Węglowodany - cukrowce - sacharydy
Proste cząsteczki zbudowane z węgla, wodoru i tlenu. Zdolność tworzenia cukrowców z prostych związków nieorganicznych CO2 i H2O mają rośliny zielone. Najprostszymi cukrami są monosacharydy zbudowane z 3-7 atomów węgla. Do atomów węgla przyłączone są grupy hydroksylowe – OH, jeden z nich tworzy grupę karbonylową: aldehydową – CHO lub ketonową – C = O.Łańcuchowe wzory strukturalne monosacharydów występujących w przyrodzie: Triozy i pentozy. Heksozy
- Ze względu na wielkość i budowę cząsteczki wyróżniamy:cukry proste – monosacharydy – jednocukrowce,dwucukry – disacharydy,wielocukry – polisacharydy.Cukry proste – monosacharydyWszystkie monosacharydy są substancjami bezbarwnymi, bezwonnymi, odznaczają się słodkim smakiem. Najsłodsza jest fruktoza.- Ze względu na polarność cząsteczek rozpuszczają się w wodzie, tworząc z nią wiązania wodorowe.- Nie rozpuszczają się w rozpuszczalnikach organicznych.- Charakterystyczną właściwością fizyczną, umożliwiającą ich identyfikację, jest czynność optyczna, tj. zdolność skręcania płaszczyzny światła spolaryzowanego.- Tworzą izomery optyczne, które posiadają identyczne właściwości chemiczne i fizyczne, różnią się jedynie kierunkiem skręcania płaszczyzny światła spolaryzowanego.– Powszechnie występujące w przyrodzie cukry proste:Aldehyd glicerynowy – trioza; ważny biologicznie związek występujący w szlaku metabolicznym fotosyntezy i oddychania komórkowego.Rybuloza, ryboza, deoksyryboza – pentozy; pierwsza jest jednym z ogniw pośrednich w fotosyntezie, pozostałe dwie wchodzą w skład kwasów nukleinowych.Glukoza, fruktoza, galaktoza – heksozy; wchodzą w skład dwucukrów i wielocukrów. Glukoza jest najważniejszym i najpowszechniejszym węglowodanem (cukier gronowy). W postaci celulozy tworzy główny składnik biomasy na Ziemi. Występuje we krwi, w moczu, płynie mózgowo-rdzeniowym, owocach. Fruktoza jest rozpowszechniona w świecie roślin, występuje także w miodzie.Znaczenie monosacharydów- Stanowią najważniejsze i najcenniejsze paliwo biochemiczne.- U zwierząt są formą transportową cukrów.- Budują cukry złożone i inne związki organiczne.- Pochodne monosacharydów są składnikami złożonych substancji, takich jak chityna – oskórek stawonogów i ściany komórkowe grzybów oraz tunicyna – tunika osłonic.- Triozy są substancją wyjściową do syntezy glicerolu.- Ich pochodną jest witamina C.
Dwucukry– disacharydy.Sacharoza – glukoza+fruktoza, cukier buraczany lub trzcinowy. Jest głównym związkiem transportowanym w roślinach, używana powszechnie do słodzenia.Maltoza – glukoza+glukoza połączone wiązaniem typu α; wyizolowana w stanie wolnym m.in. z pyłków kwiatów i nektarów, występuje w kiełkach nasion jako produkt pośredni degradacji skrobi.Trehaloza – substancja zapasowa u drożdży i grzybów kapeluszowych, a także w hemolimfie u owadów.Celobioza – glukoza+glukoza, wiązanie typu ß, składnik ścian komórkowych, powstaje w wyniku hydrolizy celulozy. Zwierzęta wielokomórkowe nie potrafią rozkładać tego związku, ponieważ nie posiadają odpowiedniego enzymu.Laktoza – galaktoza+glukoza, wiązanie typu ß, główny cukier mleka ssaków. Mleko kobiety posiada 6% tego cukru.Rys. Tworzenie się wiązania glikozydowego disacharydówWystępowanie i rola biologicznaW stanie wolnym rozpowszechnione w świecie roślin jako:- forma transportowa cukrowców,- substancje zapasowe gromadzone w organach spichrzowych.Wielocukry – polisacharydy.Są to wielocząsteczkowe cukrowce powstające w wyniku polikondensacji monosacharydów, łączących się wiązaniami O-glikozydowymi. Tworzą łańcuchy proste lub rozgałęzione.Skrobia – materiał zapasowy w nasionach i bulwach.Glikogen – materiał zapasowy u zwierząt, szczególnie obficie występuje w wątrobie i w mięśniach szkieletowych.Inulina – obecna w bulwach karczochów i szparagów.Celuloza i hemicelulozy – najbardziej rozpowszechnione w świecie roślin (celuloza 50% węgla na Ziemi), pełnią funkcję podporową.Chityna – substancja podporowa o dużej wytrzymałości mechanicznej (pancerze skorupiaków i oskórek owadów), występuje również w ścianie komórkowej grzybów.Mukopolisacharydy – substancje podporowe tkanki łącznej i substancje śluzowe organizmu, np. kwas hialuronowy i chondroityna występują w skórze, mazi torebek stawowych, ciele szklistym oka.Heparyna – czynnik hamujący krzepnięcie krwi, wytwarzany w wątrobie; wydzielana przez bazofile (granulocyty zasadochłonne).Rola biologiczna polisacharydów- Stanowią materiał zapasowy wykorzystywany jako paliwo biochemiczne, nie wpływając przy tym na zmianę ciśnienia osmotycznego komórek, np. skrobia, glikogen.- Budują elementy strukturalne organizmów (rola podporowa, wzmacniająca), wykazują dużą wytrzymałość mechaniczną, np. chityna, kwas hialuronowy, celuloza.- W połączeniu z białkami i lipidami tworzą na powierzchni komórek zwierzęcych glikokaliks, warstwę spełniającą liczne funkcje w komórkach zwierzęcych, np. glikolipidy, glikoproteidy.- Biorą udział w procesach fizjologicznych organizmu, np. heparyna.
Elvis_74