Schab z Villany, paprykarz drobiowy.doc

(24 KB) Pobierz
Schab z Villany

Schab z Villany

 

Składniki:

600 g schabu

100 g słoniny

2 marchewki

2 pietruszki

1 słodka papryka

1 ostra papryka

2 pomidory

sok z 0,5 cytryny

1,5 łyżeczki papryki

liść laurowy

2 szklanki czerwonego wina

6 ziarenek jałowca

sól, pieprz

 

Wędzoną słoninę pokroić w kosteczkę, wytopić. Skwarki wyłowić a na gorący tłuszcz wyłożyć posolony schab. Obsmażyć na silnym ogniu ze wszystkich stron.

Marchewkę i pietruszkę pokroić w plastry, wrzucić do garnka, podlać winem. Dodać pokrojoną słodką i ostrą paprykę, pomidory bez skórki, liść laurowy i sok z cytryny.

Przykryć i gotować ok. 2 godziny.

Schab wyjąć na deskę, z sosu usunąć ziarenka jałowca i liść laurowy.

Warzywa pognieść lub przetrzeć przez sito (sos powinien być gładki).

Schab pokroić w plastry, polać sosem.

 

Paprykarz drobiowy

 

Składniki:

800 g piersi z kurczaka

1 cebula

100 g wędzonej słoniny

2 słodkie żółte papryki

2 pomidory

1 łyżka papryki w proszku

1,5 szklanki kwaśnej śmietany

1 łyżeczka mąki

sól, pieprz

 

Wędzoną słoninę wytopić, skwarki wyłowić a na tłuszczu lekko zeszklić posiekaną cebulę. Zdjąć patelnię z ognia, rozpuścić w tłuszczu paprykę w proszku, znowu wstawić patelnię na ogień. Piersi kurczaka pokroić w grubą kostkę i szybko obsmażyć je na ostrym ogniu, uważając, aby papryka nie przypaliła się.

Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę, wrzucić do kurczaka.

Pokroić słodką paprykę, również wrzucić na patelnię.

Wszystko posolić, dodać odrobinę wody , przykryć i dusić do miękkości. Powstały sos zagęścić mąką wymieszaną z kwaśną śmietaną. Zagotować.

Wyłożyć na talerz, na wierzchu zrobić kleks ze śmietany i posypać czerwoną papryką. Podawać z kluseczkami lub pieczywem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin