Ślimaki.docx

(33 KB) Pobierz

Ślimaki - na wszystko jest sposób


Jak jesc nieznane lub malo popularne jeszcze potrawy, by nie uronic ich smaku, a równoczesnie nie wypasc jak czlowiek niewychowany?
Zacznijmy od slimaków. Ta smaczna przekaska podawana w skorupkach wymaga specjalnych szczypiec przypominajacych nozyczki, lecz zakonczonych pólokraglymi uchwytami, w które domek slimaka latwo wchodzi. Trzymajac slimaka w takim uchwycie, specjalnym widelczykiem wydobywamy go z wnetrza i polykamy. W miseczce po slimakach zostaje pyszny sos.
Warto go zjesc, uzywajac do tego malej lyzeczki badz - co tez jest dopuszczalne - maczajac urwane kawalki pieczywa.
Slimaki sa jednym z pierwszych zwierzat spozywanych przez ludzi. Swiadczy o tym ogromna ilosc znalezionych w wykopaliskach muszli lub ich fragmentów, wskazujacych iz juz jaskiniowcy pozywiali sie slimakami...
Jednak to dopiero Rzymianie byli pierwszymi smakoszami, którzy odkryli walory smakowe i lecznicze slimaków.

W XVII w. konsumpcja slimaków znacznie spadla, ale 2 wieki pózniej zostaly znowu wyniesione na królewski stól przez wielkiego smakosza Talleyrand' a, który polecil przygotowac je na kolacje wydana dla cara Rosji. Pierwsze pisemne przepisy znajdujemy w literaturze pochodzacej z poczatku XIX w. pochodzace spod pióra Aleksandra Grimaud z La Reyniere, który poleca gorace skorupki slimacze wypelnione róznymi farszami: z dziczyzny czy ryb oraz slimaczki podawane z ziolami.

[Obrazek: 85fca7d2e2c8aa4c.jpg]



 

Post: #2 |

Odp: Ślimaki

Slimaki najczesciej podawane sa w muszlach lub na specjalnym talerzu z wglebieniami.
Do przytrzymywania muszli sluza specjalne szczypce, a do wyciagania miesa - waski widelczyk z dwoma zebami.
Ryby jemy przy pomocy widelca z czterema zabkami i plaskiego, szerokiego noza. Ryby jada sie równiez dwoma widelcami. Do spaghetti uzywamy szerokiej lyzki i widelca z trzema zabkami.

Ta smaczna przekaska podawana w skorupkach wymaga specjalnych szczypiec przypominajacych nozyczki, lecz zakonczonych pólokraglymi uchwytami, w które domek slimaka latwo wchodzi. Trzymajac slimaka w takim uchwycie, specjalnym widelczykiem wydobywamy go z wnetrza i polykamy. W miseczce po slimakach zostaje pyszny sos. Warto go zjesc, uzywajac do tego malej lyzeczki badz - co tez jest dopuszczalne - maczajac urwane kawalki pieczywa.

Slimaki - jada sie je na goraco, najczesciej z maslem czosnkowo-ziolowym. Podawane sa w muszlach na malej patelni z wglebieniami. Muszle przytrzymuje sie specjalnymi szczypcami, a zawartosc wyciaga przy pomocy cienkiego widelczyka. Mieso mozna zagryzc pieczywem.

- Szczypce do slimaków - przypominaja nieco male, arcyproste kombinerki - trzymamy w lewej rece, zas widelczyk - w prawej.
 

[Obrazek: ec9b5ba35e207e96.jpg]

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin