Dieta na przeziębienie(1).odt

(29 KB) Pobierz

Właściwa dieta może być skuteczną bronią w walce z zarazkami

Czas przeziębień w pełni. Zarazki czyhają na nas wszędzie: w domu pracy, szkole, w autobusie. Nie wystarczy ciepło się ubierać, łykać tabletki wzmacniające, jeść czosnek i unikać przeciągów. A co zrobić, jeśli dopadnie nas kilkudniowe przeziębieni?

Żeby szybko wstać z łóżka, chory powinien w trakcie leczenia zmienić swoje nawyki żywieniowe. Specjalna, lekkostrawna dieta pomoże szybciej wyzdrowieć, ponieważ jej zaletą jest wspomaganie układu odpornościowego

.

        Gorączka, ból gardła, zatkany nos odbiera nam apetyt, ale trzeba jeść, żeby nabierać sił. Staraj się jeść owoce zwłaszcza cytrusy. Bogate w witaminę C i rutynę, które skutecznie walczą z wirusami. Pij soki ze świeżo wyciskanych cytrusów np. z pomarańczy i grejpfrutów. Bogatym źródłem witaminy C jest aronia i czarna porzeczka. Szklanka soku z tych owoców szybciej wzmocni nasz osłabiony chorobą organizm. Dobry jest też sok z czerwonych buraków, który dostarcza żelaza i witaminy C, barwników wyłapujących wolne rodniki, kwasu mlekowego wspierającego dobrą florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym, ułatwiającego przyswajanie składników odżywczych z diety;

        W czasie tych trudnych dni powinniśmy dostarczać organizmowi dużo płynów. Zaleca się pić nawet 3 litry wody, soków, herbaty, ziół.

        Unikaj ciężkostrawnych posiłków. Tłuste, smażone mięsa tylko przysporzą nam dodatkowych problemów z żołądkiem.

        Powstrzymaj się od słodkości. Pączki i czekolady mogą poczekać, aż wyzdrowiejesz.

        Rano najlepiej posilić się czymś ciepłym, np. zupa mleczna, kleik, szklanka ciepłego kakao. Ciepło tworzy środowisko niesprzyjające rozwojowi drobnoustrojów, które atakują nasz organizm.

        Jedz ser, jogurty, pij mleko, ponieważ białka mleka dostarczą aminokwasów, potrzebnych do budowy ciał odpornościowych.

        Jedz surówki z marchwi, selera i pietruszki. Dostarczą witaminy C i beta karotenu. Seler to porcja cynku i magnezu, zwiększających liczbę enzymów do walki z intruzami oraz beta karotenu z marchewki wyłapującego wolne rodniki.

Pamiętaj, że nieprawidłowa dieta w okresie zwiększonej zachorowalności może osłabiać organizm i wtedy infekcje będą nas częściej dopadać.


 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin