Dieta dla grupy krwi.docx

(15 KB) Pobierz

Dieta dla grupy krwi

Dieta a grupa krwi to wciąż kwestia sporna wśród wielu dietetyków. Większość z nich uważa, że odżywianie dostosowane do grupy krwi nie ma sensu. Inni są zdania, że grupa krwi w znaczący sposób wpływa na sposób żywienia i powinno się ją uwzględniać w poszukiwaniach właściwej dla siebie diety. Według autora diety zgodnej z grupą krwi, Petera D'Adamo, to właśnie w grupie krwi zapisany jest najlepszy dla każdego z nas sposób odżywiania się, przekazany w genach przez praprzodków. 

Dieta a grupa krwi

Dieta dla grupy krwi to nie jakaś wymyślna dieta cud, ale doskonały sposób na schudnięcie i pewien styl życia. Dieta zgodna z grupą krwi pozwala na spożywanie wielu produktów, nie jest zatem monotonna. Chudnie się z nią nieco wolniej, ale za to bez ryzyka efektu jo-jo. Większość naukowców twierdzi, że jej skuteczność nie jest potwierdzona, a radykalne wyeliminowanie niektórych produktów żywieniowych z menu może odbić się negatywnie na zdrowiu. Dieta a grupa krwi to kwestia sporna wśród specjalistów. Warto jednak poznać zalecenia dietetyczne dla posiadaczy poszczególnych grup krwi.

Dieta dla grupy krwi A

Posiadacze tej grupy krwi powinni wyeliminować z żywienia mięso i jego produkty. Pożywienie pochodzenia zwierzęcego spowalnia bowiem u nich metabolizm, doprowadzając do gromadzenia się w organizmie zapasów tłuszczu. Dieta dla grupy krwi A nie poleca również nabiału, który jest nie tylko słabo trawiony, ale też prowokuje niekorzystne reakcje insulinowe, osłabiające tempo przemiany materii. Dieta dla grupy krwi A to typowa dieta wegetariańska, która pozwala na systematyczne oczyszczanie organizmu.

Osoby z tą grupą krwi powinny przyjmować pokarm najbardziej naturalnej postaci: świeży, czysty, organiczny. Zalecane są: oliwa, większość warzyw, ananasy, śliwki i wiśnie. Dieta dla grupy krwi A nie zaleca natomiast: mięsa, nabiału, krewetek, czerwonej papryki, ziemniaków, gazowanych napojów i piwa. Alternatywą dla niskiego spożycia mięsa są warzywa strączkowe, dostarczające potrzebnego żelaza i białek.

Dieta dla grupy krwi B

Ta grupa krwi predestynuje, niestety, do zaburzeń systemu odpornościowego, np. stwardnienia rozsianego, tocznia czy chronicznego zmęczenia. Staranne przestrzeganie zaleceń dietetycznych pozwala jednak zachować dobre zdrowie. Dieta dla grupy krwi B daje duże możliwości żywieniowe. Jest najbardziej zrównoważona spośród wszystkich diet układanych dla poszczególnych grup krwi. Dostarcza wszystkich produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Dieta dla grupy krwi B zaleca: większość warzyw, mięso (baranina, dziczyzna), ryby, kefiry, twarogi, oliwę z oliwek i zieloną herbatę. W tej diecie niezalecane są: drób, soczewica, krewetki, orzechy, siemię lniane, oleje roślinne, pszenica, mąka żytnia, dziki ryż i pomidory. Niepokojące wydaje się całkowite wykluczenie z diety pomidorów – źródła likopenu, przeciwutleniacza, który wzmacnia odporność.

Dieta dla grupy krwi AB

Grupa krwi AB jest ewolucyjnie najmłodszą grupą krwi. Posiadacze tej grupy krwi są genetycznie zaprogramowani do jedzenia mięsa, jednak źle je trawią. Żeby nie przytyć, osoby te powinny ograniczyć spożycie mięsa i uzupełniać dietę warzywami oraz serem sojowym tofu. Dieta dla grupy krwi AB charakteryzuje się dość dużą różnorodnością zalecanych produktów.

Osoby z grupą krwi AB powinny spożywać: ryż brązowy, żytnią mąkę, fermentowane napoje mleczne, soję, zieloną herbatę, warzywa i owoce oraz wodorosty. Nie zaleca się natomiast: czerwonego mięsa, kaszy gryczanej, masła i pełnotłustego mleka, bananów i pomarańczy. Ograniczenie spożycia czerwonego mięsa jest kontrowersyjne – może bowiem prowadzić do anemii z powodu zbyt niskiego poziomu żelaza we krwi.

Dieta dla grupy krwi 0

Grupa krwi 0 powstała w rozwoju gatunkowym człowieka najwcześniej. Ludzie z tą grupą krwi to typowi mięsożercy. Ich organizmy potrzebują białka zwierzęcego i doskonale je trawią. Przybieraniu na wadze sprzyja u tych osób spożywanie glutenu, znajdującego się w pszenicy. Poza tym osoby z tą grupą krwi mają tendencję do niedoboru hormonów tarczycy, spowodowanego niskim poziomem jodu. Z ich diety powinny zostać wyeliminowane produkty zbożowe oraz produkty mleczne.

Dieta dla grupy krwi 0 poleca: ryby i owoce morza, wodorosty, czerwone mięso, sól jodowaną, kapustę włoską, szpinak, brokuły, czerwoną paprykę oraz banany. Niezalecane są: ziemniaki, soczewica, brukselka, kalafior, pestki słonecznika, piwo i alkohol wysokoprocentowy.

Dieta a grupa krwi to na pewno sprawa warta przemyślenia. Oczywiście, dla każdej diety dla grupy krwi istnieją pewne plusy i minusy. Jednak dopasowanie żywienia do posiadanej grupy krwi w wielu przypadkach, nawet wśród gwiazd kina i telewizji, okazało się strzałem w dziesiątkę. Być może będzie właściwe również dla ciebie.

Bibliografia

Zittlau J. Jedz zgodnie z grupą krwi - Idealna dieta 150 przepisów, Interspar, Warszawa 2002, ISBN 83-87777-87-0
D'Adamo P.J. Gotuj zgodnie ze swoją grupą krwi, Mada, Warszawa 1999, ISBN 978-83-86170-45-6
Jensen B. Poradnik dietetyczny - prawidłowa dieta receptą na zdrowie, Mada, Warszawa 2000, ISBN 83-86170-61-1
Pitchford P. Odżywianie dla zdrowia, Galaktyka, Łódź 2008, ISBN 978-83-7579-023-8

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin