masala chai II.txt

(0 KB) Pobierz
Skladniki:

    * 3 lyzki brazowego cukru
    * 8 straczk�w kardamonu
    * lyzka startego swiezego imbiru
    * 2 laski cynamonu
    * laska wanilii
    * plaska lyzeczka garam masala
    * 2 gozdziki
    * 4 male lyzeczki czarnej indyjskiej herbaty
    * 2 duze lyzki slodkiego mleka skondensowanego

Opis przyrzadzania:

Do rondla wlewamy 400 ml wody. Dodajemy cukier, rozgnieciony w mozdzierzu kardamon, imbir, 
 cynamon, przecieta wzdluz laske wanilii, garam masala i gozdziki. Wsypujemy herbate i stawiamy rondel na ogniu. 
Kiedy woda sie zagotuje, wlewamy mleko skondensowane. Gotujemy na malym ogniu przez minute, mieszajac, 
zeby mleko dobrze sie wymieszalo z woda. Zmniejszamy ogien na najmniejszy i zostawiamy herbate na kilka minut do naciagniecia. 
Przelewamy do filizanek przez geste sitko i podajemy bardzo goraca.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin