Grill.docx

(13 KB) Pobierz

Grill

Savoir - vivre: barbecue

 


Podczas spotkań typu barbecue,
czyli przy grillu na świeżym powietrzu,
świadomie odchodzi się od konwenansów.



Najważniejsze, żeby goście czuli się swobodnie i dobrze się bawili. O to powinien zadbać gospodarz. Na przyjęciach typu barbecue w roli gospodarza występuje właśnie pan domu. Przyprawia, smaży potrawy i przekłada je na półmisek albo na talerze. Jeśli jednak gościom sprawia przyjemność przyrządzanie potrawy, gospodarz zaczyna "ceremonie", a później goście sami bawią się przyprawianiem i pieczeniem.

Obok paleniska ustawia się specjalne przyprawy do potraw z grilla, sól czosnkowa, paprykę w proszku, musztardę gruboziarnista, zielony i czarny pieprz w ziarnkach albo świeżo zmielony. Najlepiej mec pieprz w czasie pieczenia, prosto na kawałki mięsa. Przyprawianiem potraw jest pewnego rodzaju rytuałem, kiedy nadaje przyjęciu swoisty charakter. Na barbecue podaje się piwo jasne, nie zaś ciemne.

Doskonale jest piwo z beczki. Można tez podać wina - czerwone lub białe. Na te okazje najlepsze są wina młode, lekkie. Ważne, by wszystkie trunki miały odpowiednia temperaturę. Piwo powinno być schłodzone, wino również. Najodpowiedniejsze na barbecue są naczynia fajansowe, z porcelitu albo ze szkła matowego.

Talerze powinny być średniej wielkości.

Do napojów podaje się kubki fajansowe albo porcelitowe. Lepiej zrezygnować z kieliszków, ponieważ nie pasują do charakteru przyjęcia. Sztućce powinny być małe, lekkie i wygodne - deserowe lub specjalne do steków. Sztućce podaje się do wszystkiego, czego nie da się zjeść bez noża i widelców. Na barbecue zaleca się pieczenie filetów i ryb mało ościstych. Krewetki należy wcześniej pozbawić ogonów i części niejadalnych.
Sztućców nie podaje się do kiełbasek, kawałków mięsa, które można położyć na pieczywo, skrzydełek, udek, krewetek.

Potrawy zdejmuje się z grilla specjalnymi sztućcami. Jeśli upieczone porcje przekłada się na półmisek, trzeba również podać duży widelec do nakładania potrawy na talerz. W kilku miejscach trzeba ustawić pojemniki na odpadki. Na stole stawia się przeznaczony na nie talerz albo niewielki pojemnik.

Trzeba także przygotować popielniczki. Potrzebna tez jest duża ilość bibułkowych serwetek, do wycierania rak i ust.

 

 

Kiełbaska, karkówka, boczek i żeberka... typowy talerz przysmaków z grilla może pomieścić nawet 1500 kalorii. Jeśli dodać do tego dodatkowa porcję z sympatycznej kolacji powstanie prawdziwa bomba kaloryczna.

Raz na jakiś czas odrobina dietetycznej dyspensy nie zaszkodzi, jednak grillowanie w każdy weekend może się skończyć znaczącym wzrostem wagi. Na szczęście nie trzeba całkowicie rezygnować z przyjemności. Wystarczy zastosować zasady zdrowego grillowania, by w pasie nie przybył nam nawet centymetr.

Przekąska

Przygotowanie wyśmienitych potraw z grilla wymaga czasu. Wyczekując na główny posiłek, zniecierpliwieni biesiadnicy często sięgają po drobne przekąski... Niestety najczęściej te niezdrowe. Zamiast paczki czipsów lepiej sięgnąć po Nachos.

- dobry wybór - nachos z sosem salsa (11 czipsów, 2 łyżki dipu - 151 kalorii, 7g tłuszczu)
- średni wybór - nachos z guacamole (11 czipsów, 2 łyżki guacamole – 209 kalorii, 16g tłuszczu)
- zły wybór czipsy ziemniaczane z dipem (11 czipsów, 2 łyżeczki dipu – 301 kalorii, 26g tłuszczu)

Danie główne

Grillować można nawet same warzywa, ale jeśli ktoś nie wyobraża sobie tej przyjemności bez mięsa warto zastosować dietetyczną sztuczkę. Wystarczy np. robiąc szaszłyki dać mniejszą porcję mięsa i większą warzyw. Piekąc kiełbaskę, karkówkę lub inny grillowany przysmak, nałóż na talerz dużo sałatki. Dzięki prostemu zabiegowi talerz nie będzie wyglądał na pusty...

- dobry wybór – wołowina z warzywami (50g chudego mięsa, puszka pomidorów konserwowych, cebula i pieczarki – 146 kalorii, 11g tłuszczu)
- średni wybór – hot dog z grillowanej kiełbaski (345 kalorii, 19g tłuszczu)
- zły wybór – 3 grillowane żeberka wieprzowe (594 kalorie, 34g tłuszczu)

Dodatki

Weekendowe grillowanie nie może się obejść bez elementów urozmaicających menu. Warto postarać się by na stole nie zabrakło sałatek np. (z zielonej sałaty, ogórka, pomidorów i oliwy z oliwek) oraz warzyw, które także można wrzucić na ruszt. Doskonale nadają się do tego kolby kukurydzy, papryka i cukinia.

Jeśli chcesz zachwycić gości i dopieścić ich podniebienia, przygotuj deser, ale zrezygnuj z kalorycznych lodów i ciasta. Zamiast nich połóż na grillu kawałki arbuza, który podgrzany uwolni pełnię swojego aromatu. Aby słodki smakołyk nie przeszedł smakiem dopiero co przygotowanej kiełbasy wykorzystaj do jego przyrządzenia aluminiowe tacki.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin