Składniki na ciasto:
· 50 dag mąki
· 2 łyżki suszonych drożdży (lub 40 g świeżych)
· 330 ml mleka
· 2 łyżki masła (50 g)
· 1 łyżeczka soli
· 1/3 szklanki melasy
· 1 łyżeczka brązowego cukru (niekoniecznie, ja pominęłam a chlebek i tak jest słodki od melasy)
· 4 łyżeczki kawy zbożowej
· 100 g rodzynek
Do posmarowania:
· 1 jajko, roztrzepane
· 1 łyżka mleka
Drożdże suche wymieszać z mąką i cukrem. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim melasę i masło. Ostudzić, powinno być letnie. Do mąki z drożdżami dodać letnie mleko z melasą i masłem, sól, kawę zbożową, rodzynki i wyrobić dokładnie ciasto. Jeśli ciasto będzie się mocno lepić, dosypać mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
Po tym czasie ciasto podzielić na pół. Uformować 2 chlebki. Włożyć kolejno do keksówki o wymiarach 10 x 20 cm, odstawić do napuszenia. Posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. (Można również uformować bułki).
Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC.
Katrina26