CIASTO JOGURTOWO-BISZKOPTOWE Z BRZOSK.doc

(32 KB) Pobierz
CIASTO JOGURTOWO-BISZKOPTOWE Z BRZOSKWINIAMI

CIASTO JOGURTOWO-BISZKOPTOWE Z BRZOSKWINIAMI

Składniki (wszystkie muszą mieć temp. pokojową):

·         4 duże jajka

·         2 szkl. cukru (440 g)

·         300 ml jogurtu naturalnego

·         2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

·         1 szkl. oleju

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         2 szkl. mąki pszennej (340 g)

·         0,5 kg brzoskwiń z puszki (waga po odsączeniu)

Składniki  na lukier:

·         50 ml soku z puszki po brzoskwiniach

·         ponad 0,5 szkl. cukru pudru (100 g)

Przygotowanie Ciasta:

1.       Oddzielić jajka od żółtek.

2.       Ubić/Zmiksować białka na puszystą konsystencję.

3.       Dodać cukier.

4.       Ubijać/Miksować do momentu, kiedy cukier zmniejszy swą objętość.

5.       Dodać po kolei żółtka, ubijając/miksując do momentu, kiedy uzyskamy jednolity kolor.

6.       Wlać jogurt.

7.       Delikatnie i dokładnie wymieszać łyżką.

8.       Wlać ekstrakt z wanilii oraz olej.

9.       Delikatnie i dokładnie wymieszać łyżką.

10.   Do masy przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.

11.   Delikatnie i dokładnie wymieszać łyżką do momentu, kiedy masa całkowicie uzyska jednolitą konsystencję bez większych grudek.

12.   Lekko odsączyć na ręczniku papierowym brzoskwinie z puszki.

13.   Pokroić je na paski.

14.   Układać w 3. rzędach wzdłuż formy na cieście.

15.   Rozgrzać piekarnik do 180* C.

16.   Piec 45-50 min., aż wierzch ciasta zarumieni się (przez dłuższy czas ciasto nie będzie rosło znacząco, ale bez obaw w końcu się ruszy i urośnie odrobinę, lecz nie należy do tych ciast, które podwajają swoją objętość).

17.   Wyciągnąć z piekarnika bezpośrednio po upływie czasu pieczenia lub 5 min. po upływie.

Przygotowanie lukru:

1.       Podgrzać lub nawet zagotować sok z brzoskwiń.

2.       Dodać do niego cukier puder.

3.       Energicznie wymieszać widelcem, mieszadłem lub zmiksować, aby wszystko się połączyło i otrzymało gładką konsystencję.

Przygotowanie końcowe: 

1.       Ciepłym lukrem polać ciasto.

2.       Pozostawić do zastygnięcia lukru.

3.       Konsumować.

4.       Ciasto przechowywać w temp. pokojowej.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin