Gołąbki domowe.docx

(14 KB) Pobierz

 

 

Kapustę białą obrać z wierzchnich liści, następnie włożyć ją do garnka i zalać osolonym wrzątkiem. Gotuj pod przykryciem az zmięknie.

 

 

Paczka mięsa mielonego, woreczek ryżu i woreczek kaszy (ugotowanych na pół miękkiego}, 1 duża cebula zeszklona na oleju, sól , pieprz, trochę majeranku; wszystko razem dokładnie wymieszać.

 

Jeśli kapucha jest juz miękka / ale nie rozgotowana/, wyciągamy, obdzielamy liście i nakładamy na każdy ok. 1 łyżki farszu / zależy od wielkości liści /, następnie zawijamy.

 


 

Na spod garnka układamy liście kapusty, później gołąbki/ nie więcej niz. 3 warstwy/ i znowu liście kapusty. To wszystko zalewamy 1/4 litra osolonej wody i gotujemy, godzinkę. Potem wyciągamy gołąbki i liście kapusty.

 

 

do wody dodajemy przecier pomidorowy, śmietanę zmieszana z mąką, doprawiam sola, cukrem / odrobina/, pieprzem i majerankiem, wkładam z powrotem gołąbki i znowu gotuje na małym ogniu przez następna godzinkę , albo nawet dwie.
 

.

Początek formularza

 

Dół formularza

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin