Indywidualny Program Rehabilitacji
Janusz B
Zakres terapii
1. Zaradność osobista
- wyrabianie obowiązku utrzymania własnego ciała w czystości
- wdrażanie do dokładności w myciu ciała, włosów, zębów
- noszenie czystych ubrań, butów (pranie odzieży)
- schludny wygląd (strzyżenie włosów, codzienne golenie się, używanie dezodorantów)
- doskonalenie w doborze ubioru na poszczególne okazje (na dyskotekę, do teatru, na wycieczkę)
- dbałość o estetyczny strój do pracy
- rozumienie pojęcia czasu
2. Terapia w pracowni gospodarstwa domowego
*Sprawność manualna – dobra
- doskonalenie czynności manualnych poprzez wykonywanie różnych czynności w pracach kulinarnych
*Przygotowywanie posiłków
- wdrażanie do przestrzegania higieny osobistej (mycie rąk przed rozpoczęciem prac kulinarnych)
- usamodzielnianie podczas wykonywania posiłków
- wdrażanie do dokładności i staranności w wykonywaniu różnych czynności
- przestrzeganie zasad BHP
- umiejętne ponoszenie odpowiedzialności za siebie i mienie
- wyrabianie nawyku sprzątania po sobie (swojego stanowiska pracy)
- odpowiedni stosunek do obowiązków (aktualność podczas zajęć)
- przestrzeganie regulaminu WTZ
- dokonywanie określonych zakupów (orientacja przestrzenna)
- umiejętność zachowania się przy stole (doskonalenie posługiwania się sztućcami)
*Obsługa urządzeń elektrycznych
- usamodzielnianie podczas obsługi sprzętu AGD (składanie i demontaż sprzętu)
- troskliwe obchodzenie się ze sprzętem elektrycznym
3.Formy rehabilitacji społecznej
*Umiejętne zachowanie się w miejscach publicznych
- wyrabianie zachowań i zwrotów grzecznościowych w miejscach publicznych (na ulicy, w sklepie, kawiarni)
- umiejętne radzenie sobie w miejscach publicznych takich jak poczta, bank (dokonywanie opłat)
*Umiejętność odpowiedniego zachowania się w grupie
- odpowiedni stosunek do kolegów i koleżanek
*Kształtowanie umiejętności dysponowania pieniędzmi
- znajomość nominałów (wartość pieniądza)
*Wdrażanie do bezpiecznego poruszania się po ulicy (w miejscach przeznaczonych dla pieszych)
4. Metody i ćwiczenia niezbędne do podjęcia pracy
- przestrzeganie higieny i bezpieczeństwa podczas wykonywania pracy
- odpowiedni stosunek do obowiązków (frekwencja na zajęciach)
- kształtowanie dokładności przy wykonywaniu czynności
- powierzenie samodzielnych zadań
- wykazywanie odpowiedzialności za wykonywaną pracę
Wojciech Winnicki
- kształtowanie umiejętności zapinania guzików, sznurowania butów, wiązania szalika
- utrzymanie porządku w swoim najbliższym otoczeniu
- wyrabianie nawyku prawidłowej postawy w czasie jedzenia
*Wyrabianie zręczności i koordynacji ruchowej (słaba koordynacja ruchów)
*Sprawność manualna – słaba
- wyrabianie określonych czynności, celem poprawy sprawności manualnych przy pracach w pracowni gospodarstwa domowego i zajęciach dodatkowych
*Przygotowanie prostych posiłków
- reagowanie na polecenia
- spokojne słuchanie poleceń
- zapamiętywanie wyjaśnień i instrukcji przez wielokrotne powtarzanie danych czynności
- kształtowanie dokładności przy wykonaniu czynności
- wdrażanie do wytrwałości, cierpliwości i odpowiedzialności za wykonane prace
- aktualność podczas zajęć
- wyrabianie poczucia czasu (zdążyć przygotować zadanie na odpowiedni czas)
- umiejętność obchodzenia się z narzędziami pracy
- umiejętne szukanie rozwiązania w czasie wystąpienia trudnych sytuacji
- zachowanie koncentracji nad tym, co robi
- nauka dokładności zmywania naczyń
- umiejętność obchodzenia się ze sprzętem elektrycznym
- samodzielna obsługa sprzętu elektrycznego (składanie i demontaż sprzętu)
3. Formy rehabilitacji społecznej
*Umiejętne wypełnianie druków i dokonywanie rutynowych opłat w instytucjach (bank, poczta)
- wzbudzanie zainteresowania do oszczędzania
- dokonywanie zakupów w miarę potrzeb
*Tworzenie więzi i przyjaźni
- umiejętne pozyskiwanie przyjaciół
- nie stwarzanie sytuacji konfliktowych
- tworzenie miłej atmosfery
*Umiejętności intelektualne
- zachęcanie do uczestnictwa w zajęciach sportowych
- pomoc w rozwijaniu zainteresowań poza warsztatem
- wyrabianie właściwego (większego) tempa pracy przy współpracy z innymi uczestnikami
- dostosowanie się do zakazów i nakazów
- aktywność podczas zajęć
- wyrabianie własnej inicjatywy do wykonywania czynności
- wyrabianie wytrwałości w czynnościach potrzebujących zaangażowania
- kształtowanie samokontroli i samooceny pracy
- umiejętność rozwiązywania swoich problemów (samodzielne szukanie rozwiązania w czasie wystąpienia trudnych sytuacji)
Barbara Grabowska
- wdrażanie do przestrzegania higieny osobistej (upinanie włosów przed przystąpieniem do przygotowywania posiłków)
- wdrażanie do samodzielnego przychodzenia na WTZ i do domu
*Wyrabianie koordynacji wzrokowo-ruchowej
*Wyrabianie sprawności manualnej poprzez wykonywanie prac z zakresu pracowni gospodarstwa domowego (opanowanie sztuki obierania jajek, formowania krokietów, rogalików itp.)
- orientacja w kuchni dotycząca lokalizacji narzędzi, urządzeń i produktów
- wdrażanie do uważnego śledzenia przebiegu czynności i ich odtwarzanie
- dopasowywanie techniki pracy do zadania
- odpowiedni dobór narzędzi pracy (do czego które służą)
- umiejętne korzystanie z przepisów
- usamodzielnianie podczas przygotowywania posiłków
- prawidłowe i umiejętne odmierzanie produktów za pomocą wagi
- usamodzielnianie w obsłudze sprzętu elektrycznego (doskonalenie pracy z mikserem)
*Nauka dokonywania zakupów w sklepie (orientacja przestrzenna)
*Umiejętność zachowania się w miejscach publicznych
- wdrażanie specyficznych zachowań (nie hałasować)
*Umiejętność radzenia sobie w miejscach publicznych
- w urzędach – załatwianie prostych spraw, wypełnianie druków
- na poczcie – dokonywanie opłat
*Przestrzeganie higieny i bezpieczeństwa podczas wykonywania pracy
*Wyrabianie chęci i własnej inicjatywy do wykonywanych czynności
*Wyrabianie wytrwałości w czynnościach potrzebujących zaangażowania
*Wyrabianie większego tempa pracy przy współpracy z innymi uczestnikami
*Przestrzeganie regulaminu i dyscypliny pracy
*Wyrabianie właściwej motywacji do pracy poprzez umiejętne zachęcanie do powierzonej czynności
Iwona Januszkiewicz
*Wyrabianie nawyku mycia rąk przed rozpoczęciem prac kulinarnych
*Umiejętność zorganizowania się w miejscu pracy
*Usprawnianie manualne – poprzez wykonywanie różnych czynności związanych z: krojeniem, mieszaniem, pieczeniem, gotowaniem, smażeniem, wyrabianiem ciasta
*Ćwiczenie pamięci – poprzez prawidłowe zestawianie produktów, kolejność...
twojtrener