Nazwa
Występowanie
Skutki niedoboru
A
Tran, żółtka jaj, masło, jarzyny
Zahamowanie wzrostu, zaburzenie wzroku, zrogowacenie naskórka, wpadanie włosów, brak odporności na infekcje, nadmiar jest szkodliwy
B1
Otręby, drożdże, mięso, wątroba, ziemniaki, nasiona roślin strączkowych, mleko, jaja
Zaburzenia przemiany materii, zmiany w układzie nerwowym, zanik mięśni
B2
Mleko, wątroba, drożdże, ser, mięso, jaja, jarzyny
Zahamowanie wzrostu, zmiany w obrębie jamy ustnej, łojotok
B6
Drożdże, wątroba, mięso, jaja, ziarna zbóż, jarzyny
Zaburzenia przemiany białek, zmiany chorobowe szpiku i skórne
B11 – kwas foliowy M
Liście jarzyn, drożdże
Niedokrwistość, zaburzenia układu pokarmowego
B12
Wątroba
Niedokrwistość
C – kwas askorbinowy
Głóg, dzika róża, czarna porzeczka, owoce cytrusowe, szpinak, ziemniaki, papryka, sałata, pomidory, jarzyny
Nieprawidłowy stan tkanki łącznej, zaburzenia w wapnieniu kości i przyswajaniu żelaza, obniżenie odporności, szkorbut
D
Tran, masło, mleko, jaja
Krzywica, odwapnienie kości, zmniejszone wchłanianie wapnia, nadmiar jest szkodliwy
E
Kiełki zbóż, oliwa, sałata, nabiał
U ludzi niedobór występuje rzadko. U zwierząt powoduje zmiany w układzie nerwowym, mięśniowym, krwionośnym i zaburzenie procesów rozrodczych
F
Oleje roślinne, tłuszcze zwierzęce
Choroby skóry, zaburzenia w gospodarce wodnej, bezpłodność
H
Drożdże, mleko, żółtka jaj, wątroba
Rogowacenie skóry, wypadanie włosów, osłabienie
K
Liście roślin zielonych, wątroba
Krwawienia, zaburzenia krzepliwości krwi
PP
Wątroba, mięso, drożdże, nasiona zbóż, jarzyny
Zaburzenia układu pokarmowego i nerwowego, zmiany skórne
Mi3dzian