Dieta odchudzająca w podwyższonym poziomie cukru
ok. 1200 kcal.
DZIEŃ 1
Śniadanie
2 kromki pieczywa razowego (80g), posmarowane margaryną (2 płaskie łyżeczki), 4 plasterki szynki z indyka, listki sałaty, plasterki papryki czerwonej.
Herbata bez cukru
2 śniadanie
Marchewka starta (mała sztuka) ze startym jabłkiem, polana 2 łyżkami jogurtu naturalnego. Wszystko skropione sokiem z cytryny i posypane 2 łyżeczkami słonecznika.
Kromka pieczywa razowego.
Obiad
Barszcz czysty (300g), fasola ugotowana (8 szt.)
Naleśniki z kapustą i grzybami (2 małe- około 200g)
Kompot z jabłek bez cukru.
Podwieczorek
Kefir (opakowanie 150-200g) zmiksowany z jagodami (1/2 szklanki świeżych lub mrożonych)
Kolacja
2 kromki pieczywa razowego (80g), 2 plastry sera białego chudego (60g), plasterki pomidora (1 średnia sztuka).
Herbata bez cukru.
DZIEŃ 2
Mleko 1,5% (szklanka) z 4 łyżkami muesli z orzechami, ½ średniego banana.
Kromka pieczywa razowego, posmarowana margaryną, 2 plasterki polędwicy z kurczaka.
Szklanka soku warzywnego.
Filet z dorsza (pieczony w folii z ziołami, i łyżeczką oliwy), ryż brązowy (3 łyżki- 50g ok.1/2 woreczka).
Surówka: kapusta kiszona (100g), ze stratą małą marchewką, ½ jabłka, 1 łyżeczka oleju do polania, zielenina do posypania.
Kompot truskawkowy bez cukru.
Maślanka naturalna (niepełna szklanka, 200g), miseczka truskawek (10 szt.)
Sałatka jarzynowa
Ugotowane warzywa: ziemniak, marchew (1/2 szt.), groszek zielony z puszki (1 łyżka), ogórek kwaszony, cebula (1/4 sztuki), jajko na twardo, sos: 1 łyżeczka majonezu, 2 łyżeczki jogurtu, przyprawy.
Kawa zbożowa z mlekiem bez cukru.
DZIEŃ 3
Jajko na miękko, 2 kromki pieczywa razowego (orkiszowego) posmarowane cienko serkiem białym, plasterki pomidora.
Szklanka soku pomidorowego.
Serek wiejski light 3% (150g),
2 kromki pieczywa razowego, posmarowane cienko margaryną, 2 plasterki wędliny drobiowej, plasterki pomidora.
Zupa pomidorowa (talerz) z makaronem (30g surowego)
Pulpety z ryby (1 porcja)
100g fileta z ryby, 50g włoszczyzny mrożonej, 10g bułka czerstwa, 10g mleko, 5 g bułka tarta
1/2 szt. jajka, ½ szt. białko, sól, majeranek, zielona pietruszka
Na warzywach ugotować wywar, Rozmrożone filety zemleć razem z bułką namoczoną i odciśniętą, dodać jajko, posolić dodać majeranek, tartą bułkę i formować pulpety, włożyć do wywaru i gotować 20 min.
Ryż brązowy (ok. ½ woreczka), mizeria z pół dużego ogórka, polana 2 łyżkami jogurtu naturalnego, posypana szczypiorkiem.
Nektaryna, szklanka maślanki naturalnej z 1 łyżką otrąb pszennych.
Fasolka szparagowa (200g) polana łyżeczką oliwy z oliwek, kefir (200g)
DZIEŃ 4
Twarożek ziarnisty wiejski 3% (150g), 2 kromki pieczywa razowego posmarowane margaryną, plasterki ogórka zielonego, szczypiorek do posypania.
Kawa zbożowa z mlekiem 1,5% bez cukru.
Kromka pieczywa razowego posmarowane serkiem Bieluch, posypany szczypiorkiem, z plasterkami pomidora.
Kasza gryczana ( 4 łyżki) z gulaszem z mięsa wołowego (1 pełna łyżka do zupy)
Ćwikła ze słoika (2 kopiate łyżki), lub buraki gotowane (3 średnie szt.)
Woda mineralna
Zetrzeć na grubej tarce duże jabłko, posypać cynamonem i polać jogurtem naturalnym (kubeczek,150g), 2 wafle ryżowe.
Półmisek warzyw grillowanych (4 szt. dowolnych)
Z sosem jogurtowym (jogurt grecki (2 łyżki), koperek świeży, szczypiorek, czosnek zmiażdżony, przyprawy)
Woda mineralna z plasterkiem cytryny.
DZIEŃ 5
Bułka grahamka posmarowana margaryną, z tuńczykiem w sosie własnym (1/2 puszki), ogórek kiszony.
Szklanka soku marchewkowego przecierowego.
Sałatka owocowa-pomarańcza, 1/2 melona polane 2 łyżkami jogurtu naturalnego 0%, skropione sokiem z cytryny, posypane 1 łyżką słonecznika.
Ryba pieczona (może być mintaj, dorsz)- ½ dużego fileta, w folii z ziołami, polana łyżeczką oliwy.
Ryż brązowy lub mieszany- 1/3 woreczka pomieszany z groszkiem z puszki (2 łyżki lub pokrojoną drobno ½ papryką),
Sałata zielona lub sałata lodowa, skropiona sosem: 1 niepełna łyżka oleju lub oliwy, sok z cytryny lub ocet jabłkowy, sól, pieprz, zioła do sałatek.
Bułka grahamka z plasterkami mozarelli (1/2 dużej kulki), plasterki pomidora bez skórki, posypane ziołami prowansalskimi.
2 kromki pieczywa razowego posmarowane margaryną, 2 plasterki sera żółtego gouda,
Sałatka z pomidora i ogórka (obrać ze skórki i pokroić, skropić 1 łyżeczką oliwy i doprawić)
DZIEŃ 6
2 kromki pieczywa razowego, kawałki wędzonego dorsza (50g),
Surówka z pora (50g) i pomidora (2 szt.)
Sałatka owocowa: 3 kiwi, ½ szklanki malin, 2 łyżki otrąb pszennych, 2 łyżki jogurtu naturalnego.
Krupnik z kaszą jęczmienną (talerz 300g)
Pierogi z mięsem (4 szt.)
Kefir (150g)
Surówka z selera: seler (120g), jabłko (150g)- zetrzeć i polać 1 łyżeczką oleju. Przyprawić solą, sokiem z cytryny.
2 kromki pieczywa razowego, posmarowane margaryną, 4 plasterki kiełbasy szynkowej, kalarepka młoda (150g) pokrojona i podduszona z niewielką ilością wody i 1 łyżeczka oliwy.
DZIEŃ 7
2 kromki pieczywa razowego, 2 plastry sera białego chudego, 1 łyżka dżemu wiśniowego niskosłodzonego.
Kakao na mleku: szklanka mleka 1/5%, 1 łyżeczka kakao gorzkiego bez cukru.
10 dojrzałych truskawek polanych jogurtem naturalnym (150g), 3 wafle ryżowe naturalne
Zupa kalafiorowa (kalafior, mieszanka warzyw), z dodatkiem ziemniaków, zabielana jogurtem greckim.
Duszone warzywa z kurczakiem
Pierś z kurczaka pokroić w kawałki i gotować z kalarepka (100g), marchewką (1 średnia), papryką czerwoną (1/2 szt.).
2 kromki pieczywa razowego, posmarowane margaryną, 2 plasterki wędliny drobiowej, plasterki ogórka zielonego.
Szklanka soku owocowego- rozcieńczony wodą.
Jajecznica z 2 jajek z pokrojonym w kostkę pomidorem i pokrojoną wędliną drobiową (4 plasterki) na masełku (1 łyżeczka płaska), kromka pieczywa razowego.
mysiunia85g