· mąka krupczatka 2 szklanki
· jajka 8 szt
· proszek do pieczenia 2 łyżeczki
· cukier 1 szklanka
· śmietana 30% 1 litr
· śmietana fix 2 torebki
· cukier puder 6-8 łyżeczek
· dodatkowo
· brzoskwinie 1 puszka
· woda
· cukier
· cytryna
Biszkopt:Białka ubić na sztywna pianę, dodawać stopniowo cukier ciągle ubijając a następnie żółtka - dalej ubijając dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - delikatnie wymieszać łyżką. Upiec biszkopt. Czas pieczenia 20-30 minut w temp. 180%Krem:Bardzo zimną śmietanę ubić trzepaczką, dodawać stopniowo cukier, a gdy jest puszysta, dodać "śmietan-fix" aby ją zagęścić i usztywnić. Wstawić do lodówki.Ostudzony biszkopt przekroić na trzy części, pokropić wodą zmieszaną z cytryną i cukrem.Na pierwszy krążek położyć pokrojone w kostkę brzoskwinie i grubą warstwę śmietany.Przykryć drugim krążkiem ciasta, nasączyć, posmarować śmietaną, (zamiast śmietaną można posmarować dżemem) po czym następny krążek posmarować śmietaną i udekorować tort według uznania.
elkush