Łącki Przekładaniec.doc

(140 KB) Pobierz
Łącki Przekładaniec

Łącki Przekładaniec

Ciasto z ksiązki "100 nowych ciast" siostry Anastazji. po kilku dniach: dwóch może trzech, w smaku jest jeszcze smaczniejsze niż po upieczeniu.

 

Upiec cienki biszkopt z dodatkiem kakao.

Ciasto orzechowe:

250 g orzechów grubo krojonych;

5 jajek;

1 szklanka cukru kryształu;

1 łyżka płynnego miodu;

1 łyżka czubata mąki pszennej;

1 łyżeczka proszku do pieczenia;

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier kryształ i nadal ubijać, aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać orzechy, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz miód. Delikatnie wymieszać. Ciasto piec w tej samej formie co biszkopt kakaowy, w temperaturze 180oC przez około 30 minut.

Produkty na krem:

0,5 l mleka;

1 szklanka cukru kryształu;

5 żółtek;

2 łyżki mąki ziemniaczanej;

2 łyżki mąki pszennej;

300 g masła;

Wykonanie:

Z mleka, cukru, żółtek, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć na puch i cały czas ucierając, dodawać po trochę przestudzonego budyniu.

Dodatkowo

500 g suszonych śliwek bez pestek;

Suszone śliwki namoczyć w ciepłym alkoholu i odstawić na całą noc. Miękkie śliwki po odmoczeniu pokroić w paski.

Przełożenie ciasta:

Biszkopt kakaowy-cienka warstwa kremu-ciasto orzechowe-cienka warstwa kremu-śliwki-pozostała część kremu.

Wierzch ciasta polać polewą czekoladową lub tężejącą galaretką.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin