Boczek rolowany Papcia.pdf

(531 KB) Pobierz
349735353 UNPDF
Boczek rolowany Papcia
B oczkizwinąłemwruloniwadziłemdowyokiegoiomalejrednicygarnkaglinianego(takimam)i
peklujnamokrowedługzaadopianychnaorum.onojetzależneodwagiboczków.Po
peklowaniuiouzeniumampłatygdzieowymiarach30x40cm.Nadmiarłoninyuunąłemi
przeznaczyłemdomielenia.
Dwaboczkiprzeciąłemwydłużnagrubocialeniedokooca, wtenpoóbpowtałcieozypłato
prawiepodwójnejdługoci.Potłukłemtepłatytłuczkiemdomia.Ścinkipomieliłemzdodatkiem
chudegomia,wumiemiałemmiamielonego1,2kg.Ugotowałem12jajeknatwardo.Zmia
mielonegozrobiłemmiezankjaknapieczeorzymkąlubjaknakotletymielone.Dodajmajeranku,
bogolubiorazzwyczajowychprzyprawktórepowinnybydwmiiemielonymtakichjakpieprz,
czonek,litkipietruzkiitd.Nieol,boczekjetwytarczającołony.
Wzdłużkrótzegobokukładma.
Kładobranejajkaktóremająobcite"dupki"byżółtkadotykałyi.Wtedyprzyciciumamyzawze
w platerkużółtkoiprzykrywamnatpnąporcjąmielonego.
Wyjdziedodgrubywałekzjakamiwrodku.Chwytamzabrzegiładniezawijamboczkiemrulonz
miamielonego.Drugipłatjetbezjajek.Całod"maruj"pozotałymmiemmielonym.Ścile
zawijamboczekipowtajetakilimak.Teżtaramijakopowiązadbyinierozpadło.
Boczki"ugotowałem"naparzewpodłużnymgarnkudotemperatury68-70 st.C.
Pochłodzeniu,nadrugidzieouunąłemznurek.Roladajettakzwizła,żemożnająkroidna
maszynce do krojenia chleba na bardzo cienkie plasterki.
Autor: Papcio
Zgłoś jeśli naruszono regulamin