Ciasteczka (przepis na ok. 40 ciastek):
· 3/4 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych)
· 1 szklanka mąki pszennej
· 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
· 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
· 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
· szczypta soli
· 8 łyżek masła w temperaturze pokojowej
· 1/2 szklanki drobnego cukru
· 8 g cukru waniliowego (pół paczuszki)
· 1 duże jajko
· 3/4 szklanki tartej marchewki (ok. 1,5 średniej marchewki)
Nadzienie:
· 150 g kremowego twarożku
· 2 łyżki serka homogenizowanego o smaku waniliowym (u nas "Danio)
· 1-2 łyżeczki cukru pudru
· 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
Płatki owsiane zmielić tak, aby powstała maka. W średniej wielkości misce wymieszać mąkę owsianą, mąkę pszenną, cynamon, gałkę muszkatołową, sodę oraz sól.
W osobnej misce zmiksować masło z cukrem i cukrem waniliowym, aż składniki się dobrze połączą. Dodać jajko i dalej ucierać, aż masa będzie gładka. Do masy wsypać suche składniki, marchewkę i połączyć wszystko dokładnie - ciasto będzie bardzo lepkie.
Układać ciasteczka na natłuszczonej wcześniej i posypanej mąką blaszce przy pomocy łyżeczki (my formowałyśmy kuleczki w dłoniach). Piec w temperaturze 180 stopni ok.12 minut na złoty kolor. Studzić na kratce.
W misce mikserem wymieszać ser, serek homogenizowany, cukier, skórkę z cytryny na jednolitą i gładką masę. Przełożyć ciasteczka. Przechowywać w chłodnym miejscu.
* Ciasteczka z nadzieniem mogą być przechowywane w zamkniętym pojemniku w lodówce do 1 tygodnia.
SMACZNEGO!
bialy1815