Krem maślany z syropem kawowym.doc

(23 KB) Pobierz
Krem maślany z syropem kawowym

Krem maślany z syropem kawowym

 

 

Składniki na syrop kawowy:

·         1,5 łyżki cukru pudru (lub zwykłego)

·         1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej

Cukier rozmieszać w rondelku z 90 ml wody. Zagotować i wsypać kawę, wymieszać do rozpuszczenia.

 

 

Składniki na krem maślany:

·         70 g cukru

·         1 białko

·         1 łyżka kawy rozpuszczalnej

·         100 g miękkiego masła

Cukier w garnku zalać 3 łyżeczkami wody. Zagotować, nie mieszając. Taki syrop powinien być na tyle gęsty aby kropelka dała się ugnieść w palcach w miękką kulkę (około 130ºC), nie dopuścić do karmelizacji (to jest w zasadzie najtrudniejszy etap z całego przygotowywania - ja prawie cukier skarmelizowałam, ale i tak piana się udała ;). Białko ubić na miękką pianę. Wciąż ubijając dodawać gorący syrop POWOLI, ubijać tak długo, aż piana będzie zimna.
Rozpuścić kawę w łyżeczce wrzącej wody, ostudzić i dodać miękkie masło. Połączyć ostrożnie masę maślano - kawową z pianą.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin