Ziemniaki zapiekane z serem.docx

(44 KB) Pobierz

Ziemniaki zapiekane z serem

Ziemniaki z serem można przyrządzać w większych ilościach. Jest to bar­dzo praktyczne danie, które znakomicie nadaje Się na przyjęcia z większą ilością gości.

Ziemniaki zapiekane z serem

Dodaj zdjęcie »

60 min

Czas przygotowania: 25 min

Czas pieczenia: 35 min

Składniki

·         5 ziemniaków po 125 g

·         po 1 łyżce soli i kminku

·         1 cebula

·         50 g bekonu

·         3 łyżki masła

·         250 g pieczarek

·         4 łyżki natki pietruszki

·         1 jajko

·         100 g tartego ementalera

·         biały pieprz

Sposób przygotowania

1.      1

Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie z kminkiem. Opłukać w zim­nej wodzie i odstawić do odparo­wania. Przekroić wzdłuż, łyżką wydrążyć miąższ, który drobno pokroić.

2.      2

Obraną cebulę posiekać. Bekon pokroić w kostkę i podsmażyć, by byt chrupiący. Dodać łyżkę masła i podsmażyć cebulę na złoty kolor. Grzyby drobno pokroić, smażyć 2 minuty i dodać natkę pietruszki.

3.      3

Miąższ z ziemniaków, grzyby, jajko oraz ser wymieszać, posolić i opró­szyć pieprzem. Wydrążone ziem­niaki napełniać farszem. Na wierz­chu ułożyć warstwę cebuli i beko­nu.

4.      4

Ziemniaki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, posypać wiórkami masła i zapiec.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin