Dieta Melanie Griffith
Kolejna dieta, która uchroniła przed nieszczęściem smukłą figurę i karierę słynnej aktorki.
Jak wiele sławnych i całkiem zwyczajnych kobiet, Melanie znacznie przytyła podczas ciąży i miała duże problemy ze zrzuceniem tej nadwagi. Dlatego też postanowiła całkowicie zmienić swój sposób odżywiania. Przestała jadać tłuste mięsa: baraninę, wieprzowinę, skórkę z drobiu. Zrezygnowała też z majonezu i sosów do sałatek oraz z ciężkostrawnych warzyw: kapusty, brukselki, brokułów i fasoli.
W jej diecie ważna jest zasada, by jeść mało lecz często, czyli co najmniej 5 posiłków dziennie. Jej jadłospis składa się głównie z niskokalorycznych produktów o niewielkiej zawartości tłuszczu. Istotne jest, by ostatni posiłek spożywać nie później niż o godzinie dwudziestej. Między posiłkami można, dla zabicia głodu, popijać owocowe koktajle.
Dieta jest urozmaicona i dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników. Pozwala na niezbyt szybkie, ale za to efektywne i trwałe chudnięcie. Można ją stosować bez ograniczeń czasowych.
Plan dietyŚniadanie: szklanka świeżego soku owocowego (bez cukru), 2 kromki chleba cienko posmarowane masłem roślinnym, łyżeczka miodu, kubek jogurtu owocowego o obniżonej zawartości tłuszczuII Śniadanie (do wyboru):- niskokaloryczny batonik zbożowy- 2 kromki chrupkiego pieczywa i 2 łyżki twarożkuObiad (do wyboru):- szklanka ugotowanego ryżu z ugotowanymi na parze warzywami, niskotłuszczowym serem feta, owoce- zupa z marchewki, bagietka, owocePodwieczorek (do wyboru):- kubek chudego jogurtu naturalnego wymieszanego z łyżką rodzynek- grahamka cienko posmarowana masłem roślinnymKolacja (do wyboru):- talerz makaronu z sosem pomidorowym (pokrojone pomidory, zioła i czosnek), ewentualnie z dodatkiem plasterka pokrojonego, dobrze wysmażonego bekonu, szklanka surówki, szklanka sałatki owocowej- kotlet cielęcy (150 g) upieczony z jabłkiem, 2 ugotowane ziemniaki, marchewka ugotowana na parze, koktajl mleczny z owocami lub owoce i odtłuszczony jogurt
TAKAJAQ