Zaliczenie.doc

(750 KB) Pobierz
1

1.

 

2. W modelach przemysłowych, okres życia wyrobów (obiektów) obejmuje:

 

W modelach przemysłowych

• za początek okresu życia przyjmuje się koncepcję powstania wyrobu, a

• do określenia życia wyrobu używa się pojęcia „proces realizacji wyrobu”

 

W modelach produkcji przemysłowej (produkcji wytworzonej jak i części produkcji zaopatrzeniowej) ogólny model działań od powstania koncepcji wyrobu aż po jego likwidację przedstawia się następująco:

¨ identyfikacja potrzeb;

¨ przygotowanie procesu wykonania obiektu zaspokajającego potrzeby;

¨ wykonanie obiektu zaspokajającego potrzeby;

¨ przekazanie obiektu użytkownikowi konsumentowi;

¨ użytkowanie obiektu;

¨ likwidacja obiektu i ewentualnie samego procesu realizacji.

 

3. Wtórna ochrona rodowiska (technologie „końca rury”) polega na:

minimalizacji powstawania odpadów na końcu procesu technologicznego - techniki „końca rury”

·         postępowanie z odpadami,

·         oczyszczanie gazów odlotowych,

·         oczyszczanie ścieków

 

Uzyskiwane efekty:

powstawanie nowych strumieni odpadów, a także wzrost kosztów inwestycyjnych i eksploatacyjnych.

 

4. Pierwotna ochrona środowiska (technologie zrównoważonego rozwoju) polega na:

minimalizacja powstawania odpad w na początku procesu technologicznego, a nawet inwestycyjnego

·         technologie zamykające obiegi wodno-ściekowe,

·         ograniczanie powstawania odpadów,

·         odnawialne („czyste”) paliwa,

·         alternatywne źródła energii

·         inne, np.działania organizacyjne i logistyczne

 

Uzyskiwane efekty:

racjonalne korzystanie ze źródeł surowców nieodnawialnych, oszczędzanie energii, zapobieganie powstawaniu odpadów

 

5. Źródła odnawialnej energii cieplnej to:

·         energia wód

·         energia geotermalna

·         energia słoneczna

·         energia wiatru

·         biomasa (drewno, słoma, odchody zwierząt)

·         biogaz

·         energia wewnętrzna otoczenia

 

 

6. Pompa ciepła:

Przenosi ciepło ze źródła o temperaturze niższej (źródło dolne) do źródła o temperaturze wyższej (źródło górne).

Budowa pompy ciepła

Układ pobierania ciepła ze źródła dolnego

Układ przenoszenia ciepła

Układ grzewczy (źródło górne)

 

7.

 

8. Wskaż prawidłowy układ technologiczny ciepłowni geotermalnej:

 

9. Aktywny słoneczny system grzewczy:

Opcje wykorzystania kolektorów słonecznych:

• samodzielne lub uzupełniające urządzenia grzewcze –np. przygotowanie c.w.u. czy suszenie zielonek na siano

• wstępne podgrzewacze przed właściwym podgrzewaczem konwencjonalnym o wyższej mocy i ustabilizowanych parametrach pracy, lub pomp ciepła – np.. instalacje c.o., suszenie nasion

 

10.

 

11.

 

12. Piroliza to:

Termiczny rozkład i odgazowanie organicznych składników odpadów bez dostępu powietrza w reaktorze ogrzewanym do 450-750 C.

Produkty pirolizy: gazy cieplne, kondensaty wodne i oleiste oraz pozostałości stałe, zawierające węgiel.

 

13. Gazyfikacja to:

Proces produkcji gazu generatorowego (zgazowanie), polega na niekompletnym spalaniu biomasy (paliwa stałego) przy użyciu tlenu (powietrza) i pary wodnej.

14. O efektywności pozyskiwania ciepła ze spalania słomy decyduje przede wszystkim:

możliwość magazynowania tego ciepła czyli jakość i objętość zbiornika akumulacyjnego.

 

15.

 

16.

 

17.

 

18. Do statycznych wskaźników oceny efektywności inwestycji w zakresie energii odnawialnej zalicza się:

 

19.

 

20.

 

21.

 

22. Pojcie „Produkcja” oznacza:

• Zespół skoordynowanych procesów wzajemnie ze sobą powiązanych i uwarunkowanych, prowadzących do powstania wyrobu – „Procesy produkcyjne”

• Ogół wytworzonych wyrobów

 

23. Pojęcie „Proces” oznacza:

v     Zespół działań zmierzających do osiągnięcia konkretnego rezultatu

v     Sekwencja kroków, zadań lub działań, które powodują zamianę elementów na wejściu w elementy wyjściowe:

·         Proces pozwala podnieść wartość elementu na wyjściu

·         Proces prowadzi do powstania produktu ostatecznego lub dalej przetwarzanego (w innym procesie)

 

24. Wyrób:

Wynik procesu

 

 

 

25. Pojęcie „technologia” oznacza:

 

Technologia:

·         Przepis określający środki i warunki osiągnięcia zamierzonego celu (wytworzenia wyrobu).

·         Procedura określająca sekwencję działań i zakres środków niezbędnych do transformacji zasobów MEI (materialno-energo-informacyjnych) w celu zaspokojenia potrzeb człowieka.

 

Technologia jest rozumiana jako sekwencja operacji potrzebnych do  wytworzenia wyrobu

 

26. Proces technologiczny:

Proces technologiczny – całokształt procesów występujących w danej technologii wytwarzania wyrobu.

Procesem technologicznym nazywa się zatem tę główną część procesu produkcyjnego podstawowego, w ramach którego następuje osiągnięcie zamierzonego celu. W przypadku przedmiotów materialnych będzie to zmiana kształtów, właściwości fizykochemicznych, wyglądu zewnętrznego przetwarzanego materiału lub trwała zmiana wzajemnego położenia poszczególnych części wchodzących w skład produkowanego wyrobu, czyli montaż podzespołów i wyrobów.

 

 

27. Proces technologiczny składa się z następujących procesów składowych:

Elementy procesu technologicznego:

• Procesy robocze

• Procesy zakłócające

• Procesy wspomagające

• Procesy sterujące

 

28. Produkcja podstawowa w sektorze spożywczym obejmuje:

„produkcja podstawowa" oznacza produkcję, uprawę lub hodowlę produktów podstawowych, w tym zbiory, dojenie i hodowli zwierząt gospodarskich przed ubojem.

Oznacza także łowiectwo i rybołówstwo oraz zbieranie runa leśnego.

 

Definicja produkcji podstawowej w sektorze spożywczym, zawartą w art. 3 ust. rozporządzenia (WE) nr 178/2002 rozszerzają następujące przepisy określone w załączniku I, czci A, pkt I, pakt (1) rozporządzenia (WE) nr 852/2004  :

1. Niniejszy załącznik ma zastosowanie do produkcji podstawowej oraz następujących działań powiązanych:

(a) transport, składowanie, przetwarzanie surowców w miejscu produkcji, pod warunkiem, że nie zmienia to znacznie ich charakteru;

(b) transport żywych zwierząt, gdzie jest to niezbędne do osiągnięcia celów niniejszego rozporządzenia; oraz

(c) w przypadku produktów pochodzenia roślinnego, produktów rybołówstwa i zwierząt łownych, działania transportowe w celu dostawy surowców, których charakter nie został znacznie zmieniony, z miejsca produkcji do zakładu.

Termin „produkcja podstawowa w sektorze spożywczym” należy zatem rozumieć jako surowce (produkty podstawowe) oraz wymienione działania im towarzyszące.

 

29. Program  polityki ekologicznej opracowanej przez Komisję Wspólnot Europejskich koncentruje się na:

zmniejszeniu zużycia zasobów i wpływu odpadów na środowisko.

 

Podstawowe zasady:

•„zanieczyszczający płaci”,

•zasada ostrożności,

•działaniach zapobiegawcze

•zasada usuwania zanieczyszczenia u źródła

 

ówne priorytety ochrony środowiska:

- zmiana klimatu,

- przyroda i zróżnicowanie biologiczne,

- środowisko naturalne, zdrowie i jakość życia,

- zasoby naturalne i odpady.

 

Podstawę programu  polityki ekologicznej Unii Europejskiej stanowi wykorzystanie podejścia środowiskowego uzupełnionego o aspekty odnoszące się do wszystkich faz życia produktu:

produkty i usługi oddziałują na środowisko podczas ich produkcji, użytkowania i unieszkodliwiania !!!!

 

Działania ograniczające szkodliwe  oddziaływania na środowisko:

powinny by podejmowane w tym etapie cyklu  życia produktu, na którym w sposób najlepszy i najbardziej efektywny kosztowo zostanie ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin