Wyborowa kiełbasa wiejska wieprzowa(1).pdf

(187 KB) Pobierz
347058028 UNPDF
Surowce w proporcji na 1 kg mięsa :
Składniki
1 kg Wieprzowiny (tłutej)
15 g Soli kuchennej
1,5 g Saletry
2 g Pieprzu czarnego
0,5 g Ziela angielskiego
1,5 g Majeranku
0,3 g Gałki muzkatołowej
1/2 Ząbka czonku
Sposób wykonania:
Na kiełbaę według tego przepiu, wybieramy wieprzowinę niecięgnitą, w częci chudą, w częci
tłutą Mięo może byd okrojone z zynek i innych częci tuzy
Mięo kroimy w drobna kotkę uuwając przy tym błony Dodajemy przeiane przez itko ól
kuchenną, aletrę oraz rozdrobnione przyprawy (bez czonku), miezamy i wyrabiamy, po czym maę
zotawiamy uklepaną w cienkiej wartwie na 1 dobę w temperaturze około 15 tC
Natępnego dnia dodajemy czonek roztarty na miazgę, miezamy i wyrabiamy dotąd, aż masa stanie
ię kleita Napełniamy nią cile kiełbanice, nadając im kztałt wianków Powietrze uuwamy przez
nakłuwanie Kiełbaę pozotawiamy na kilka godzin w chłodnym i przewiewnym miejcu, po czym
wędzimy w natępujący poób
o wędzimy w zimnym rzadkim dymie przez 3-5 godzin
o wędzimy w ciepłym gętym dymie przez około 1,5 godziny
o pieczemy w gorącym dymie o temperaturze około 85 tC przez ? do 1 godziny
Natępnie kiełbay tudzimy w chłodnym przewiewnym miejcu
Autor: T. Cymer
Zgłoś jeśli naruszono regulamin