Ziemniaki zapiekane z serem
Ziemniaki z serem można przyrządzać w większych ilościach. Jest to bardzo praktyczne danie, które znakomicie nadaje Się na przyjęcia z większą ilością gości.
Dodaj zdjęcie »
60 min
Czas przygotowania: 25 min
Czas pieczenia: 35 min
Składniki
· 5 ziemniaków po 125 g
· po 1 łyżce soli i kminku
· 1 cebula
· 50 g bekonu
· 3 łyżki masła
· 250 g pieczarek
· 4 łyżki natki pietruszki
· 1 jajko
· 100 g tartego ementalera
· biały pieprz
Sposób przygotowania
1. 1
Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie z kminkiem. Opłukać w zimnej wodzie i odstawić do odparowania. Przekroić wzdłuż, łyżką wydrążyć miąższ, który drobno pokroić.
2. 2
Obraną cebulę posiekać. Bekon pokroić w kostkę i podsmażyć, by byt chrupiący. Dodać łyżkę masła i podsmażyć cebulę na złoty kolor. Grzyby drobno pokroić, smażyć 2 minuty i dodać natkę pietruszki.
3. 3
Miąższ z ziemniaków, grzyby, jajko oraz ser wymieszać, posolić i oprószyć pieprzem. Wydrążone ziemniaki napełniać farszem. Na wierzchu ułożyć warstwę cebuli i bekonu.
4. 4
Ziemniaki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, posypać wiórkami masła i zapiec.
ewelka3101