Nadziewana kaczka z sosem śmietanowym.docx

(13 KB) Pobierz

Nadziewana kaczka z sosem śmietanowym

 

Składniki

·         1 kaczka, 1,8 kg

·         2 łyżeczki soli, pieprz

·         250 g suszonych śliwek

·         1/4 I czerwonego wina

·         500 g jabłek

·         2 łyżki soku z cytryny

·         100 g boczku

·         1/4 I bulionu mięsnego

·         4 łyżki oleju

·         2 łyżki mąki

·         1/4 I śmietany

Sposób przygotowania

1.       Kaczkę umyć i osuszyć. Posolić całą kaczkę, z zewnątrz I w środku i po­sypać pieprzem. Suszone śliwki bez pestek dusić w czerwonym winie tak długo, aż wino odparuje.

2.       Obrane jabłka pokroić na osiem części, usunąć gniazda nasienne i wymieszać z sokiem z cytryny. Boczek pokroić w kostkę, wymie­szać ze śliwkami i z jabłkami. Kacz­kę napełnić nadzieniem i zaszyć.

3.       Kaczkę ułożyć w brytfannie, polać podgrzanym olejem i piec w pie­karniku, często polewając sosem z pieczenia.

4.       Ewentualną resztę nadzienia moż­na włożyć do brytfanny na 10 mi­nut przed końcem pieczenia.

5.       Sos z pieczenia przecedzić, dodać śmietanę wymieszaną z mąką. Za­gotować i doprawić do smaku.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin