bch09nc7.pdf

(530 KB) Pobierz
Prezentacja programu PowerPoint
Energia kwasów tłuszczowych
Kwasy tłuszczowe są główną formą magazynowania
energii organizmu
Węgiel jest w postaci zredukowanej jako CH 2
Kwasy tłuszczowe są bardzo ściśle upakowane w
tkance tłuszczowej, gdyż w odróżnieniu od
węglowodanów i białek nie ulegają hydratacji
215223356.002.png
Rola kwasów tłuszczowych
Materiał energetyczny (triacyloglicerole )
Składniki błon (glicerofosfolipidy i sfingolipidy –
pochodne aminoalkoholu sfingozyny)
Uczestniczą w modyfikacji kowalencyjnej białek
Pochodne kwasów tłuszczowych są hormonami i
wtórnymi cząsteczkami sygnalizacyjnymi
215223356.003.png
Kwasy tłuszczowe -pożywienie
Zawierają 30-60% energii pobieranej w
przeciętnej diecie
Triacyloglicerole, fosfolipidy
Główne źródła:
produkty mleczne
mięso
215223356.004.png
Zasoby energetyczne człowieka (70 kg)
Sucha masa (kg) Energia (kJ)
Tłuszcze 15 570 000
Białka 6 102 000
Glikogen 0,225 3 600
Glukoza 0,01 170
Tłuszcze 84% magazynowanej energii
Białka –15%
Węglowodany (glukoza lub glikogen) -<1%
215223356.005.png
Kwasy tłuszczowe przykłady
14 kwas mirystynowy
16 kwas palmitynowy
18 kwas stearynowy
20 kwas arachidonowy
215223356.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin