Kawa.docx

(162 KB) Pobierz

Kawa

Jaka kawa takie szkło


Sposób picia kawy to element stylu życia. To, jaką kawę pijemy, w jaki sposób ja parzymy i podajemy, odzwierciedla nasze tempo życia oraz indywidualne upodobania estetyczne i smakowe. Warto jednak wiedzieć, ze istnieją reguły parzenia i podawania kawy, przypisane do jej poszczególnych rodzajów.

Porcelana, szkło czy plastik?

W dzisiejszych czasach mamy do wyboru ogromny asortyment naczyń do picia kawy - filiżanki, kubki, szklanki, papierowe i plastikowe kubeczki... Niektórzy pija kawę w szklankach do whisky i kieliszkach do wina, ponieważ wygląda w nich bardzo efektownie. To, po jakie naczynie sięgamy, zależy od sytuacji, pory dnia czy nastroju. Warto jednak wiedzieć, ze kawa będzie nam najbardziej smakowała, jeśli zachowa ciepło przez co najmniej 15 minut.
Najszybciej wystygnie w filiżankach i kubkach z porcelany, szklankach oraz w plastiku, a najdłużej zatrzyma ciepło w filiżance z kamionki. Nie bez znaczenia jest to, jak prezentuje się kawowy przysmak w danym naczyniu, ponieważ jego ładny sposób podania sprawi, ze wrażenia smakowe będą bardziej intensywne.

Kawa Espresso

Aromatyczne espresso ze świeżo zmielonej Primy Excellent serwujemy w malej, ogrzanej przed podaniem filiżance o pojemności ok. 70ml, wypełniając ja tylko do polowy. Filiżanka powinna być małą, białą i najlepiej porcelanowa. Biel podkreśli ciemny kolor kawowego naparu. Unikaj podawania espresso w szklance lub kubku. Taka małą czarna możemy pić zarówno z cukrem, jak i gorzka. Często do espresso podaje się kieliszek wody, która służy do przepłukiwania  kubków smakowych przed każdym łykiem kawy. Takie postępowanie zapewnia głębszy smak, choć nie jest, oczywiście, obowiązkowe.

Kawa Cappuccino

Prawdziwe włoskie cappuccino składa się z równych proporcji aromatycznego espresso np. na bazie energetyzującej Cafe Primy Guaranesy, ciepłego mleka i pianki. Ta ostatnia pełni tu szczególnie ważną role. Powinna być na tyle sztywna, by utworzyć na kawie kopułkę, która posypujemy szczypta pitnej czekolady. Cappuccino podajemy w większej, najlepiej jasnej filiżance. Ten włoski specjał można również serwować posypany wiórkami kokosowymi lub cynamonem.

Kawa po irlandzku

Jeśli masz ochotę na odrobinę irlandzkiego akcentu doskonalą będzie klasyczna kawa po irlandzku, która możesz przygotować na podstawie wysokogatunkowej kawy mielonej Prima Impresja. Oprócz wspaniałego smaku, zadowoli Cie rozgrzewającym dodatkiem irlandzkiej whiskey. Zaparz mocne espresso, dodaj whisky do smaku i posłódź brązowym cukrem. Tak przyrządzoną kawę serwujemy w specjalnych, ceramicznych szklankach - wysokich lub wąskich z uszkiem. Całości można dopełnić puszystą bitą śmietaną. Możesz także dodać, według uznania: kakao, imbir lub cynamon.

Kawa od wieków urzeka swoim smakiem i aromatem. Poświeć chwile na dobór odpowiedniej filiżanki, szklanki oraz kawowych dodatków i chłoń kawowa przyjemność wszystkimi zmysłami.

[Obrazek: 2953ef4ee0ead682.gif]

Kofeina chroni pamięć starszych kobiet.


Kofeina pomaga zapobiec deterioracji intelektualnej u starszych kobiet.

Francuscy badacze porównali ze sobą dwie grupy pan, które skończyły 65 lat:
1) pijące ponad 3 kubki kawy dziennie
2) wypijające jeden kubek lub mniej.

Okazało się, ze w ciągu 4 lat u kawoszek wystąpiło mniejsze upośledzenie funkcji pamięciowych (Neurology). Wyniki pozostawały takie same nawet po uwzględnieniu innych czynników, które mogły na nie wpływać, m.in. wykształcenia oraz wysokiego ciśnienia krwi.
Wiadomo, ze kofeina jest psychostymulantem, ale eksperymenty Francuzów sugerują, ze zakres jej możliwych oddziaływań jest w rzeczywistości dużo szerszy.

Wyniki  badan są jednak zachęcające. Kofeina jest już bardzo rozpowszechniona i wykazuje mniej działań ubocznych niż inne terapie antyotępienne. Nie trzeba jej zażywać dużo, żeby zaobserwować korzystne oddziaływanie.
W studium wzięło udział 7 tys. kobiet.

Dr Ritchie uważa, ze trzeba przeprowadzić dalsze badania, aby sprawdzić, czy kofeina zapobiega demencji, czy tylko ja spowalnia. Nie wiadomo tez, dlaczego podobny efekt zabezpieczający nie występuje u mężczyzn. Być może organizm kobiet inaczej reaguje na kofeinę albo w odmienny sposób ja metabolizuje.
źródło: BBC

[Obrazek: f2a17a2fea6a6c36.jpg]

Kawa po rosyjsku

Kawa po rosyjsku



Składniki:
    * 4 czubate łyżeczki kawy mielonej
    * 1/4 l czerwonego wytrawnego wina
    * 4 łyżeczki cukru
    * 4 łyżeczki czystej wódki


Sposób przygotowania:
Zaparz kawę (aby uzyskać mocny napar ożyj ok. 1/4 l wody). Najlepszy rezultat uzyskasz z ekspresu ciśnieniowego. Gotowa kawę przelej do rondelka, wlej wino, wsyp cukier, zagotuj, mieszając od czasu do czasu. Na koniec wlej wódkę i zagotuj. Rozlej do filiżanek, podawaj natychmiast.
 

[Obrazek: lpwne3m6qm1.gif]

Filiżanka kawy po mistrzowsku


W czym zaparzyć i podać wyśmienitą kaw opowiada Lukasz Jura - Mistrz Polski Baristów 2007, laureat 10 miejsca na Mistrzostwach Świata Baristów w Tokio 2007.
Barista to przede wszystkim znawca i specjalista w dziedzinie kawy. Powinien opanować wszystkie możliwe sposoby jej parzenia i podawania, aby każda zaserwowana filiżanka była coraz lepsza.

Jaki jest Twój ulubiony sposób parzenia kawy?
W domu korzystam z urządzenia nazywanego -french press. Jest to kafetierka ze specjalnym tłoczkiem, którym oddziela się fusy tak, aby nie przedostały się one do filiżanki i właśnie ten sposób parzenia kawy polecam znajomym do domu. Oczywiście tylko ze świeżo zmielonej kawy!

Jaki trend kawowy jest aktualnie najbardziej zauważalny?

W społeczeństwie nadal dominuje mit, ze espresso jest mocna kawa, w niektórych miejscach w menu bywa nazywane -szatanem i przeznaczone jest tylko dla mężczyzn. To powoli zmienia się wraz z poprawa jego jakości w kawiarniach, ponieważ nie ma nic lepszego, niż dobrze przygotowane, aromatyczne espresso.

W czym serwować kawę?
W oparciu o regulamin WBC (World Barista Championship) wymiary i kształt filiżanek powinny spełniać określone normy. Filiżanka do espresso powinna mieć objętość od 60 do 90 ml, a do cappuccino 150-180 ml. Filiżanki obowiązkowo muszą być z uchem.
Do latte lub latte macchiato możemy użyć wysokich, przezroczystych szklanek, w których będzie widać warstwy stworzone przez espresso, mleko, piankę i ewentualnie jakiś syrop smakowy. Jednak to w czym podamy kawę nie jest tak ważne jak to co będzie w środku. W coffeeheaven podajemy kawę w słynnych już w całej Polsce kubeczkach i kawa w ocenie naszych klientów smakuje wyśmienicie
 

*******

 

Kawa po jamajsku


Składniki:
- świeżo zaparzona kawa,
- cytrusy (cytryna, pomarańcza),
- rum.

Jak przyrządzić?
Do gorącej kawy (np. 2 litry) dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i pomarańczy (po dwa owoce) oraz (na oko) trochę rumu. Chwile potrzymać na małym ogniu, ale nie może się zagotować.

Jak podawać?

Podajemy udekorowana plasterkiem cytryny.

 

********


 

Kawa po hawajsku

    * Składniki na 2 porcje 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    * łyżeczka wiórków kokosowych
    * szklanka zimnego mleka
    * 1/2 szklanki soku ananasowego
    * 2 gałki lodów waniliowych
    * kostki lodu

*Do miksera włożyć wszystkie składniki. Mieszać na szybkich obrotach ok. 20 sekund, do momentu połączenia się wszystkich składników. Podawać w wysokich szklankach, udekorować kawałkiem ananasa.

 

 

 

 

Kawa po brazylijsku

 

Składniki:
12 dag czekolady
100 ml mocnej kawy
0,6 l mleka


Sposób przygotowania:
Czekoladę należy rozpuścić w kawie i zagotować. Osobno zagotować mleko i wlać do kawy z czekolada. Wlać do filiżanek i ozdobić bita śmietaną. Istnieje drugi sposób przyrządzenia kawy po brazylijsku, a mianowicie:
Mocny napar kawy wychłodzić i dodać 5 kostek lodu.
Dolać ok.50 mil zimnej, przegotowanej wody i ok.50 mil mleka skondensowanego. Na koniec dolać 25 ml likieru kakaowego.
W ten sposób przygotowana kawę podaje się w kieliszkach do wina i dekoruje ufryzowana bitą śmietaną.

 

******

 

Kawa po grecku


Kawa ta jest przyrządzana tak samo, jak kawa po turecku, w mosiężnych lub miedzianych rondelkach z długą rączką, o pojemności 4 małych filiżaneczek. Po grecku nazywa się on "briki" Podaje się napój spieniony i bardzo słodki. Używa się do jego przyrządzania kawy grubo mielonej.

Jako dodatek ciastka lub obrane pomarańcze, winogrona i inne słodkie owoce. Należy wziąć 1 łyżeczkę na każdą porcje, wymieszać z taka sama ilością cukru i wlać odpowiednia ilość wody, aby otrzymać zadana liczbę małych porcji. Postawić naczynie na malutkim ogniu, zagotować nie mieszając, zestawić z ognia i pozwolić nieco ostygnąć (1 min.). Znów postawić na ogniu i zagotować; napój tym razem się spieni. Zamieszać i zdjąć z ognia.

Poczekać 20 sek. i zagotować po raz trzeci. Zebrać łyżką pianę i przełożyć do każdej filiżanki. Zamieszać i napełnić filiżanki kawa. Kilka kropel zimnej wody wlanych łyżeczką do filiżanki sprawi, ze fusy opadną na dno. Podaje się napój spieniony i bardzo słodki.
Używa się do jego przyrządzania kawy grubo mielonej. Jako dodatek - ciastka lub obrane pomarańcze, winogrona i inne słodkie owoce. Podawać ze szklankami zimnej wody. Efektownym sposobem podania jest płonąca kawa. Należy przygotować kawę słodszą, dodając po 1/2 łyżeczki cukru na porcje. Po nalaniu do filiżanek umieszczamy pośrodku kostkę cukru nasączonego koniakiem i zapalamy.
 

[Obrazek: be21ef5e4748010c.jpg]


 

*******

 

Kawa po irlandzku


Na dno wysokiej szklanki na nóżce nalewa się przygotowana gorącą czarna kawę. Następnie dodaje się miarkę irlandzkiej whiskey. Do tego wsypuje się niewielka ilość cukru.

Smetanie najpierw ubija się lekko, najlepiej przez wstrząśniecie w zamkniętym pojemniku, a potem dodaje na sama górę tworząc specyficzny "kożuszek", przez który pije się kawę.
Największa sztuka jest niedopuszczenie do zmieszania się warstw. Tak przygotowany napój przypomina z wyglądu piwa typu stout.

[Obrazek: 4bd54576a2ec3231.jpg]

 

******

 

Kawa po włosku


Porcje: 5-6
Składniki:
- 1,5 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego z puszki
- kawa rozpuszczalna (1 łyżeczka na osobę)
- cukier również w zależności od tego, dla ilu osób przygotowujemy kawę, ja daje 2 łyżeczki na każdą osobę

Jak przyrządzić?

Do szejkera wlewamy mleko skondensowane, kawę rozpuszczalną (ale suchą, nie rozrabiamy jej z woda!) oraz cukier. Ubijamy w szejkerze az cukier i kawa rozpuszcza się. Szklanki napełniamy w 1/2 mlekiem ubitym z kawa (tym z szejkera), a pozostałe pól szklanki uzupełniamy zagotowaną, gorącą wodą.
Wodę należy wlewać bardzo powoli i cienkim strumieniem. Jest to bardzo prosty sposób na pyszna kawę. Podczas dolewania wody tworzy się przepyszna pianka, która nie opada.

Potrzebne przybory:
szejker

Jak podawać?
Najlepiej w wysokich szklankach do cafe au lait.

Uwagi:
Eksperymentować można dodając do szejkera mleko i kawę, oraz rożne słodkie alkohole, np. amaretto, czy chociażby z rumem.

 

 

 

 

POZYTYWNE DZIAŁANIE KAWY 

Na świecie każdego dnia ludzie wypijają dwa miliardy filiżanek kawy.
Jej aromat i działanie wyostrzające zmysły, pobudzające i poprawiające samopoczucie sprawia, ze wielu ludzi nie wyobraża sobie bez kawy życia.

Kawa znana i wykorzystywana jest od tysięcy lat ze względu na swoje zdrowotne właściwości. A wszystko to za sprawa pobudzającej substancji, która w sobie zawiera- kofeiny. Legenda głosi, ze owa energetyzująca substancje odkryły kozy żywiące się jagodami z drzewa kawowego, które po ich spożyciu wykazywały wyjątkowe pobudzenie. Dziś jest jedna z najczęściej badanych substancji znajdujących się w naszym pożywieniu.

Perski lekarz

i filozof znany jako Awicenna (X/XI) zachęcał do picia kawy jako leku na niektóre dolegliwości jelitowe.
O tym, ze kofeina działa pobudzająco
i zmniejsza poczucie zmęczenia, wie prawie każdy. Ale niewiele osób zdaje sobie sprawę, ze pita w umiarkowanych ilościach dotlenia organizm, wpływając na krążenie; ułatwia koncentracje, korzystnie wpływa na trawienie. Polecana jest osobom, które cierpią na nadkwasotę i niedociśnienie tętnicze. Osobom pijącym kawę rzadziej tez dokuczają problemy związane z woreczkiem żółciowym. Powoduje zmniejszenie zachorowalności na niektóre kobiece choroby, takie jak nowotwór pęcherza.

Kawę najlepiej dawkować

..w sposób umiarkowany.

Tolerancja kofeiny u dorosłego człowieka jest inna. Trzeba brać pod uwagę zwyczaje żywieniowe rożnych ludzi, wiek, płeć, masę ciała, ogólna kondycje czy palenie tytoniu. Przyjmuje się, ze optymalne spożycie to 100 - 500 mg kofeiny na dzień, czyli od 1 do 4 filiżanek dziennie.

Najbardziej rozpowszechniona i najczęściej degustowana jest kawa Arabika
z gatunku Coffea arabica. Dużym zaufaniem na rynku kawiarnianym cieszą
się marki kaw produkowane przez firmy, dla których kawa jest wiedza i pasja. Przekazują ja z pokolenia na pokolenie, aby utrzymać stały smak i aromat- by dać pewność, ze picie kawy będzie wciąż ta sama przyjemnością. illycaffe, rodzima firma założoną w 1933r. we Włoszech przez Francesco Illy, od początku istnienia stale produkuje jedną mieszankę Arabiki, w której skład wchodzi dziewięć starannie wyselekcjonowanych odmian.

Rezultatem jest kawa o aromacie cytrusów, czekolady, wanilii i niskiej zawartości kofeiny. Najzdrowsze są szlachetne odmiany kawy o stężeniu ok. 1,5%, podane prosto z ekspresy do kawy posiadającego filtr, bo oczyszczone ze szkodliwych substancji.

 

 

 

KOFEINA - PRAWDY I MITY

Kofeina jest to substancja, która poza kawa występuje w wielu innych napojach, miedzy innymi w herbacie. Od bardzo dawna wykorzystywana jest również w farmacji do produkcji leków.

Pobudza ośrodkowy układ nerwowy oraz ośrodki wegetatywne: oddechowy, naczynioruchowy i nerwu błędnego. Pobudza równomiernie korę mózgową (zwiększą sprawność myślenia, znosi zmęczenie psychiczne i fizyczne). Przyspiesza przemianę materii, zwiększając zapotrzebowanie na tlen. Zmniejsza napięcie mięśni gładkich naczyń krwionośnych. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego.

Kofeina stanowi najbardziej popularna na świecie używkę. Przykładowo herbata pod względem częstości jej picia jest na drugim miejscu wśród wszystkich napojów - po czystej wodzie. Rocznie na swiecie spożywa sie około 118 ton kofeiny, co daje około 22,7 g na osobe. Kofeina wykazuje działanie pobudzające, odczuwalne juz przy dawce rzędu 20 mg. Pobudza ona uklad oddechowy, krążenia, ruchowy oraz nerw błędny.

Wywołuje obniżenie napięcia mięśni gładkich powodując odprężenie i lepsze samopoczucie. Działa moczopędnie. Polepsza myślenie i koncentracje. Przy dużych dawkach (250-750 mg zależnie od predyspozycji) pojawiają się objawy lekkiego przedawkowania: poczucie zmęczenia, otępienie, mdłości, ból głowy, zwiększone napięcie mięśni, zaburzenia snu, arytmia serca. Dawki powyżej 750 mg powodują dodatkowo dreszcze, wzmożone pragnienie, dzwonienie w uszach, biegunkę, wymioty, zaburzenia widzenia i utrudnienia oddychania. Skrajne przedawkowanie prowadzi do konwulsji. Spożycie niewielkiej ilości kofeiny 0,5-1 h przed snem powoduje trudności w zasypianiu, płytki sen i obniża jakość snu. Kofeina nie powoduje uzależnienia fizycznego, jednak zaprzestanie przyjmowania regularnych dawek (nawet małych, rzędu 100 mg dziennie) pojawiają się efekty odstawienia, trwające od 2 do 5 dni. Efekty te to m. in. ból głowy, uczucie zmęczenia, obniżona zdolność koncentracji. Objawy te ustają prawie natychmiast po spożyciu nowej dawki.

Filiżanka kawy stymuluje układ krążenia i jest najprostszym sposobem na pozbycie się senności. Dwie filiżanki kawy dziennie nie powodują żadnych zaburzeń rytmu serca. Dawka 3-4 filiżanek jest już uznawana za maksymalna bezpieczna ilość. Spore kontrowersje wzbudza wpływ kofeiny na zwiększanie ryzyka osteoporozy - częstej, zwłaszcza u kobiet, choroby kości. Tymczasem nieduża dawka kofeiny nie zmienia ani ilości wapnia w organizmie, ani gęstości kości. Warto również dodać, ze niedużą ilość kofeiny redukuje ryzyko wielu groźnych chorób i zalecana jest szczególnie kobietom. Przede wszystkim zmniejsza odczyn zapalny w organizmie, obniża ryzyko otylosci i cukrzycy typu II. Powszechnie znane są również zalety kawy jako sojusznika w walce ze zbędnymi kilogramami. Kobiety stosujące diety odchudzające chwalą kawę za wspomaganie czynności jelit i zapobieganie zaparciom.

