Składniki:
· 5 szklanek bulionu, najlepiej z kurczaka i kości cielęcych
· 1/2 łyżeczki szafranu
· 5 łyżek masła
· 1/3 szklanki posiekanej cebuli
· 1 i 1/2 szklanki ryżu Arborio
· 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
· 1/2 szklanki parmezanu
Sposób przygotowania:
· 6 kawałków podudzia cielęcego (giczy) ciętych poprzecznie
· sól
· 2 łyżki oliwy
· 2 łyżki masła
· 1 średnia cebula, posiekana
· 2 średnie marchewki, obrane i pocięte w grubą kostkę
· 2 średnie łodygi selera, grubo posiekane
· 1 średni por, biała i zielona część, przekrojony wzdłuż w ćwiartki a następnie posiekany w poprzek
· 2 łyżki sosu pomidorowego
· 1 szklanka wytrawnego białego wina
· 2 małe gałązki rozmarynu
· 4 gałązki tymianku
· 2 paski ze skórki cytryny
· 1 puszka pomidorów śliwkowych, zgniecionych w rękach
· 2 szklanki bulionu drobiowego lub cielęcego
Składniki do gremolaty (przyprawy do ossobuco, do przystrojenia dania):
· skórka z 2 cytryn
· 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
· 2 ząbki czosnku, posiekane
· szczypta soli
· 1 łyżka oliwy z oliwek (w razie potrzeby)
Sposób przygotowania gremolaty:
· 1 i 1/4 szklanki płatków czekoladowych z ciemnej czekolady (np. Hershey’s Special Dark)
· 1 i 3/4 szklanki masła
· 5 dużych jajek
· 1 i 1/2 łyżki likieru malinowego (np. Chambord)
· do przyozdobienia: kakao w proszku, bita śmietana, świeże maliny
jabolek67