Kapustę białą obrać z wierzchnich liści, następnie włożyć ją do garnka i zalać osolonym wrzątkiem. Gotuj pod przykryciem az zmięknie.
Paczka mięsa mielonego, woreczek ryżu i woreczek kaszy (ugotowanych na pół miękkiego}, 1 duża cebula zeszklona na oleju, sól , pieprz, trochę majeranku; wszystko razem dokładnie wymieszać.
Jeśli kapucha jest juz miękka / ale nie rozgotowana/, wyciągamy, obdzielamy liście i nakładamy na każdy ok. 1 łyżki farszu / zależy od wielkości liści /, następnie zawijamy.
Na spod garnka układamy liście kapusty, później gołąbki/ nie więcej niz. 3 warstwy/ i znowu liście kapusty. To wszystko zalewamy 1/4 litra osolonej wody i gotujemy, godzinkę. Potem wyciągamy gołąbki i liście kapusty.
do wody dodajemy przecier pomidorowy, śmietanę zmieszana z mąką, doprawiam sola, cukrem / odrobina/, pieprzem i majerankiem, wkładam z powrotem gołąbki i znowu gotuje na małym ogniu przez następna godzinkę , albo nawet dwie.
.
Początek formularza
Dół formularza
Tatar73