Dieta dla łakomczuchów
1 dzień:I śniadanie, godz. 8.00 (250 kcal):KANAPKA Z SEREMKromkę czarnego chleba posmarować margaryną lub chudym masłem, nakryć plasterkiem chudego żółtego sera. Zjeść do tego marchewkę i jabłko.
II śniadanie, godz. 11.00 (150 kcal.):Bułeczka posmarowana łyżeczką dżemu
Obiad, godz. 13.00 (300 kcal.):SAŁATKA Z MORTADELI I ZIEMNIAKÓW20 dag plasterków ugotowanych ziemniaków połączyć z pęczkiem pokrojonych rzodkiewek, 5 dag mortadeli i porem. Polać soli sem z łyżeczki jogurtu, 1,5 łyżeczki twarożku, soku z cytryny, soli oraz pieprzu.
Przegryzka, gogz.15.00 (150 kcal):Pomarańcza i pół banana.
Podwieczorek, godz. 17.00 (150 kcal.): Filiżanka czarnej kawy z dwiema gałkami dowolnych lodów.
Kolacja, godz. 19.00 (300 kcal.):SZNYCEL WIEPRZOWY Z PLACUSZKIEM10 dag schabu obsmażyć na łyżce oleju. Dodać 2 małe pokrojone pory oraz 15 dag pokrojonych w kawałki pieczarek. Doprawić łyżką śmietany, solą, pieprzem oraz tymiankiem. Zjeść z jednym małym placuszkiem ziemniaczanym.
Przed snem, godz.22.00 (100 kcal):2 łyżki serka wiejskiego i 100 ml dowolnego kompotu.
2 dzień:I śniadanie:OWOCOWY SEREKWymieszać 10 dag chudego twarożku z łyżeczką śmietany, dodać sok z cytryny, pokrojoną na cząstki pomarańczę, słodzik oraz pół banana w plasterkach.
II śniadanie:Kromka ciemnego testowego chleba z liściem sałaty oraz 5 dag wędzonego indyka. Do tego połowa kiwi.
Obiad:AWOKADO Z SAŁATKĄ KRABOWĄDwa pokrojone liście sałaty połączyć z potową awokado, 10 dag krabów skropionych sokiem z cytryny oraz 1/2 posiekanego koperku. Doprawić solą i pieprzem.
Przegryzka:Jabłko lub 20 dag musu jabłkowego.
Podwieczorek:Filiżanka czekolady z czterema herbatnikami
Kolacja:PIERŚ KURCZAKA Z POMIDORAMIObrane ząbek czosnku oraz cebulę podsmażyć na łyżeczce oleju, dodać 8 dag piersi kurczaka i chwilę smażyć. Dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego, wlać dwie łyżki wody i zagotować. Doprawić solą, pieprzem oraz bazylią. Zjeść z 3 dag ugotowanego makaronu.
Przed snem:10 dag zmiksowanych malin. Można dodać do smaku słodzik.
3 dzień:I śniadanie:MUSLI Z MALINAMI I GRUSZKĄ3 dag płatków owsianych zalać szklanką chudego mleka, dodać obraną i pokrojoną gruszkę oraz 10 dag malin.
II śniadanie:10 dag serka wymieszanego z łyżką śmietany, połowa pokrojonego ogórka i połową pęczka posiekanego koperku.
Obiad:BUŁKA Z MOZZARELLĄNa przekrojoną bułkę położyć 2 liście sałaty, 10 dag plasterków pomidora, 5 dag sera mozzarella. Oprószyć pieprzem, przybrać łyżeczką kaparów, skropić zalewą z kaparów.
Przegryzka:Gruby plaster świeżego ananasa.
Podwieczorek:Filiżanka herbaty z croissantem posmarowanym łyżeczką dowolnego dżemu.
Kolacja:WARZYWA Z SEREM OWCZYM10 dag pokrojonej marchewki i pół fenkułu oraz 15 dag brokułów obsmażyć na łyżeczce oleju. Dodać 5 dag kukurydzy i 20 dag pokrojonych pomidorów lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać z 5 dag drobno pokrojonego sera owczego.
Przed snem:100 ml maślanki i sok z 1/2 grejpfruta.
4 dzień:I śniadanie:CHLEB Z TWAROŻKIEMKromkę czarnego chleba posmarować łyżeczką chudego masła i łyżką chudego twarożku. Nałożyć 10 dag pokrojonego w plastry pomidora i posypać połową pęczka drobno posiekanego szczypiorku.
II śniadanie:Pojemnik chudego jogurtu wymieszanego z 10 dag mrożonych malin i doprawiony do smaku słodzikiem.
Obiad:SAŁATKA Z CYKORII I KASZYWymieszać 2 łyżki jogurtu naturalnego z sokiem z ½ pomarańczy i 10 g pokruszonego sera pleśniowego. Doprawić pieprzem. Cykorię podzielić na listki i pokroić w cienkie paseczki usuwając gorzki środek. Połówkę pomarańczy pociąć na kawałki. Wymieszać 30 g ugotowanej kaszy gryczanej (lub pęczaku) z cykorią i pomarańczą, polać sosem.
Przegryzka:20 dag winogron.
Podwieczorek:Filiżanka kawy z batonem Duplo.
Kolacja:ZIEMNIAKI W BESZAMELUZ łyżeczki masła, szklanki bulionu warzywnego, posiekanej cebuli oraz 2 łyżeczek jasnej zasmażki przyrządzić sos. 15 dag ugotowanych ziemniaków (w plastrach) połączyć z plasterkami jajka na twardo, posypać 1/2 pęczka posiekanej natki i dodać do beszamelu. Zjeść razem z 10 dag zielonej sałaty skropionej sokiem z cytryny i doprawionej do smaku słodzikiem.
Przed snem:Po 100 ml mleka i soku ananasowego.
5 dzień:I śniadanie:CROISSANT Z DŻEMEMPrzekroić wzdłuż rogalik, posmarować czubatą łyżką chudego twarożku oraz dżemem.
II śniadanie:Kromka pumpemikla z plasterkiem sera żółtego oraz połową pęczka rzodkiewek.
Obiad:Sałatka ryżowo-owocowa: Wymieszać 3- 4 łyżki ugotowanego ryżu z 1/2 pokrojonego w plasterki banana, posiekaną suszoną figą, dwoma pokrojonymi suszonymi morelami, oraz dwoma pokrojonymi orzechami włoskimi i ¼ zielonej papryki. Przyprawić kilkoma kroplami maggi i odrobiną miodu.
Przegryzka:20 dag świeżego mango.
Podwieczorek:Cappuccino z małą bezą i 10 dag malin.
Kolacja:ZAPIEKANA BUŁKANa przekrojoną bułkę nałożyć 5 dag gotowanej szynki, po 2 plastry ananasa i chudego sera żółtego. Zapiekać do chwili, aż ser się stopi.
Przed snem:2 obrane mandarynki zalane 15 dag chudego jogurtu.
6 dzień:I śniadanie:BUŁECZKA Z JAJKIEMPosmarować bułeczkę łyżeczką margaryny lub chudego masła i nałożyć plasterki ugotowanego na twardo jajka,
II śniadanie:dwie łyżki serka wiejskiego wymieszanego z łyżeczką miodu i połową banana.
Obiad:SAŁATKA Z TUŃCZYKA I KUKURYDZYDo 10 dag sałaty dodać 1/2 pokrojonego ogórka, 10 dag kukurydzy, 5 dag tuńczyka w sosie własnym. Opakowanie gotowego sosu do sałatek wymieszać z 2 łyżkami wody i zalać nim sałatkę.
Przegryzka:Kiwi i mała gruszka
Podwieczorek:Szklanka czarnej herbaty z kromką czarnego chleba posmarowanego dwiema łyżeczkami „Nutelli".
Kolacja:RYŻ GOTOWANY Z WARZYWAMI I RYBĄUtartą marchewkę 10 dag pokrojonej cukini obsmażyć na łyżeczce masła. Dodać 4 łyżki bulionu z warzyw 15 dag dorsza w kawałkach skropionego sokiem z cytryny. Dusić 5 minut. Wymieszać 3 dag ugotowanego ryżu, doprawić solą, pieprzem i posypać połówką pęczka posiekanej natki.
Przed snem:Szklanka mleka z łyżeczką soku cytrynowego, 2 łyżeczkami posiekanej melisy cytrynowej i słodzikiem.
7 dzień:I śniadanie:KANAPKA Z OGÓRKIEM I SZYNKĄKromkę czarnego chleba posmarować chudym masłem, nałożyć 5 dag gotowanej szynki i połowę ogórka pokrojonego w plasterki.
II śniadanie:Dwie kromki chrupkiego chleba posmarowane 1/2 łyżeczki serka, homogenizowanego obłożone 15 dag pokrojonej w paski czerwonej papryki.
Obiad:Do 3 dag ugotowanego ryżu wkroić strąk czerwonej papryki, .5 dag pora, 5 dag sera żółtego. Doprawić gotowym sosem do sałatek wymieszanym z 2 łyżkami wody.
Przegryzka:20 dag mrożonych malin.
Kolacja:WOŁOWINA Z KOLOROWĄ PAPRYKĄ10 dag chudego, mielonego mięsa (najlepiej wołowego lub drobiowego) obsmażyć na łyżeczce oleju. Dodać po pół strąka pokrojonej czerwonej i żółtej papryki oraz posiekaną cebulę. Krótko dusić, doprawić solą i pieprzem. Zjeść z bułeczką.
Przed snem:15 dag truskawek oraz 1,5 łyżeczki serka wiejskiego.
qoorczak