Tymbaliki z homaraPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.1 homar,100 g filetow z soli,100 g krewetek,100 ml bialego wina,250 ml smietany,1 cebula,2 jaja,2 lyzki masla,1 lyzka oliwy,1 lyzka koniaku,swieze ziola,400 ml wody,sol, pieprz cayenne.1. Homara i krewetki oczyscic pod biezaca woda. Krewetki wyjac ze skorupek,usunac czarne zylki. Filety oplukac. W duzym garnku zagotowac wode z winem,wlozyc homara i obrana cebule. Gotowac na malym ogniu 10 min. Wyjac, ostudzic. Wywar odparowac do 100 ml.2. Ze szczypiec i odwloka wyjac mieso, pokroic na kawalki. Kilka ladnych kawalkow odlozyc do przybrania. jesli jest ikra, zachowac ja do sosu.3. Przygotowac sos: skorupki homara wysuszyc w piekarniku. Utluc w mozdzierzu,podsmazyc na masle. Wlac wywar i koniak. Gotowac na malym ogniu 5 min, mieszajac. Sos przetrzec przez sito, dodac ikre,,odstawic w cieple miejsce.4. Filety, krewetki, mieso z homara zmiksowac z jajem, sola i pieprzem cayenne.Zmiksowana mase wstawic na 30 mim do lodowki. Do ochlodzonej masy dodac polyzce smietany i wymieszac.5. Wysmarowac oliwa 4 foremki w ksztalcie pierscieni, napelnic je masa. Foremkiwlozyc do naczynia z woda i wstawic do goracego piekarnika. Zapiekac 20 minw temp. 180żC.6. Gotowe tymbaliki wlozyc na talerz. W srodek pierscienia wlozyc kawalki homara i ziola. Przed podaniem polac goracym sosem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 27 "Ryby i owoce morza", strona 26.
Ari_Arielka