Olejki eteryczne są to substancje otrzymywane z różnych części roślin m. in. z kwiatów, młodych pędów, liści. Otrzymujemy je kilkoma metodami:
1. Wytłaczanie – wyciskanie świeżych roślin w celu otrzymania olejku,
2. Destylacja z parą wodną,
3. Nawanianie,
4. Ekstrakcja – eterem, alkoholem lub tłuszczem.
Olejki eteryczne są przezroczyste, mają barwę lekko żółtą, zielonkawą, błękitną, czasami fioletową. Przechowywanie ich w nieodpowiednich warunkach powoduje utlenienie, ciemnienie barwy, zmianę zapachu i konsystencji (gęstnienie).
PODZIAŁ OLEJKÓW:
-naturalne otrzymywane ze świeżych roślin,
-syntetyczne otrzymywane na skalę przemysłową, tańsze, stosowane przeważnie do wyrobu tanich perfum.
DZIAŁANIE OLEJKÓW:
-tonizujące,
-odświeżające,
-oczyszczające,
-detoksykujące,
-bakteriostatyczne,
-bakteriobójcze,
-pobudzające ukrwienie.
Olejki należy stosować z dużą ostrożnością ponieważ są silnymi alergenami i jako koncentraty działają drażniąca na skórę i błony śluzowe.
Olejek różany – otrzymuje się przez destylację z parą wodną płatków róży stulistnej francuskiej. Jest to najdroższy olejek. Na 1 kg olejku potrzeba 5 tys. kg kwiatów. Ma barwę jasno żółtą, substancjami zapachowymi są geraniol i nerol. W kosmetyce używany jest w pielęgnacji cery starzejącej się. Ma działanie pobudzające, ściągające, pojędrniające.
- olejek cytronelowy jawajski – otrzymywany z trawy palczatka cytronylowa która rośnie w Indiach. Jest to bardzo silny środek antyseptyczny, stosowany w leczeniu rozległych stanów zapalnych skóry, wrzodów, czyraków, trudno gojących się ran, a w przemyśle kosmetycznym jest składnikiem mieszanek dezodoryzujących.
OLEJKI CYTRUSOWE
Są to olejki bardzo drogie o różnorodnym działaniu. Zbiorniki olejkowe znajdują się w kwiatach, liściach i owocach. Pomarańcze:
- olejek pomarańczowy – otrzymuje się ze skórek owoców pomarańczy gorzkiej i słodkiej
- olejek małych ziaren – otrzymuje się z liści i bardzo maleńkich, niedojrzałych i niewyrośniętych owoców
- olejek z kwiatów pomarańczy (bardzo drogi)- neroli- używany do wyrobu ekskluzywnych perfum. W aromaterapii stosowany w masażu. Wygładza i pojędrnia cerę, matowi cerę tłustą, leczy dermatozy, przesuszoną skórę i zapobiega pękaniu naczyń włosowatych.
Cytryny
- olejek cytrynowy – otrzymywany ze skórek cytryn, ma działanie antyseptyczne, ściągające, leczy opryszczkę, stany zapalne skóry, trądzik, łupież, egzemy.
- Olejek bergamotowy – najpopularniejszy, wytłaczany z niedojrzałych zielonych owoców cytryn. Jest jednym z najsilniejszych alergenów. Stosowane do wyrobu perfum, ma działanie przyspieszające wytwarzanie się melaniny w skórze i dzięki temu jest używany do produkcji środków do opalania.
- Olejek limetowy – otrzymywany z limonki o działaniu antyseptycznym, stosowany w perfumiarstwie i aromaterapii.
- Olejek grejfrutowy – otrzymywany ze skórki, stosowany w preparatach przeciw otyłości i przeciw celulitowi. Ma działanie silnie pobudzające krążenie, wykorzystuje się do masażu, kąpieli.
- Olejek z pestek grejfruta –o wszechstronnym zastosowaniu, o działaniu antyseptycznym, bakteriobójczym. Stosowany do leczenia infekcji zewnętrznych i wewnętrznych, m działanie przeciwgrzybicze, nie wolno go stosować w formie skoncentrowanej tylko rozcieńczonej.
Olejki o zapachu cytryny:
- olejek melisowy
- olejek eukaliptusowy
- olejek z lipy trójlistnej
- olejek werbenowy
- olejek melisowy indyjski
- olejek lemongrasowy – jest najczęściej stosowany w farmacji, ma działanie odkażające i ściągające, stosowany jest powszechnie w kosmetyce przy leczeniu trądziku i do pielęgnacji cery starzejącej się ze względu na działanie uelastyczniające i pojędrniające.
Olejki kwiatowe (powszechnie stosowane w perfumiarstwie)
- olejek fiołkowy – głównym składnikiem zapachowym jest iron o barwie niebieskiej. Jest jednym z najdroższych olejków, otrzymywany jest z kwiatów fiołka wonnego. Ze względu na cenę w perfumiarstwie stosuje się iron otrzymywany syntetycznie
- olejek irysowy – otrzymywany jest z kłączy irysów, których nazwy biologiczne to: kosaciec blady, kosaciec florentyński. Jednym ze składników zapachowych jest również iron. Olejek irysowy jest stosowany jako utrwalacz zapachów w różnego rodzaju produktach kosmetycznych
- olejek lawendowy – otrzymywany jest przez destylację pączków i kwiatów lawendy lekarskiej. Lawenda hodowana jest w Hiszpanii, we Francji, w Bułgarii, Włoszech i Algierze. Kwiaty z każdego z tych krajów inaczej pachną. Substancje zapachowe: linalol, cyneol, geraniol. Zapach lawendy działa odświeżająco i uspakajająco. Lawenda działa odkażająco, przeciwzapalnie, przeciwświądowo, przyspiesza gojenie, łagodzi objawy trądziku, powoduje przekrwienie skóry w związku z tym stosowana jest w zwalczaniu otyłości i celulitu. Olejek lawendowy łagodzi również ukąszenia owadów
- olejek tuberozowy – wykorzystywany jest w perfumiarstwie
- olejek jaśminowy – wykorzystywany w perfumiarstwie, otrzymywany z jaśminu wonnego
- olejek narcyzowy
- olejek mimozowy
- olejek hiacyntowy
- olejek liliowy – otrzymywany z lilii białej o działaniu bakteriobójczym
Olejki ziołowe:
- olejek rumiankowy – zawiera azuleny, ma barwę ciemno niebieską, czynną substancją jest bisabdol o działaniu antyalergicznym. Działanie olejku: przeciwpodrażnieniowe, przeciwzapalne, łagodzące
- olejek rozmarynowy – działa rozgrzewająco, pobudza wzrost włosów i je wzmacnia, zmniejsza napięcie mięśni, działa relaksująco. Stosowany w produkcji preparatów spowalniających proces starzenia się, w preparatach przeciwżylakowych, przeciwcelulitowych i do pielęgnacji stóp
- olejek szałwiowy – ma silne działanie ściągające i przeciwzapalne, służy do produkcji past do zębów, mydeł, szamponów, dezodorantów, płynów do płukania ust
- olejek miętowy – otrzymywany z mięty pieprzowej, ma intensywnie zielony kolor, zapach, ma właściwości chłodzące, odświeżające i antyseptyczne. Głównym składnikiem zapachowym jest mentol. Stosowany w produkcji środków do pielęgnacji jamy ustnej, a w kosmetyce np. w produkcji maseczek ściągających oraz preparatów rozjaśniających cerę
- olejek macierzankowy – ma działanie antyseptyczne, ściągające, stosowany jest również w produkcji środków do pielęgnacji jamy ustnej, poza tym w kosmetykach męskich, oraz w produkcji preparatów o działaniu bakteriobójczym i wirusobójczym o działaniu łagodnym
- olejek tymiankowy – ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, ściągające, stosowany jest w preparatach do pielęgnacji skóry łojotokowej, do pielęgnacji włosów przetłuszczających się, w preparatach przeciwłupieżowych, w maściach przeciwgrzybiczych, w preparatach do higieny jamy ustnej, w preparatach do golenia i w płynach do kąpieli
- olejek tatarakowy – ma działanie dezynfekujące, ściągające, przeciwzapalne, dezodoryzujące, ma barwę od żółtej do brunatnej, otrzymywany jest z kłączy tataraku, poprawia ukrwienie skóry, stosowany jest w preparatach antycelulitowych oraz do produkcji mydeł zarówno jako środek dezynfekujący jak też zapachowy
- olejek krwawnikowy – ma działanie przeciwkrwotoczne, ściągające, antybiotyczne, stosowany w preparatach łagodzących podrażnienia i stany zapalne skóry, w pielęgnacji skóry trądzikowej oraz do produkcji preparatów do pielęgnacji włosów tłustych i skóry tłustej
- olejek kopru włoskiego
- olejek kminkowy – obydwa te olejki są stosowane w preparatach antycelulitowych i przeciw otyłości
- olejek lipowy – ma działanie łagodzące, przeciwzapalne, przeciwświądowe, poprawia oddychanie skórne, stosowany jest często w masażu aromaterapeutycznym.
AromaGroup