Małże
Rodzaj malzy o nieregularnej, masywnej muszli obejmujacy okolo stu gatunków, mierza 7-10 cm dlugosci, nieliczne dochodza az do 40 cm, zyja okolo 30 lat. Tworza lawice na przybrzeznych skalach cieplych umiarkowanych mórz, ale dzisiaj ostrygi sa juz wlasciwie zwierzetami hodowlanymi.
Mozna je przechowywac w lodówce (do tygodnia), na godzine przed podaniem nalezy otworzyc skorupki. Podaje sie je sie na duzym pólmisku, otoczone lodem, najlepiej w otwartych muszlach. Na stole powinny sie takze znalezc: chleb, maslo i cwiartki cytryny. Mozna skropic ostryge sokiem z cytryny. Sa dwa sposoby spozywania ostryg pierwszy wymaga jednak pewnej wprawy: nalezy wciagnac ja wraz z plynem znajdujacym sie w muszli. Pamietajmy, ze nie wypada przy tym siorbac. Latwiejszym sposobem jest zjedzenie ostrygi przy pomocy specjalnej lyzki.
Cos dziwnegoPrzy wspaniale nakrytym stole moga nas oszolomic nieco dziwne sztucce. Ale bez paniki...- Nóz i widelec do przystawek sa mniejsze (wezsze i krótsze) niz te do dan glównych.- Nóz i widelec do ryb przypominaja nieco wydluzone lopatki. Nóz ma charakterystyczny uciety koniec. Jezeli nie posiadamy takowych, mozemy podac zwykle sztucce obiadowe. (Uwaga: wyglada na to, ze wyszlo juz z mody uzywanie do ryb dwóch widelców!)- Szczypce do homara sa o wiele wieksze niz te do slimaków, zakonczone ostrym "dziobem".- Lyzka do sorbetów jest cienka i bardzo dluga.- Widelec do ostryg przypomina okragla lyzke o trzech zebach i dwóch wglebieniach po bokach. Tym widelcem odcinamy ostryge od muszli, unosimy do ust i bezszmerowo wciagamy wraz z plynem. Mniej wprawni moga po prostu nabic ostryge na widelec, a potem wypic plyn z muszli.
A-n-i-t-a