Ślimaki - na wszystko jest sposób
Jak jesc nieznane lub malo popularne jeszcze potrawy, by nie uronic ich smaku, a równoczesnie nie wypasc jak czlowiek niewychowany?Zacznijmy od slimaków. Ta smaczna przekaska podawana w skorupkach wymaga specjalnych szczypiec przypominajacych nozyczki, lecz zakonczonych pólokraglymi uchwytami, w które domek slimaka latwo wchodzi. Trzymajac slimaka w takim uchwycie, specjalnym widelczykiem wydobywamy go z wnetrza i polykamy. W miseczce po slimakach zostaje pyszny sos. Warto go zjesc, uzywajac do tego malej lyzeczki badz - co tez jest dopuszczalne - maczajac urwane kawalki pieczywa.Slimaki sa jednym z pierwszych zwierzat spozywanych przez ludzi. Swiadczy o tym ogromna ilosc znalezionych w wykopaliskach muszli lub ich fragmentów, wskazujacych iz juz jaskiniowcy pozywiali sie slimakami...Jednak to dopiero Rzymianie byli pierwszymi smakoszami, którzy odkryli walory smakowe i lecznicze slimaków.W XVII w. konsumpcja slimaków znacznie spadla, ale 2 wieki pózniej zostaly znowu wyniesione na królewski stól przez wielkiego smakosza Talleyrand' a, który polecil przygotowac je na kolacje wydana dla cara Rosji. Pierwsze pisemne przepisy znajdujemy w literaturze pochodzacej z poczatku XIX w. pochodzace spod pióra Aleksandra Grimaud z La Reyniere, który poleca gorace skorupki slimacze wypelnione róznymi farszami: z dziczyzny czy ryb oraz slimaczki podawane z ziolami.
Post: #2 |
Odp: Ślimaki
Slimaki najczesciej podawane sa w muszlach lub na specjalnym talerzu z wglebieniami. Do przytrzymywania muszli sluza specjalne szczypce, a do wyciagania miesa - waski widelczyk z dwoma zebami. Ryby jemy przy pomocy widelca z czterema zabkami i plaskiego, szerokiego noza. Ryby jada sie równiez dwoma widelcami. Do spaghetti uzywamy szerokiej lyzki i widelca z trzema zabkami.Ta smaczna przekaska podawana w skorupkach wymaga specjalnych szczypiec przypominajacych nozyczki, lecz zakonczonych pólokraglymi uchwytami, w które domek slimaka latwo wchodzi. Trzymajac slimaka w takim uchwycie, specjalnym widelczykiem wydobywamy go z wnetrza i polykamy. W miseczce po slimakach zostaje pyszny sos. Warto go zjesc, uzywajac do tego malej lyzeczki badz - co tez jest dopuszczalne - maczajac urwane kawalki pieczywa.Slimaki - jada sie je na goraco, najczesciej z maslem czosnkowo-ziolowym. Podawane sa w muszlach na malej patelni z wglebieniami. Muszle przytrzymuje sie specjalnymi szczypcami, a zawartosc wyciaga przy pomocy cienkiego widelczyka. Mieso mozna zagryzc pieczywem.- Szczypce do slimaków - przypominaja nieco male, arcyproste kombinerki - trzymamy w lewej rece, zas widelczyk - w prawej.
A-n-i-t-a