Babeczki korzenne
Składniki:
po 20 dag masła, cukru i mąki
3-4 jaja
łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag mielonych migdałów
aromat migdałowy
2 płaskie łyżeczki mielonego cynamonu
pół łyżeczki mielonych goździków
skórka otarta z cytryny
tłuszcz i bułka tarta do foremek
do dekoracji:
gotowa polewa orzechowa
płatki migdałowe
Na początku utrzyj masło z cukrem i, ciągle ucierając, stopniowo wbijaj do masy po jednym jaju. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, migdałami, przyprawami korzennymi, aromatem i skórką z cytryny, a potem niewielkimi porcjami - wciąż ucierając - dodaj do masy jajecznej.
Foremki wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą, po czym napełnij je do połowy ciastem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C.
Piecz około 30 minut.
Upieczone babeczki wyjmij z foremek i ostudź. Na koniec posmaruj je polewą, przygotowaną według przepisu na opakowaniu i posyp płatkami migdałowymi.
Tatar73