Chałwa domowa po turecku.txt

(0 KB) Pobierz
                                                Cha�wa domowa po turecku

1 1/2 szklanki cukru 
2 szklanki wody
1/2 kostki mas�a lub dobrej margaryny
1 szklanka kaszy manny
cukier waniliowy
posiekane dowolne orzechy
cynamon

Cukier i cukier waniliowy oraz szczypt� cynamonu zala� wod�,wymiesza�,doprowadzi� do wrzenia i gotowa� na niewielkim ogniu ok 20 minut - syrop powinien mie� konsystencj� �mietanki.Kasz� mann�  przesia� i sma�y� w rondelku na rozgrzanym ma�le,do chwili,gdy wch�onie ca�y t�uszcz i nabierze lekko z�otego koloru.Wla� ciep�y syrop i miesza� na ma�ym ogniu,a� powstanie jednolita masa.Prze�o�y� do nat�uszczonej formy do zapiekania lub keksowej oremki i wstawi� do ciep�ego piekarnika na 15-20 minut.Masa powinna wch�on��
ca�y syrop.Gotow� cha�w� przybra� posiekanymi orzechami. 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin