Zauważyłaś może, że Twoja skóra na udach lub brzuchu zaczyna się fałdować i po ściśnięciu przypomina skórę pomarańczy? To jest cellulit. Ten artykuł podpowie Ci, jak możesz z nim walczyć za pomocą odpowiedniego żywienia się.
Cellulit jest szpecącym skórę zjawiskiem nazywanym potocznie "pomarańczową skórką", czy błędnie - "cellulitisem". Zaawansowany cellulit objawia się bladą, pofałdowaną i nabrzmiałą skórą na brzuchu, pośladkach i udach. Rozpoczyna go pierwsze stadium, które jest widoczne dopiero po ściśnięciu skóry. Pojawienie się cellulitu jest sygnałem, że organizm ma trudności z usunięciem nadmiaru zbędnych, trujących substancji, zalegających w komórkach tłuszczowych.
Chociaż sam cellulit nie jest chorobą, świadczy o zagrożeniu zdrowia m.in.: zaburzeniami przemiany materii, żylakami, zakrzepami, a nawet groźnymi dla życia zatorami.
W zwalczeniu cellulitu może Ci pomóc regularny masaż oraz dieta.
Układając jadłospis powinnaś wybierać takie jedzenie, które przyspiesza proces przemiany materii i umożliwia komórkom ciała skuteczne pozbycie się nagromadzonych zapasów oraz wody.
Najlepsze produkty do walki z cellulitem to: świeże owoce i warzywa, chude sery, chude mięsa, ryby, razowe pieczywo, grube kasze i płatki zbożowe.
Istotnym składnikiem diety antycellulitowej są produkty zawierające kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, omega-6 i omega-9. Substancje te poprawiają metabolizm tkanek zaatakowanych przez cellulit, przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej oraz zapobiegają odkładaniu się zapasów tłuszczu.
Źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 są:
· tłuste ryby (halibut, łosoś, makrela, pstrąg)
· tran
· olej lniany. Jego dzienna dawka to ok. 6 g, czyli 150 g ryby, 1 łyżka tranu lub oleju lnianego
Źródłem kwasów tłuszczowych omega-6 są:
· orzechy
· pestki słonecznika, dyni, porzeczek
· olej z wiesiołka i ogórecznika. Jego dzienna dawka to 1 - 5 g, czyli 10-100 g orzechów laskowych (5 łyżek) lub 50 g włoskich (5 szt.), 1 łyżka oleju z wiesiołka, 50 g pestek z dyni
Źródłem kwasów tłuszczowych omega-9 są:
· oliwa z oliwek
· pestki słonecznika
· ziarno sezamu
· awokado
· olej rzepakowy canola. Jego dzienna dawka to 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego albo 50 g pestek ze słonecznika lub 1/2 awokado.
Stosując dietę powinno się codziennie wypijać około dwóch litrów niegazowanej wody mineralnej.
Przybliżony rozkład kaloryczności posiłków:
I śniadanie - 360 kcal, II śniadanie - 120 kcal, obiad - 420 kcal, podwieczorek - 60 kcal, kolacja - 240 kcal
Tygodniowe menu diety antycellulitowej:
1 dzień - płatków owsianych – oczyścisz układ pokarmowy
I Śniadanie – 6 łyżek płatków kukurydzianych ze szklanką mleka (2%) i łyżką rodzynek, kromka razowego żytniego chleba, posmarowana cienko majonezem light z plasterkiem wędzonej piersi indyka, ogórkiem kiszonym, 1/3 czerwonej papryki
Obiad – ½ szkl. ugotowanego brązowego ryżu, papryka faszerowana 5 łyżkami mielonego mięsa z indyka z jajkiem i tartą bułką, szklanka surówki z kapusty pekińskiej i czerwonej cebuli, z czosnkiem i łyżeczką oleju słonecznikowego
Kolacja – kromka chleba razowego pełnoziarnistego, posmarowana cienko margaryną, z 2 łyżkami tuńczyka w sosie własnym, pięć koktajlowych pomidorków
2 dzień - owocowo-warzywny – wypłuczesz toksyny
I Śniadanie – sałatka z kilku liści kapusty pekińskiej, pomidora, małej cebuli, 2 średnich ogórków kwaszonych, ½ opakowania jogurtu, przyprawiona ziołami do sałatek, 2 kromki chrupkiego pieczywa
Obiad – 2 ugotowane ziemniaki posypane koperkiem, duży filet z dorsza posypany ziołami i pieczony w folii, ½ szklanki gotowanych brokułów, 3 łyżki surówki z czerwonej kiszonej kapusty, marchewki i cebuli z łyżeczką oleju słonecznikowego
Kolacja – gotowane warzywa z dipem: 2 marchewki, ziemniak, 6 łyżek fasolki szparagowej, 4 różyczki kalafiora, 3 łyżki kukurydzy. Dip: 30 g chudego białego sera, 1/3 kubka jogurtu naturalnego, 2 łyżki siekanej , czerwonej papryki, ½ łyżki siekanych orzechów, sól, pieprz
3 dzień- mleczny – spalisz tłuszcz w ogniu białka
I Śniadanie – ½ dużej bułki grahamki z gotowanym jajkiem na twardo i łyżeczką majonezu light, z łyżką posiekanego szczypiorku, 4 liśćmi cykorii i małym pomidorem, szklanka niesłodzonego kakao na mleku
Obiad – 2 średnie ugotowane ziemniaki posypane pietruszką, pierś kurczaka w sosie curry: połówka dużej piersi kurczaka obsmażona na łyżeczce oliwy z oliwek z małą cebulą i curry, doprawiona 1/3 opakowania jogurtu naturalnego, do tego ½ szklanki surówki z porów i jabłka
Kolacja – 2 kromki żytniego chleba graham z 2 plasterkami wędzonej piersi drobiowej, 2 liście sałaty, 5 dużych rzodkiewek, szklanka zielonej herbaty
4 dzień- produktów z ziarna – przyspieszysz przemianę materii
I Śniadanie – 2 łyżki płatków owsianych wymieszanych z opakowaniem jogurtu naturalnego (150 g), kromka chleba żytniego razowego posmarowana cieniutko margaryną z 2 plasterkami kiełbasy drobiowej, garść kiełków rzeżuchy
Obiad – 3 łyżki makaronu razowego, ugotowanego al dente, gruby plaster mięsa z piersi indyka (bez skóry) obsmażony na łyżeczce oliwy z oliwek, 3 łyżki surówki z porów i zielonego groszku doprawionej łyżeczką niskokalorycznego majonezu
Kolacja – ½ bułki grahamki, gotowana parówka drobiowa, surówka ze średniego pomidora z małą cebulą
5 dzień- mleczny – spalisz tłuszcz w ogniu białka
I Śniadanie – omlet: jajko rozmącone z ¼ szklanki mleka (2% tłuszczu) i łyżeczką mąki usmażone na łyżeczce masła, 2 łyżeczki dżemu truskawkowego niskosłodzonego, szklanka kawy zbożowej z mlekiem
Obiad – 3 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej z grubym plastrem schabu wieprzowego, usmażonym na łyżeczce oleju słonecznikowego, ½ szklanki gotowanej fasolki szparagowej, surówka przygotowana z 2/3 strąka czerwonej papryki i małej cebuli
Kolacja – 2 naleśniki z nadzieniem przygotowanym z 2 czubatych łyżek chudego białego sera, posypanego słodzikiem i plastra ananasa pokrojonego w kostkę
6 dzień- rybny – poprawisz metabolizm
I Śniadanie – kromka razowego żytniego chleba, duży plaster wędzonego łososia, 2 duże liście sałaty lodowej, gruby plaster cytryny, gruszka
Obiad – 2 średnie ugotowane ziemniaki posypane natką pietruszki, duży filet z morszczuka lub innej chudej ryby upieczony w folii lub gotowany, surówka z kiszonego ogórka z czerwoną cebulką doprawiona łyżeczką oleju słonecznikowego
Kolacja – 2 kromki chleba razowego z ziarnami słonecznika posmarowane pastą przygotowaną z: ½ koski chudego sera białego, 1/3 wędzonej makreli, połączonych kiełkami soji i lucerny
7 dzień- chudego mięsa – przybliżysz się do normalnej diety
I Śniadanie – opakowanie jogurtu naturalnego (150 g) z 2 łyżkami płatków owsianych i 4 łyżkami otrąb pszennych z dodatkiem 2 mandarynek, kromka pumpernikla z plastrem chudej szynki wieprzowej oraz 5 rzodkiewkami
Obiad – ½ szklanki ugotowanego ryżu, filet z piersi kurczaka (120 g) obsmażony na łyżeczce oliwy z oliwek i uduszony z ½ opakowania (250 g) mrożonych warzyw oraz ½ szklanki soku pomidorowego
Kolacja – 3 kromki chrupkiego pieczywa z sezamem, 3 plasterki kiełbasy szynkowej z kurczaka, świeży ogórek, duża kiść ciemnych winogron luba mała zielonych
Kurację stosujemy przez 2 tygodnie powtarzając schemat tygodniowy.
Definicje wybranych słów
Cellulit - (ang. cellulite z łc. cellula ‘mała komórka’) med. pojawiająca się najczęściej na kobiecych udach i pośladkach zniekształcona tkanka tłuszczowa, skóra ją okrywająca nabiera wyglądu skórki pomarańczy. Cellulit po raz pierwszy został opisany w 1920 roku przez Alqiera i Paviota jako zniekształcenie dotyczące powierzchni skóry. Występuje u osób z nadwagą, u kobiet w ciąży, w okresie pokwitania. Można wyróżnić kilka stadiów rozwojowych: 1. Początkowo dochodzi do zastoju w obrębie naczyń krwionośnych i limfatycznych, 2. Kolejna zmiana to obraz skórki pomarańczowej z płytkimi zagłębieniami skóry, 3. Najbardziej nasilone włóknienie jest w trzecim stadium: powierzchnia skóry jest jakby nierówna, obecne są dołki, przy dotknięciu wyczuwamy guzki. Czynniki, które predysponują do cellulitu: -podłoże genetyczne, -zaburzenia hormonalne, -schorzenia narządu rodnego, -brak ruchu, -noszenie obcisłej odzieży, -nieprawidłowa dieta.
Kwasy tłuszczowe – kwasy karboksylowe z jedną grupą -COOH, wywodzące się od węglowodorów alifatycznych. Najprostsze kwasy tłuszczowe to kwas mrówkowy i kwas octowy. Tzw. wyższe kwasy tłuszczowe (zawierające po kilkanaście atomów węgla w cząsteczce) tworzą w reakcji z gliceryną tłuszcze albo oleje roślinne (glicerydy), zaś w reakcjach wyższych kwasów tłuszczowych (palmitynowego, stearynowego) z wodorotlenkami sodu lub potasu powstają mydła
Lista zdefiniowanych słów
Cellulit, Kwasy tłuszczowe
Pytania testowe
1. Cellulit objawia się w postaci::
a) żylaków
b) siniaków
c) „pomarańczowej skórki”
d) fałdek tłuszczu
2. Podstawą produkty diety antycellulitowej są :
a) Białkowe
b) produkty zawierające kwasy tłuszczowe
c) produkty zawierające kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9
d) tłuszcze zwierzęce
TAKAJAQ