Rolada szachownicowa.pdf

(90 KB) Pobierz
349735607 UNPDF
Rolada szachownicowa:
Surowcem do produkcji jest mięso bez kości: wieprzowina kl. IV i wołowina kl. II
rozdrobnione na siatce 2-3 mm i kutrowane z dodatkiem ok. 20% wody i przypraw (wg
uznania)
Wykutrowaną masa napełnia się osłonki szerokiego kalibru i wędzi gorącym dymem przez
ok. 1,5 godz., parzy przez ok. 2 godz w wodzie o temp. 75-80 st.C i studzi 5-10 min w
zimnej wodzie.
Ostudzona masę kraje się wzdłuż w plastry o szerokości ok 1 cm i otrzymuje masę różową.
Uważam że zamiast tej kiełbasy, na próbę można zastosować mortadelę.
Skórki wieprzowe ugotowane rozdrabnia się i kutruje dodając ewentualnie krew, sól, i
przyprawy.
Przed dodaniem krwi należy odjąć 10% masy skórek, potrzebnych później do związania
masy różowej z płatami słoniny.
Wykutrowaną masę wylewa się do czworokątnych tac blaszanych (warstwa o grubości ok.
10 cm) i studzi, otrzymując tzw. masę krwistą (czarną).
Masę po zastygnięciu kraje się w plastry o grubości 12 mm, a następnie w paski o
szerokości 12 mm, uzyskując w ten sposób „słupki" o przekroju kwadratowym 12x12 mm,
których długość określa długość rolady.
W podobny sposób wykrawa się słupki ze słoniny, która wcześniej musi być zasolona.
Układanie.
Na plaster masy różowej nakłada się w szachownicę: słupki słoniny i słupki masy krwistej.
Ilość warstw powinna być taka sama jak ilość słupków w pierwszej warstwie (min. 4).
Ułożone warstwy słupków okłada się następnie plastrami masy różowej, posypuje cienko
zewnętrzną powierzchnie tej masy rozdrobnionymi skórkami wieprzowymi i owija plastrem
słoniny.
Tak przygotowany blok przewiązuje się co 10-15 cm wybrakowanym jelitem, wkłada do
form i parzy podobnie jak salcesony.
Po obróbce cieplnej rolady zanurza się na 10 minut do zimnej bieżącej wody i dostudza w
pomieszczeniu o temp. 2-6 st.C
Rolady w formach studzi się dociskając lekko pokrywę po wyjęciu z kotła. Po ostudzeniu
rolady wyjmuje się z form, zawija w nowy czysty papier pergaminowy.
Formę należy wyłożyć papierem pergaminowym, tak by wzdłuż dłuższych boków formy
pozostał papier w ilości wystarczającej do przykrycia wierzchu produkowanego wyrobu.
Autor:W. Poszepczyński
349735607.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin