Sernik kapłański
Ciasto
· 1,5 szklanki mąki
· 3 łyżki kakao
· 80 g cukru
· 100 g masła roślinnego
· 2 żółtka
· 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
· 500 g zmielonego białego sera
· 1 budyń śmietankowy
· 1 cukier waniliowy
· 3 łyżki cukru
· 2 białka
· 2 jajka
· 3 łyżki masła
Wykonanie
Przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia zagniatamy z masłem, żółtkami i cukrem. Dosypujemy kakao i ugniatamy do momentu uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Wstawiamy do zamrażalnika na pół godziny.
Do zmielonego sera (może być gotowy do serników) dodajemy białka, całe jajka, cukry, budyń i masło i miksujemy wszystkie składniki. Masa nie powinna być zbyt płynna, jeśli tak się zdarzy, dodajemy odrobinę mąki. Ja dodałam niewielką ilość cukru, warto spróbować masę serową i ewentualnie ją dosłodzić. Blaszkę o wymiarach 12 cm x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach, wykładamy masę serową i na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170ºC na 50-60 min. Studzimy w otwartym piekarniku przez kilkanaście minut, następnie wyciągamy ciasto. Sernik kapłański najlepiej smakuje po nocy w lodówce. Smacznego
d.ceberek