cukry.pdf
(
2246 KB
)
Pobierz
Microsoft Word - 3. Cukry.doc
Ę
wiczenie 3
ANALIZA JAKO
ĺ
CIOWA CUKRÓW
Cz
ħĻę
do
Ļ
wiadczalna obejmuje:
−
wykonanie wybranych reakcji identyfikuj
Ģ
cych cukry
−
analiz
ħ
jako
Ļ
ciow
Ģ
niektórych cukrów na podstawie sposobu krystalizacji ich osazonów
WPROWADZENIE
Cukrowce (cukry), nazywane te
Ň
w
ħ
glowodanami lub sacharydami, s
Ģ
, poza białkami,
kwasami nukleinowymi i lipidami, jedn
Ģ
z najwa
Ň
niejszych klas cz
Ģ
steczek biologicznych. W
przyrodzie wyst
ħ
puj
Ģ
bardzo obficie – ponad 50% w
ħ
gla organicznego na Ziemi jest prze-
chowywana w postaci skrobi i celulozy. S
Ģ
to polisacharydy ro
Ļ
linne zbudowane z glukozy
ró
Ň
ni
Ģ
ce si
ħ
jedynie sposobem jej poł
Ģ
czenia. Zawarto
Ļę
w
ħ
glowodanów w tkankach ro
Ļ
lin-
nych jest du
Ň
o wy
Ň
sza (80% suchej masy) ni
Ň
w tkankach zwierz
ħ
cych (poni
Ň
ej 2% suchej
masy), tak
Ň
e formy ich wyst
ħ
powania s
Ģ
bardziej ró
Ň
norodne u ro
Ļ
lin ni
Ň
u zwierz
Ģ
t.
W
ħ
glowodany pełni
Ģ
wielorakie funkcje w organizmach
Ň
ywych. Podstawowe znaczenie
biologiczne tych składników polega na ich wykorzystaniu jako
głównego
Ņ
ródła energii
uwalnianej w procesach oksydacyjnych (glikoliza). Cukrowce mog
Ģ
by
ę
te
Ň
przetwarzane w
inne metabolity
wykorzystywane w ró
Ň
nych szlakach przemian,
stanowi
Ģ
materiał zapaso-
wy
(skrobia u ro
Ļ
lin, glikogen u zwierz
Ģ
t), a tak
Ň
e słu
ŇĢ
jako
materiał budulcowy
pełni
Ģ
cy
funkcje strukturalne i nadaj
Ģ
cy komórkom, narz
Ģ
dom i całym organizmom odpowiedni
Ģ
sta-
bilno
Ļę
mechaniczn
Ģ
. Na przykład, celuloza stanowi około 40-50% masy
Ļ
cian komórkowych
ro
Ļ
lin, mureina wyst
ħ
puje w
Ļ
cianach komórkowych bakterii, a chityna wchodzi w skład
Ļ
cian
komórkowych grzybów oraz pancerzy owadów i skorupiaków. Ponadto, poł
Ģ
czenia w
ħ
glo-
wodanów z białkami i lipidami pełni
Ģ
kluczow
Ģ
rol
ħ
w procesach
rozpoznania komórkowe-
go
po
Ļ
rednicz
Ģ
c w oddziaływaniach mi
ħ
dzy komórkami oraz w interakcjach mi
ħ
dzy komór-
kami i składnikami
Ļ
rodowiska komórkowego.
Budowa i podział cukrowców
Cukry s
Ģ
grup
Ģ
zwi
Ģ
zków karbonylowych (aldehydów lub ketonów) zawieraj
Ģ
cych kilka
grup hydroksylowych. Dzielimy je na cukry proste (jednocukry), nazywane
monosachary-
1
dami
i cukry zło
Ň
one (wielocukry) nazywane
polisacharydami
. Monosacharydy s
Ģ
to zwi
Ģ
z-
ki drobnocz
Ģ
steczkowe, niedaj
Ģ
ce si
ħ
rozło
Ň
y
ę
na inne składniki cukrowe, natomiast polisa-
charydy s
Ģ
zwi
Ģ
zkami wielkocz
Ģ
steczkowymi, zbudowanymi z kilkuset do kilkudziesi
ħ
ciu
tysi
ħ
cy cz
Ģ
steczek cukrów prostych. W
Ļ
ród cukrów zło
Ň
onych wyró
Ň
nia si
ħ
oligosacharydy
,
które zbudowane s
Ģ
z kilku (2 – 6) cz
Ģ
steczek cukrów prostych.
Monosacharydy
Wi
ħ
kszo
Ļ
ci monosacharydów odpowiada wzór sumaryczny
C
n
H
2n
O
n
. W zale
Ň
no
Ļ
ci od
liczby atomów w
ħ
gla w cz
Ģ
steczce dzieli si
ħ
je na triozy, tetrozy, pentozy i heksozy. Monosa-
charydy zawieraj
Ģ
ce wi
ħ
cej ni
Ň
6 atomów w
ħ
gla, np. heptozy czy oktozy, wyst
ħ
puj
Ģ
w przy-
rodzie bardzo rzadko. Ze wzgl
ħ
du na obecno
Ļę
grupy aldehydowej b
Ģ
d
Ņ
ketonowej, cukry
proste mog
Ģ
by
ę
aldozami lub ketozami. Ko
ı
cówka
-oza
jest charakterystyczna dla cukrów.
Najprostszymi monosacharydami s
Ģ
cukry zawieraj
Ģ
ce trzy atomy w
ħ
gla w cz
Ģ
steczce,
czyli
triozy
: aldehyd glicerynowy (aldoza) i dihydroksyaceton (ketoza). Aldozy zawieraj
Ģ
ce
co najmniej trzy atomy w
ħ
gla, a ketozy zbudowane co najmniej z czterech atomów w
ħ
gla,
posiadaj
Ģ
w swojej cz
Ģ
steczce
centra chiralne
wynikaj
Ģ
ce z obecno
Ļ
ci
w
ħ
gla asymetrycz-
nego
, tj. atomu w
ħ
gla, którego 4 warto
Ļ
ciowo
Ļ
ci s
Ģ
wysycone ró
Ň
nymi podstawnikami. Takie
zwi
Ģ
zki wykazuj
Ģ
czynno
Ļę
optyczn
Ģ
, tzn. zdolno
Ļę
do skr
ħ
cania płaszczyzny
Ļ
wiatła spola-
ryzowanego, któr
Ģ
mo
Ň
na mierzy
ę
w polarymetrze. Obecno
Ļę
w
ħ
gla asymetrycznego powo-
duje asymetri
ħ
danej cz
Ģ
steczki oraz istnienie dwóch wzorów przestrzennych tej cz
Ģ
steczki,
które s
Ģ
wzajemnymi odbiciami lustrzanymi. S
Ģ
one nazywane
izomerami optycznymi
lub
enancjomerami
. Tak wi
ħ
c aldehyd D- i L-glicerynowy (Ryc. 1) to enancjomery lub para
enancjomerów.
Aldehyd
Aldehyd Dihydroksyaceton
L-glicerynowy D-glicerynowy
Ryc. 1.
Wzory rzutowe Fischera trioz
2
W przypadku monosacharydów zawieraj
Ģ
cych wi
ħ
cej ni
Ň
1 asymetryczny atom w
ħ
gla, sym-
bole D i L odnosz
Ģ
si
ħ
do konfiguracji asymetrycznego atomu w
ħ
gla najbardziej oddalonego
od grupy aldehydowej lub ketonowej, jak pokazano to na przykładzie D- i L-fruktozy (Ryc.2).
Je
Ļ
li konfiguracja jest taka jak w aldehydzie D-glicerynowym, cukier nale
Ň
y do szeregu kon-
figuracyjnego D, je
Ļ
li natomiast jest taka jak w aldehydzie L-glicerynowym – do szeregu L.
1
1
2
2
3
3
4
4
5
5
6
6
D-fruktoza L-fruktoza
Ryc. 2.
Wzory rzutowe Fischera enancjomerów (odbicia lustrzane) fruktozy
Ilo
Ļę
mo
Ň
liwych, dla okre
Ļ
lonego monosacharydu, enancjomerów zale
Ň
y od liczby atomów
w
ħ
gla asymetrycznego. Ogólnie, dla cz
Ģ
steczki zawieraj
Ģ
cej
n
w
ħ
gli asymetrycznych mo
Ň
na
utworzy
ę
2
n
izomerów optycznych, z których połow
ħ
b
ħ
d
Ģ
stanowi
ę
izomery D, a drug
Ģ
po-
łow
ħ
izomery L.
Ze wzgl
ħ
du na to,
Ň
e struktury stereochemiczne z tetraedrycznym centrum w
ħ
glowym s
Ģ
kłopotliwe do rysowania, powszechnie przedstawia si
ħ
je stosuj
Ģ
c
wzory rzutowe Fischera
(
projekcja Fischera
), które daj
Ģ
jasny i prosty stereochemiczny obraz przestrzenny przy ka
Ň
-
dym centrum asymetrycznym. We wzorach Fischera wi
Ģ
zania ł
Ģ
cz
Ģ
ce atomy podstawników z
centralnym atomem w
ħ
gla s
Ģ
przedstawione jako linie poziome (umownie – skierowane na
zewn
Ģ
trz płaszczyzny kartki) i pionowe (umownie – skierowane w gł
Ģ
b kartki) (Ryc. 3
)
.
wzór rzutowy wzór
Fischera stereochemiczny
Ryc. 3.
Sposoby zapisu struktury z tetraedrycznym
centrum w
ħ
glowym
3
Zale
Ň
no
Ļ
ci stereochemiczne dla aldoz i ketoz zawieraj
Ģ
cych 3 – 6 atomów w
ħ
gla w cz
Ģ
stecz-
ce i nale
ŇĢ
cych do szeregu D przedstawione s
Ģ
odpowiednio, na Ryc. 4 i Ryc. 5.
Ryc. 4.
Szereg konfiguracyjny D aldoz zawieraj
Ģ
cych 3 – 6 atomów w
ħ
gla
(Berg i wsp. 2005)
Ryc. 5.
Szereg konfiguracyjny D ketoz zawieraj
Ģ
cych 4 – 6 atomów w
ħ
gla
(Berg i wsp. 2005)
4
W roztworach wodnych otwarte formy ła
ı
cuchowe cukrów ulegaj
Ģ
w stopniu niemal cał-
kowitym cyklizacji i przyjmuj
Ģ
struktur
ħ
pier
Ļ
cieniow
Ģ
, w której grupa karbonylowa jest za-
blokowana wskutek utworzenia wewn
Ģ
trzcz
Ģ
steczkowego wi
Ģ
zania
hemiacetalowego
(
póła-
cetalowego
) w aldozach lub
hemiketalowego
(
półketalowego
) w ketozach. W przypadku
aldoheksozy, np. glukozy, grupa hydroksylowa przy C-5 atakuje atom tlenu przy C-1 grupy
aldehydowej tworz
Ģ
c wewn
Ģ
trzcz
Ģ
steczkowy 6-członowy pier
Ļ
cie
ı
hemiacetalu
. W rezulta-
cie mog
Ģ
powsta
ę
dwie
formy
anomeryczne
, oznaczane jako a i b. Ze wzgl
ħ
du na podobie
ı
-
stwo pier
Ļ
cienia do
piranu
powstaj
Ģ
cy cukier nazywany jest
piranoz
Ģ
(Ryc. 6). W przypadku
ketozy, np. fruktozy, w podobnej reakcji grupa hydroksylowa przy C-5 ł
Ģ
czy si
ħ
z grup
Ģ
ke-
tonow
Ģ
przy C-2 i powstaje wewn
Ģ
trzcz
Ģ
steczkowy 5-członowy pier
Ļ
cie
ı
hemiketalu
po-
dobny do
furanu.
Taki cukier nazywany jest
furanoz
Ģ
i podobnie jak przy powstawaniu he-
miacetalu mog
Ģ
powsta
ę
jego dwie formy anomeryczne – a i b (Ryc. 7).
Ryc. 6.
Powstawanie piranozy
(wg Garrett i Grischam 1999)
Do przedstawienia cukrów w formie pier
Ļ
cieniowej u
Ň
ywa si
ħ
najcz
ħĻ
ciej
wzoru Ha-
wortha
(
projekcja Hawortha
), w którym widok pier
Ļ
cienia z góry jest przedstawiany per-
spektywicznie i na ogół nie pokazuje atomów w
ħ
gla w pier
Ļ
cieniu. W zale
Ň
no
Ļ
ci od konfigu-
racji podstawniki przy asymetrycznych atomach w
ħ
gla znajduj
Ģ
si
ħ
pod lub nad płaszczyzn
Ģ
pier
Ļ
cienia
(Ryc. 6 i 7). Grupy OH, które w projekcji Fischera le
ŇĢ
po
prawej stronie
ła
ı
cu-
5
Plik z chomika:
an198
Inne pliki z tego folderu:
Preparatyka_organiczna_-_Vogel_1984.pdf
(30022 KB)
Jan Krupowicz- Chemia Organiczna.pdf
(38629 KB)
Podstawy chemii cukrów.pdf
(5199 KB)
cukry.pdf
(2246 KB)
chemia zywnosci.PDF
(1979 KB)
Inne foldery tego chomika:
analityczna
chemia materiałów
fizyczna
instrumentalna
inżynieria materiałowa
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin