Pasztet bez pieczenia
Składniki na 4 porcje:
40 dag wątróbek drobiowych
cebula
mąka
4 jaja
2 łyżki oleju
2 łyżeczki śmietanki 22-proc.
sól, biały pieprz
łyżka winiaku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wątróbki opłucz, starannie odsącz i usuń tłuszcz oraz żyłki. Jaja ugotuj na twardo, obierz i posiekaj. Cebulę obierz i bardzo dokładnie posiekaj. Rozgrzej olej, włóż wątróbki obtoczone w mące, smaż na średnim ogniu, by dosmażyły się w środku, ale zbyt się nie zrumieniły. Posól i zdejmij z patelni.
Na pozostałym oleju usmaż cebulę, aż będzie przezroczysta. Wątróbki i cebulę zmiksuj lub przetrzyj przez sito, dopraw solą, pieprzem, wlej winiak, śmietankę i wsyp natkę. Wymieszaj z jajami.
Taki pasztet świetnie nadaje się do smarowania pieczywa, możesz go też podawać na ciepło.
bialy1815