Miodowiec
Placki miodowe:
· 5 szklanek mąki
· 0,5 szklanki cukru
· 4 łyżeczki miodu
· 2 łyżeczki sody
· 2 jajka
· 25 dkg margaryny
Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Podzielić na 3 części i upiec oddzielnie na blaszce o wymiarach 35X20cm. Temp. pieczenia 180 °C, ok 15 min na każdy placek.
Masa:
· 1 litr mleka
· 1 kostka masła (250g)
· 1 szklanka cukru
· 6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
· rum lub amaretto do smaku
· 4 czubate łyżki mąki
Mleko, masło i 0,5 szklanki cukru zagotować i zestawić z ognia (najlepiej w dużym garnku ponieważ potem masy będzie duuużo). Białka ubić na sztywną pianę i na przemian dodawać żółtka oraz pozostały cukier. Na koniec dodać mąkę. Tak przygotowaną masę przelać powoli do gorącego mleka. Chwilkę podgrzewać aż masa zgęstnieje (stale mieszając!). Powstałą masę lekko przestudzić i dodać ulubiony alkohol. Jeszcze ciepłą przekładać placki.
Dowolnie udekorować (u mnie biała czekolada). Przechowywać w lodówce.
d.ceberek