|b�dziemy pryska� wszystko {6082}{6157}r�nymi pestycydami,|herbicydami itp. {6161}{6241}Zdecydowali�my, �e b�dziemy|modyfikowa� genetycznie {6245}{6301}organizmy, o kt�rych|nic nie wiemy. {6305}{6361}/Charlotte Gerson|/Za�o�ycielka Instytutu Gersona {6365}{6451}A jednym z podstawowych|problem�w jest ziemia, {6455}{6531}co robimy z ziemi�,|powietrzem, wod� {6535}{6608}i wszystkim, z czego|sk�ada si� �ywno��. {6612}{6662}Gleba jest wci��|wykorzystywana {6666}{6751}i wyci�gane s� z niej|sk�adniki od�ywcze, {6755}{6814}dzi�ki czemu staje|si� pustyni�. {6818}{6901}Tak si� dzieje na|ca�ym �wiecie. {6905}{6993}Musimy zwr�ci� uwag� na|nasz system rolniczy, {6997}{7132}co tak naprawd� jemy|i jak to produkujemy. {7141}{7289}Tzw. naw�z sk�ada si�|g��wnie z trzech minera��w: {7359}{7494}N,P,K - azotu, fosforu|i potasu. To dobrze. {7498}{7669}Problem w tym, �e gleba potrzebuje|oko�o 52 r�nych minera��w. {7741}{7921}Gdzie wi�c jest wap�, magnez,|mangan, cynk, �elazo i wszystko inne? {8019}{8099}Nie ma ich. {8118}{8268}Ale gdy gleba jest zubo�ona,|ro�liny te� s� zubo�one i os�abione. {8272}{8341}Trac� odporno��. {8345}{8516}Przychodz� robaki, albo choroby,|lub grzyby i atakuj� ro�lin�. {8521}{8629}Rolnicy przychodz� wi�c z|p�aczem do firmy chemicznej, {8633}{8808}�e ich ro�linki umieraj�, nie chc�|rosn��, z�eraj� je szkodniki itd. {8812}{8911}Oczywi�cie firma chemiczna|jest bardzo zadowolona {8915}{9065}mog�c sprzeda� pestycydy|i mn�stwo podobnego syfu. {9127}{9280}Dzi�ki przewadze intelektualnej,|cz�owiek zdominowa� {9286}{9388}ka�d� inn� form�|zwierz�cego �ycia. {9392}{9523}Dzi�ki nowoczesnej chemii,|biologii i badaniom, {9527}{9645}powsta�o tysi�ce|skutecznych chemikali�w {9649}{9789}a wszystko po to, by zrewolucjonizowa�|produktywno�� naszego rolnictwa. {9793}{9890}Co wi�c wch�aniamy,|nawet je�li spo�ywamy {9894}{9994}jedynie przemys�owe|wegetaria�skie jedzenie? {9998}{10120}Zjadamy zubo�ony,|toksyczny pokarm. {10124}{10260}Dlatego, �e przy wszystkich|pestycydach i chemicznych opryskach, {10264}{10324}�ywno�� nie jest zdrowa. {10328}{10440}Jest wybrakowana i toksyczna. {10552}{10629}A potem... gotujemy j�. {10633}{10773}Badania pokazuj�, �e nawet gdy|lekko podgotowujesz jedzenie {10777}{10851}tracisz zawarte w niej enzymy. {10855}{11003}W jedzeniu s� �ywe enzymy,|czyli �ywi pracownicy, {11091}{11270}pomagaj�cy cia�u w trawieniu i|wykorzystaniu zdobytych sk�adnik�w. {11312}{11408}Surowy pokarm powinien wi�c|by� cz�ci� diety ka�dego. {11412}{11435}/Phillip Day|/Dziennikarz �ledczy i pisarz {11439}{11556}Kiedy gotujesz jedzenie system immunologiczny|reaguje na nie jak na toksyny. {11560}{11606}Wi�kszo�� ludzi o tym nie wie. {11610}{11722}Krew przechodzi w proces|leukocytozy trawiennej, {11726}{11783}kt�ry uaktywnia bia�e krwinki {11787}{11854}przeciwko zjadanemu|gotowanemu po�ywieniu. {11858}{11973}Prawdopodobnie dlatego, �e proces|gotowania zniekszta�ca struktur� �ywno�ci {11977}{12136}w taki spos�b, �e cia�o go nie|rozpoznaje i traktuje je jako toksyn�. {12140}{12307}To nie za dobrze gdy cia�o tak|traktuje pokarm, kt�ry ma go od�ywi�. {12311}{12435}By� szwajcarski doktor Paul Kouchakoff,|kt�ry pierwszy wykaza� w latach 30' {12439}{12614}�e je�li twoja dieta sk�ada si�|z ponad 51% gotowanego jedzenia, {12622}{12679}to cia�o zareaguje na nie tak, {12683}{12797}jakby zosta�o zaatakowane|przez obcy organizm. {12801}{12938}Kouchakoff pierwszy|wykaza�, �e je�li dieta {12945}{13045}sk�ada si� z ponad 51%|surowego po�ywienia, {13049}{13195}to nie wyst�pi leukocytoza, czyli nie|zaistnieje reakcja bia�ych krwinek. {13199}{13357}System odporno�ciowy nie b�dzie wi�c|aktywowany przez fa�szywy alarm. {13361}{13473}Poniewa� obecnie borykamy si� z tyloma|problemami uk�adu odporno�ciowego, {13477}{13613}powinni�my zadba�, by co najmniej|51% ka�dego posi�ku by�o surowe, {13617}{13669}by�my nie musieli przeci��a� {13673}{13749}i tak ju� nadwyr�onego|systemu immunologicznego. {13753}{13808}/Dr Dan Rogers|/Lekarz i naturoterapeuta {13812}{13931}Jak mo�esz budowa� budynek|maj�cy przetrwa� 100 lat, {13935}{14001}je�li u�ywasz|kiepskich materia��w. {14005}{14050}Podobnie jest z cia�em. {14054}{14189}Jak ma wytrzyma� d�ugie|i przyjemne �ycie, {14195}{14286}je�li nie dajesz mu|w�a�ciwego budulca. {14290}{14353}Wszyscy wiemy, �e|jeste�my tym co jemy. {14357}{14441}Je�li jesz �mieci, to|b�dziesz �mietnikiem. {14445}{14550}Jest to chroniczne niedo�ywienie,|bo o to tutaj chodzi. {14554}{14610}Dlatego ludzie s� zm�czeni. {14614}{14681}Nie powinni�my by�|zm�czeni po po�udniu. {14685}{14777}Powinni�my by�|t�tni�cy �yciem. {14781}{14930}Ludzie w naturalny spos�b|odkrywali super-�ywno��. {14934}{15051}Odkryli, i� niekt�re ro�liny maj�|nies�ychanie silne w�a�ciwo�ci {15055}{15169}witamin, minera��w i innych|sk�adnik�w oraz enzym�w, {15173}{15323}kt�re wyd�u�a�y nasze �ycie,|wyg�adza�y sk�r� itp. {15482}{15653}Spirulina spo�ywana by�a w Meksyku,|jako g��wne �r�d�o protein od 5000 lat. {15657}{15761}Ma ona najwy�sz� zawarto��|protein na �wiecie. {15765}{15890}Instytut Maxa Plancka|odkry�, �e 50% protein {15894}{15987}z ka�dej �ywno�ci ginie|podczas gotowania. {15991}{16111}Dlatego ro�linne �r�d�a|bia�ka z super-�ywno�ci, {16115}{16210}b�d� kluczowym pokarmem|w przysz�o�ci. {16214}{16310}Bo mo�emy czerpa� z nich|wszystkie potrzebne nam bia�ka, {16314}{16484}nie zniszczone przez ogrzewanie|i s� ca�kowicie przyswajalne. {16506}{16626}Mog� by� �atwo rozpuszczone -|o to chodzi w przyswajalno�ci. {16630}{16769}Ile energii potrzebuje cia�o, by rozpu�ci�|spirulin� i rozprowadzi� po ciele? {16773}{16815}Rozpuszcza si�|ona b�yskawicznie, {16819}{16909}wi�c proces docierania sk�adnik�w|do kom�rek jest szybki. {16913}{17082}Ale stek wymaga nies�ychanej ilo�ci|energii, by zosta� rozpuszczony {17086}{17171}i sta� si� przyswajalny|przez system trawienny. {17175}{17366}Super-�ywno�� mo�e da� wyj�tkowe|warto�ci cia�u dla dobrego samopoczucia. {17530}{17691}Ziarna kakaowca wygrywaj� ze wszystkim|pod wzgl�dem zawarto�ci minera��w {17695}{17816}To najlepsze na �wiecie|�r�d�o magnezu, chromu, {17820}{17946}s� najwi�kszym naturalnym|�r�d�em �elaza, {17950}{18041}najprawdopodobniej jest to|najlepsze �r�d�o manganu, {18045}{18172}s� jednym z najlepszych|�r�de� cynku, miedzi. {18176}{18299}Wszystkie sk�adniki potrzebne dla zdrowego|metabolizmu s� w ziarnach kakaowca. {18303}{18379}S� te� jednym z najlepszych|�r�de� witaminy C, {18383}{18444}jednak �adna czekolada|jej nie zawiera, {18448}{18531}poniewa� wysoka temperatura|w produkcji j� niszczy. {18535}{18627}Zawiera najwy�sz�|dawk� antyoksydant�w, {18631}{18769}wi�c je�li zrobimy u�ytek z tego,|co wiemy na temat od�ywiania, {18773}{18872}�e antyoksydanty chroni�|nas przed uszkodzeniem DNA, {18876}{19004}wirusami, rakiem,|...
walmikra