 

GATUNKI KAWY

Gatunki kawy w zasadzie wyróżniamy tylko dwa : Arabica i Robusta. Z nich produkuje się większość kaw. ARABICA (Coffea arabica) Najpopularniejszy i najlepszy gatunek, odkryta i hodowana w Jemenie, rozwija się w najwyższych partiach gór. Uprawiana jest w Afryce, Ameryce Południowej i w Azji. Jest roślina samozapylająca się. Jej ziarna są dość twarde, dają aromatyczny napar. Zawartość kofeiny: 1-1,7% ROBUSTA (Coffea canephora) Odkryta dopiero w XIX w. rośnie szybciej niż Arabica i wcześniej owocuje, jest bardziej odporna na zmiany klimatu, choroby i szkodniki, ale w smaku gorsza od Arabiki. Jest bardziej gorzka i zawiera więcej kofeiny - 2-4,5%

INNE GATUNKI Kawa liberyjska (Coffea liberica), kawa wyniosła (Coffea excelsa), oraz kawa arabska skrzyżowana z kawą koszykowa (Robusta) - Arabusta (Arabica Robusta).

KOFEINA
Zawartość kofeiny: 1 filiżanka kawy: 90-150 mg 1 szklanka coca-coli: 45 mg W ciągu 30-60 min po wypiciu kawy kofeina zaczyna działać, precyzyjniej: osiąga najwyższy poziom stężenia we krwi.

Rodzaje kaw
Arabica Etiopia Sidamo jej ziarno wygląda niezbyt atrakcyjnie, smak ma jednak znakomity, korzenno-czekoladowy. Nie jest ostry ani intensywny, głęboki, mocny aromat, lekka kwaskowaty. Rośnie w stanie dzikim w naturalnym środowisku.

Arabica Etiopia Djimahs , specyficzny, bogaty smak z akcentami winnymi i owocowymi. Malo atrakcyjny wygląd, lecz niepowtarzalny aromat. Rośnie dziko na wys. 1200 m. n.p.m.

Arabica Excelso Kolumbia uchodzi za najlepsza kawę kolumbijska i ma tez najwyższą cenę, łagodny bardzo naturalny i delikatny smak lekko kwaskowy oraz wspaniały aromat, jej smak często bywa określany słowem "jedwabisty" należy ona bowiem do najbardziej zrównoważonych, nadających się do picia o rożnych porach dnia. Arabica Kolumbia Supremo Mocna i dojrzała, łagodnie kwaskowa z nieznacznym akcentem orzechowym, bardzo wysokiej jakości. Uprawiana na dużej wysokości.

Arabica Brazylijska Minas o łagodnym i delikatnym smaku, pozbawiona goryczki, o niskiej kwaskowatości i czekoladowym posmaku.

Arabica Brazylia Santoswysokiej jakości ziarno uprawiane w rejon w rejonie Sao Paolo. Bardzo orzeźwiająca, lekko gorzkawa. Doskonały zamiennik dla kaw mieszanych.

Gwatemala Antiqua dojrzewa na znacznych wysokościach. Jej pikantny i wyrafinowany oraz zrównoważony smak zaspokoją najwybredniejsze gusta koneserów, ma naturalny korzenny posmak i dużą zawartość kofeiny. Arabica Hawajska bardzo wysokiej jakości o intensywnym smaku z wyraźnym orzechowym akcentem. Daje mocny napar o wspaniałym aromacie.

Jamajka Blue Montain najdroższą kawa na świecie, doskonale zrównoważoną z akcentami owocowymi i kwaskowatość. Daje intensywny i mocny aromat, jej smak odznacza się niezwykłą trwałością. Kawa dla koneserów.

Arabica Honduras dobra jakościowo kawa - wysoka kwaskowatość, o łagodnym smaku. Zalecana do mieszanek średniej mocy.

Arabica Kostaryka Tarazzu najwyżej ceniona kawa kostarykańska, o czym decyduje jej lekki i czysty smak z nuta orzechowa oraz cudowny aromat, dość orzeźwiająca i mocna.

Arabica Kubańska o czystym smaku i średniej mocy, z niska kwaskowatość i dymnym posmakiem. Dobrej jakości. Arabica Meksykańska Maragogipe o specjalnym sorcie ziarna, Daje subtelny, apetyczny, dojrzały i głęboki smak. Uprawiana w sposób naturalny. Nazywana również Elephant.

Arabica Nikaragua Superiorma dobra kwaskowatość i naturalny koniakowi posmak, silnie aromatyczna o średniej mocy. Łagodna w smaku, zalecana do kawy espresso, świetna na śniadanie.

Arabica...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin