Ciasto orzechowe.SkładnikiNa ciasto:25 dag orzechów laskowychl szklanka cukru 4 jajka 15 dag masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 tabliczki czekolady 2 łyżki kakaocukier wanilinowyNa krem:l 1/2 szklanki śmietanki 30 proc. l opakowanie jasnej galaretki owocowejOrzechy zemleć, połączyć z proszkiem czekoladę zetrzeć masło ucierać z cukrem i 1 łyżką cukru wa-nilinowego, dodając na przemian po jajku, łyżce orzechów, czekolady i kakao wyłożyć ciasto do formy posmarowanej tłuszczem, piec 40 min w 180°C, pozostawić 10 min w piekarniku, wystawić, przekroić na 3 części przyrządzić galaretkę śmietankę ubić, połączyć z tężejącą galaretką posmarować dolną warstwę ciasta, przykryć drugą, posmarować i przykryć następną powierzchnię i boki cienko pokryć śmietaną, udekorować.
groszek0419