Nadziewana kaczka z sosem śmietanowym
Składniki
· 1 kaczka, 1,8 kg
· 2 łyżeczki soli, pieprz
· 250 g suszonych śliwek
· 1/4 I czerwonego wina
· 500 g jabłek
· 2 łyżki soku z cytryny
· 100 g boczku
· 1/4 I bulionu mięsnego
· 4 łyżki oleju
· 2 łyżki mąki
· 1/4 I śmietany
Sposób przygotowania
1. Kaczkę umyć i osuszyć. Posolić całą kaczkę, z zewnątrz I w środku i posypać pieprzem. Suszone śliwki bez pestek dusić w czerwonym winie tak długo, aż wino odparuje.
2. Obrane jabłka pokroić na osiem części, usunąć gniazda nasienne i wymieszać z sokiem z cytryny. Boczek pokroić w kostkę, wymieszać ze śliwkami i z jabłkami. Kaczkę napełnić nadzieniem i zaszyć.
3. Kaczkę ułożyć w brytfannie, polać podgrzanym olejem i piec w piekarniku, często polewając sosem z pieczenia.
4. Ewentualną resztę nadzienia można włożyć do brytfanny na 10 minut przed końcem pieczenia.
5. Sos z pieczenia przecedzić, dodać śmietanę wymieszaną z mąką. Zagotować i doprawić do smaku.
bialy1815