dieta.odt

(18 KB) Pobierz

Dieta odchudzająca w podwyższonym poziomie cukru

ok. 1200 kcal.

 

DZIEŃ  1

 

Śniadanie

2 kromki pieczywa razowego (80g), posmarowane margaryną (2 płaskie łyżeczki), 4 plasterki szynki z indyka, listki sałaty, plasterki papryki czerwonej.

Herbata bez cukru

 

2 śniadanie

Marchewka starta (mała sztuka) ze startym jabłkiem, polana 2 łyżkami jogurtu naturalnego. Wszystko skropione sokiem z cytryny i posypane 2 łyżeczkami słonecznika.

Kromka pieczywa razowego.

 

Obiad

Barszcz czysty (300g), fasola ugotowana (8 szt.)

Naleśniki z kapustą i grzybami (2 małe- około 200g)

Kompot z jabłek bez cukru.

 

Podwieczorek

Kefir (opakowanie 150-200g) zmiksowany z jagodami (1/2 szklanki świeżych lub mrożonych)

 

Kolacja

2 kromki pieczywa razowego (80g), 2 plastry sera białego chudego (60g), plasterki pomidora (1 średnia sztuka).

Herbata bez cukru.

  

DZIEŃ  2  

 

Śniadanie

Mleko 1,5% (szklanka) z 4 łyżkami muesli z orzechami, ½ średniego banana.

 

2 śniadanie

Kromka pieczywa razowego, posmarowana margaryną, 2 plasterki polędwicy z kurczaka.

Szklanka soku warzywnego.

 

Obiad

Filet z dorsza (pieczony w folii z ziołami, i łyżeczką oliwy), ryż brązowy (3 łyżki- 50g ok.1/2 woreczka).

 

Surówka: kapusta kiszona (100g), ze stratą małą marchewką, ½ jabłka, 1 łyżeczka oleju do polania, zielenina do posypania.

Kompot truskawkowy bez cukru.

 

Podwieczorek

Maślanka naturalna (niepełna szklanka, 200g), miseczka truskawek (10 szt.)

 

Kolacja

 

Sałatka jarzynowa

Ugotowane warzywa: ziemniak, marchew (1/2 szt.), groszek zielony z puszki (1 łyżka), ogórek kwaszony, cebula (1/4 sztuki), jajko na twardo, sos: 1 łyżeczka majonezu, 2 łyżeczki jogurtu, przyprawy.

Kromka pieczywa razowego.

Kawa zbożowa z mlekiem bez cukru.

DZIEŃ  3

 

Śniadanie

Jajko na miękko, 2 kromki pieczywa razowego (orkiszowego) posmarowane cienko serkiem białym, plasterki pomidora.

 

Szklanka soku pomidorowego.

 

2 śniadanie

Serek wiejski light 3% (150g),

2 kromki pieczywa razowego, posmarowane cienko margaryną, 2 plasterki wędliny drobiowej, plasterki pomidora.

 

Obiad

Zupa pomidorowa (talerz) z makaronem (30g surowego)

 

Pulpety z ryby (1 porcja)

100g fileta z ryby, 50g włoszczyzny mrożonej, 10g bułka czerstwa, 10g mleko, 5 g bułka tarta

1/2 szt. jajka, ½ szt. białko, sól, majeranek, zielona pietruszka

 

Na warzywach ugotować  wywar, Rozmrożone filety zemleć razem z bułką namoczoną i odciśniętą, dodać jajko, posolić dodać majeranek, tartą bułkę i formować pulpety, włożyć do wywaru i gotować 20 min.

 

Ryż brązowy (ok. ½  woreczka), mizeria z pół dużego ogórka, polana 2 łyżkami jogurtu naturalnego, posypana szczypiorkiem.

 

Podwieczorek

Nektaryna, szklanka maślanki naturalnej z 1 łyżką otrąb pszennych.

 

Kolacja

Fasolka szparagowa (200g) polana łyżeczką oliwy z oliwek, kefir (200g)

 

DZIEŃ  4

 

Śniadanie

Twarożek ziarnisty wiejski 3% (150g), 2 kromki pieczywa razowego posmarowane margaryną, plasterki ogórka zielonego, szczypiorek do posypania.

Kawa zbożowa z mlekiem 1,5% bez cukru.

 

2 śniadanie

Kromka pieczywa razowego posmarowane serkiem Bieluch, posypany szczypiorkiem, z plasterkami pomidora.

 

Szklanka soku pomidorowego.

 

Obiad

Kasza gryczana ( 4 łyżki) z gulaszem z mięsa wołowego (1 pełna łyżka do zupy)

Ćwikła ze słoika (2 kopiate łyżki), lub buraki gotowane (3 średnie szt.)

Woda mineralna

 

Podwieczorek

Zetrzeć na grubej tarce duże jabłko, posypać cynamonem i polać jogurtem naturalnym (kubeczek,150g), 2 wafle ryżowe.

 

Kolacja

Półmisek warzyw grillowanych (4 szt. dowolnych)

Z sosem jogurtowym (jogurt grecki (2 łyżki), koperek świeży, szczypiorek, czosnek zmiażdżony, przyprawy)

Woda mineralna z plasterkiem cytryny.

 

DZIEŃ  5

 

Śniadanie

Bułka grahamka posmarowana margaryną, z tuńczykiem w sosie własnym (1/2 puszki), ogórek kiszony.

Szklanka soku marchewkowego przecierowego.

 

2 śniadanie

Sałatka owocowa-pomarańcza, 1/2 melona polane 2 łyżkami jogurtu naturalnego 0%, skropione sokiem z cytryny, posypane 1 łyżką słonecznika.

 

Obiad

Ryba pieczona (może być  mintaj, dorsz)- ½ dużego fileta, w folii z ziołami, polana łyżeczką  oliwy.

Ryż brązowy lub mieszany- 1/3 woreczka pomieszany z groszkiem z puszki (2 łyżki lub pokrojoną  drobno ½ papryką),

Sałata zielona lub sałata lodowa, skropiona sosem: 1 niepełna łyżka oleju lub oliwy, sok z cytryny lub ocet jabłkowy, sól, pieprz, zioła do sałatek.

 

Podwieczorek

Bułka grahamka z plasterkami mozarelli (1/2 dużej kulki), plasterki pomidora bez skórki, posypane ziołami prowansalskimi.

 

Kolacja

2 kromki pieczywa razowego posmarowane margaryną, 2 plasterki sera żółtego gouda,

Sałatka z pomidora i ogórka (obrać ze skórki i pokroić, skropić 1 łyżeczką  oliwy i doprawić)

 

DZIEŃ  6

 

Śniadanie

2 kromki pieczywa razowego, kawałki wędzonego dorsza (50g),

Surówka z pora (50g) i pomidora (2 szt.)

Herbata bez cukru.

 

2 śniadanie

Sałatka owocowa: 3 kiwi, ½  szklanki malin, 2 łyżki otrąb pszennych, 2 łyżki jogurtu naturalnego.

 

Obiad

Krupnik z kaszą jęczmienną (talerz 300g)

Pierogi z mięsem (4 szt.)

Kefir (150g)

 

Podwieczorek

Surówka z selera: seler (120g), jabłko (150g)- zetrzeć i polać 1 łyżeczką oleju. Przyprawić solą, sokiem z cytryny.

Kromka pieczywa razowego.

 

Kolacja

2 kromki pieczywa razowego, posmarowane margaryną, 4 plasterki kiełbasy szynkowej, kalarepka młoda (150g) pokrojona i podduszona z niewielką ilością wody i 1 łyżeczka oliwy.

 

DZIEŃ  7

 

Śniadanie

2 kromki pieczywa razowego, 2 plastry sera białego chudego, 1 łyżka dżemu wiśniowego niskosłodzonego.

Kakao na mleku: szklanka mleka 1/5%, 1 łyżeczka kakao gorzkiego bez cukru.

 

2 śniadanie

10 dojrzałych truskawek polanych jogurtem naturalnym (150g), 3 wafle ryżowe naturalne

 

Obiad

Zupa kalafiorowa (kalafior, mieszanka warzyw), z dodatkiem ziemniaków, zabielana jogurtem greckim.

 

Duszone warzywa z kurczakiem

Pierś z kurczaka pokroić  w kawałki i gotować z kalarepka (100g), marchewką (1 średnia), papryką czerwoną (1/2 szt.).

 

Podwieczorek

2 kromki pieczywa razowego, posmarowane margaryną, 2 plasterki wędliny drobiowej, plasterki ogórka zielonego.

Szklanka soku owocowego- rozcieńczony wodą.

 

Kolacja

Jajecznica z 2 jajek z pokrojonym w kostkę pomidorem i pokrojoną wędliną drobiową (4 plasterki) na masełku (1 łyżeczka płaska), kromka pieczywa razowego.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin