ZAPIEKANKA Z MIĘSEM.doc

(22 KB) Pobierz

               

 

 

                                                                      ZAPIEKANKA Z MIĘSEM

 

Składniki:

               25dag makaronu

               3 łyżeczki masła

               2 łyżki bułki tartej

              15dag mięsa gotowanego

               2 łyżki siekanej zieleniny

 

 

Ugotowany makaron wymieszać ze wszystkimi składnikami i zapiekać w nagrzanym piekarniku. Podawać z sosem i surówką.

 

 

 

 

                                                                  ZAPIEKANKA PO STRASBURSKU

 

 

Składniki:

              1kg ziemniaków

              20dag kiełbasy

              15dag startego żółtego sera

              2 jaja

              0,5 szkl. bulionu

              1 łyżka koncentratu pomid.

              1 łyżka margaryny i masła

              papryka słodka, sól

 

 

Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie talarki, ułożyć warstwami w naczyniu żaroodpornym. Każdą warstwę posypać drobno posiekaną kiełbasą i startym serem. Na wierzchu powinna być warstwa ziemniaków. Jaja roztrzepać z przecierem, rozprowadzić bulionem, przyprawić solą i papryką do smaku. Potrawę polać tą mieszaniną, posypać resztą sera i ułożyć na wierzchu parę wiórków masła. Zapiekać w gorącym piekarniku przez 30-40 minut.              

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin